A nyár. Az édes, forró, zamatos nyár, amely nevetéstől, zenétől és szerelemtől hangos! Persze, ennek az évszaknak is megvannak a maga kellemetlenségei: őrülten cikáznak a darazsak, a szúnyogok, na, meg a rolleres „banditák”. Egy amerikai kutatás szerint augusztusban történik a legtöbb rollerbaleset.

Kislányként volt egy csodálatos, narancssárga rollerem. A kerekei tarkábbak voltak, mint az ezerszínű papagájtollak. Jóval nehezebb volt, mint én, mégis úgy gurult, mintha cifra kerekei maguktól pörögtek volna. Emlékszem, kezeimet mindig az ég felé kellett nyújtanom, hogy megkapaszkodjak benne, hisz alig értem fel a kormányt. Átalakult a világ: Horvátországban már a szemetet is elektromos rollerrel szállítják.

horrorroller-kezdo.jpg

A roller története

A kezdetleges, cipőre erősíthető, fából készült rollerek még kézzel készültek. Az összecsukható, mindannyiunk számára jól ismert alumíniumrollert egy svájci férfi, Wim Ouboter alkotta meg 1996-ban. Miután 1999-ben a japánok megismerték a rollert, azonnal rákaptak! Rövidesen az egész világon elterjedt – kicsik és nagyok legnagyobb örömére. Ma már létezik elektromos és robbanómotoros változata is. Gyakran emlegetik alternatív, környezetkímélő közlekedési eszközként.

Az elektromos rollerral önmagában nem is lenne gond. A probléma ott kezdődik, hogy ezekre az eszközökre jelenleg semmilyen közúti szabályozás nem vonatkozik.

Mennyivel megy egy elektromos roller?

Az alap felnőtt elektromos roller általában 25 km/h-val képes haladni, de a suhanni vágyók könnyedén megbütykölik a rendszert, s azon kapják magukat, hogy már 30 km/h-val repesztenek. Persze, akadnak jóval nagyobb teljesítményű, 500, 1000, 2000 wattos motorral felszerelt elektromos rollerek is, melyek sebessége eléri a 40, az 50, a 60, de akár a 90 km/h-t is.

A csöppségeknek szánt elektromos rollerek sebessége 15 km/h körül mozog. Ami meglepő, hogy az internet nagyrészt csak a roller előnyeiről tesz említést, s még biztatja is a vásárlókat a nagyobb teljesítményű szerkezet megvásárlására.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Pedig…

Néhány hete Ekecsről tartottam Megyer felé. Nem volt nagy forgalom, nem siettem, s egyébként is a „halálkanyar” következett, így komótosan haladtam az úton. Gyönyörű, napsütéses idő volt, élveztem a Retro Rádió dallamait, majd balra pillantottam, mert valami hangtalanul bekerült a perifériás látóterembe. Azt hittem, menten elájulok! Éppen megelőzött egy alak: de nem autóval – elektromos rollerrel. (Természetesen sisak és láthatósági mellény nélkül.) Aki járt már Ekecs és Megyer között, tudhatja, hogy nagyszerű kerékpárút áll a bicósok, a gyalogosok és a rolleresek rendelkezésére. Ezzel szemben az említett „bandita” a főutat választotta, és még ahhoz is elég vastag bőr volt a képén, hogy megelőzzön egy kocsit.

(A vastag bőr egyébként szó szerint jól jön egy ilyen közlekedési eszköz igénybevételekor, ugyanis pottyanáskor komoly sérülések szerezhetők.) S hogy mit kellene igazán, de igazán védeni a rolleres cirkálóknak? A nyakuk végén díszelgő testrészüket: a fejet!

Tavaly a mi családunkban is történt rollerbaleset. Akkoriban hallottuk, hogy Pozsonyban naponta előfordul, s hogy az emberek legtöbbször fejsérüléseket szereznek rollerbalesetek esetén. Nagyrészt fiatalok használják a szerkezetet, így fiatal életek vesznek oda…

Fej vagy írás? Sisak vagy kórház?

Jelenleg akár pénzérme feldobásával is eldöntheti egy rollertulajdonos, fejére nyomja-e a sisakot vagy sem. Aki már megütötte bokáját (vagy kobakját), nagyobb valószínűséggel választja a fejfedőt – vagy nem áll fel többé a kétkerekű veszedelemre. Ám, akit még nem ért utol a baj, az kedvére kanyarog mellény és sisak nélkül. Persze, a rolleresek nyomban rávágják: akkor mi van a bicósokkal?

A kerékpár egészen más!

Már csak a bukósisaktörvény szempontjából is. Például lakott területen belül, tizenöt év alatt kötelező a sisak használata. 2019-ig ugyanez vonatkozott a felnőttekre is lakott területen kívül, ám november elsején ez az előírás kikerült a közúti forgalomról szóló törvényből. Az oka is tudható: a „cikis sisak” miatt senki nem akart biciklire pattanni.

horrorroller-belso.jpg
(© Kate Koltunova)

A kerékpárosok érdekvédelmét szolgáló Ciklokoalíció tömeges véleményezési eljárást kezdeményezett, melynek törvénymódosítás lett a vége. A kerékpáros koalíció azzal érvelt, hogy a bicósok biztonságát az garantálja, ha minél több biciklis van az utakon – márpedig senki nem hajlandó sisakban tekerni. A rollerprobléma tehát megoldható: kötelezővé kell tenni a fejvédő használatát! Egyrészt megvédené a rollereseket a koponyasérüléstől, másrészt szép lassan leszoktatná őket az eszköz használatáról. Alternatív közlekedési eszköznek pedig megmarad a nagyobb kerekű, biztonságosabb bicikli!

Párban szép az élet...

Pozsony forgalmas útjai könnyedén kifognak a kevésbé rutinos sofőrökön – de nem a rollereseken! Történt egyszer, hogy az anyósülésről bámészkodtam kifelé. Egy kereszteződésben álltunk, mert a jelzőlámpa megálljt parancsolt a kocsisornak. Ekkor az autók között megpillantottam egy rollerest – s ha csak egy rolleres lett volna! A kétkerekű járgány „sofőrjét” épp barátnője karolta, s így, mint egy modern tündérmesében, ketten utaztak a táltos paripán. S hogy volt-e rajtuk bukósisak? Persze, hogy nem!

Elképzelésem sincs, mi okból áll két ember egy rollerren. Azt meg pláne nem értem, miért tekintik teljes értékű autónak, s miért cikáznak vele a nagyvárosi forgalom sűrűjében. Megfejteni nem is szeretném, csupán levonom a konzekvenciát: ilyet tenni nem menő, hanem nagyfokú felelőtlenség!

Mit lehet tenni?

Az egyik pillanatban valaki izgatottan, mosolyogva hagyja el a házát a kétkerekűn. A másik pillanatban gépek segítik a légzését, s az orvosok komor arccal közlik, hogy egy százalék esélye van a túlélésre. Nagyrészt fiatal emberek használják a szerkezetet, s így fiatal életek vesznek oda. Tavaly a mi családunkban is történt rollerbaleset. Akkoriban hallottuk, hogy Pozsonyban naponta előfordulnak ilyen esetek, s hogy az emberek legtöbbször fejsérüléseket szereznek.

Mit lehet tenni, ha semmi sem szabályozza az eszköz használatát? Legyünk önmagunktól körültekintőek! Viseljünk bukósisakot, lassan haladjunk, és kerüljük a forgalmas utakat, na, meg az alkoholt. Figyeljünk embertársainkra, s ha rollerre állunk, sose feledjük: bár mókás szerkezetnek tűnik, egyáltalán nem játék!

Kórósi Lilla
Cookies