Felhívást tettünk közzé: jelentkezzenek, akik bizonyosságot szeretnének nyerni afelől, hogy minden rendben van a pajzsmirigyükkel. A kivizsgálást dr. Schenk Veronika endokrinológus (Somorja) végezte. Milyen vizsgálatokra van szükség a pajzsmirigybetegségek kizárására?

Ha öt-hat nő leül, hamar kiderül, hogy legalább egynek gondja van a pajzsmirigyével, gyógyszert szed, vagy az édesanyja és a barátnője endokrinológushoz jár, esetleg már nyaki műtét után van... Mégis kevés a szakorvos, és a kivizsgálásokra hónapokat kell várni. A csallóközi régióban élők még inkább veszélyeztetve vannak, hiszen itt rendkívül magas a pajzsmirigybetegek aránya.

nagy-edina.jpg
Nagy Edina laboreredménye negatív!

A felhívásra jelentkezők közül Nagy Edinát (24, recepciós) választottuk, aki egy kis csallóközi faluban, Várkonyon él. – Iskolázáson voltunk, mérték a vérnyomásunkat, s az iskoláztató jelezte, hogy szívritmuszavarom van – meséli. – Tudom, hogy rendellenes pajzsmirigyműködésnél a szív is rendetlenkedhet, ezért kicsit megijedtem. A szívgyógyász szerencsére nem talált semmit, van viszont egy veleszületett szívrendellenességem, az aneurizma: a két pitvar között a fal meg van vastagodva. A családban anyukámnál, a keresztanyumnál és az unokatestvéremnél is pajzsmirigy-alulműködést diagnosztizáltak, ezért én is a veszélyeztetett csoportba tartozom. Az utóbbi időben híztam is (bár a családban mindenki erősebb testalkatú), nem érzem jól magam a bőrömben, és az emésztésem sem a legjobb. Ezért is jelentkeztem az Új Nő felhívására: úgy véltem, egy vérvétellel sok mindent megtudhatnék a hormonjaimról. 

Dr. Schenk Veronika endokrinológus a kérésünkre alaposan kivizsgálta Edinát. (Ezúton is köszönet érte!) – Edina családjában halmozott a pajzsmirigy-megbetegedések előfordulása – ismertette az eredményt. – Az utóbbi időben súlygyarapodást tapasztalt, bár az étkezési szokásain nem változtatott, valamint fáradékonyságra, hangulatingadozásra, töredezett, száraz hajra panaszkodott. Ezek összefügghetnek egy esetleges pajzsmirigy-alulműködéssel. Ezt szerettük volna kizárni vagy alátámasztani a kivizsgálással, ami vérvételből és pajzsmirigy-ultrahangból állt. 

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

A vérvétel nemcsak a pajzsmirigy és a hipofízishormonok kivizsgálására szolgál, hanem az antigénszint kimutatására is. Az antigének mutatják meg, hogy adott betegnél lehetséges-e az úgynevezett autoimmun pajzsmirigygyulladás. Ez a leggyakoribb oka – alul- és túlműködés esetén is – a pajzsmirigyhormon zavarainak. Ezenkívül az olyan strúmáknál, amelyeknél az ultrahang során strukturális elváltozásokat (csomók vagy ciszták) találunk, fontos az onkomarkerek kivizsgálása is. Valamint az ultrahangos vizsgálat során megfigyeljük a nyaki nyirokmirigyek elváltozásait is, ami a rosszindulatú pajzsmirigydaganatoknál többnyire tipikus patológiai jelleget mutat. 

Edinánál az ultrahangfelvétel teljesen negatív volt. Ez azt jelenti, hogy a pajzsmirigy szép homogén, strukturális elváltozások nélkül, negatív nyirokmirigyekkel. A hormonális profil eredménye nem mutatott hormonzavaros állapotot, se pozitív antigénszintet, tehát normális funkcióban levő, egészséges szövetű pajzsmirigyet találtunk. Ez nem jelenti azt, hogy genetikailag nem hajlamos a pajzsmirigy-megbetegedésekre – ám jelen állapotban a hormonzavar kizárható. A negatív eredmény is eredmény! Sőt!

Hozzá kell még tenni: fontos, hogy a szakorvos minden egyes betegnél elvégezze az ultrahangos vizsgálatot. Még akkor is, ha a laborvizsgálat nem mutat eltérést. A korai strukturális elváltozásokból bizony később nagyobb, komoly strukturális elváltozások is kialakulhatnak. Ilyen esetekben a beteget szövettani vizsgálatra, pajzsmirigypunkcióra küldik, és az eredmény alapján műtéti beavatkozásra utalhatják be. Az a szakorvos, aki punkcióeredmény nélkül küldi a beteget pajzsmirigyműtétre, nem jár el szakszerűen. A punkcióval ki lehet szűrni azokat a betegeket, akiket elég csak megfigyelés alatt tartani, és nem kell kitenni egy felesleges nyaki műtétnek, ami szövődményekkel is járhat. (A strúma vagy golyva a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. Az onkomarkerek vérvizsgálata a rákos markerek vizsgálata.)

–jank, néva–

Kapcsolódó írásunk: PAJZSMIRIGY RIADÓ

web-bannerek-hirlevel-01.jpg