Ez a finom, jeges édesség több néven is szerepel. Van, aki szorbetnek, van, aki serbetnek, van, aki szörbetnek nevezi. De nem a név a fontos, hanem a változatos, hűvös finomság. Mert a szörbet sokféle alapanyagból elkészíthető, és az eljárás mindig ugyanaz: cukorszirupba gyümölcsöt, esetleg egy kevés szeszes italt keverünk, és gyakran megkeverve hirtelen lefagyasztjuk. Az eredmény selymes, kásás állagú, édes-jeges torkosság.
A szörbet Perzsiából került Európába a törökök közvetítésével. A középkorban Olaszország kedvelt édessége volt, azután eljutott Franciaországba, ahol tejszínnel készítik, és mára mindenhol meghonosodott.
A szörbet alapja a cukorból és vízből készített szirup, amelybe gyümölcslevet, turmixolt darabos gyümölcsöt, esetleg tejszínt, fagylaltot vagy alkoholos italt keverünk, és citromfű- vagy mentalevéllel díszítünk. Elkészítésekor csak a megfelelő arányokat kell szem előtt tartanunk. A túl sok cukorral vagy alkohollal készült szirup alig-alig fagy meg, viszont ha kevés cukrot teszünk bele, kőkemény jég lesz belőle.

szorbetuj.jpg

 Zöld citromos szörbet
H.: 7 dl víz, 25 dkg apró szemű kristálycukor, 3 kk. apróra reszelt zöldcitrom-héj, 3 ek. zöldcitrom-lé, 1 tojásfehérje.
Egy kisebb lábasban forraljuk a vizet a cukorral és a lereszelt citromhéjjal mindaddig, amíg a cukor elolvad. Ezután mérsékeljük a lángot, és a szirupot lassú tűzön főzzük további 5 percig. Ezután töltsük egy nagyobb tálba, és hagyjuk kihűlni. A hideg szirupba öntsük bele a citromlevet, keverjük össze, töltsük műanyag dobozba, és 3 órára tegyük a fagyasztóládába. Ezután a félig megfagyott keveréket borítsuk ki egy tálba, és villával törjük össze. A tojásfehérjéből verjünk kemény habot, és keverjük össze a szörbettel. Azután az egészet rakjuk vissza a műanyag dobozba, tegyük a mélyhűtőbe, és fagyasszuk meg.

Narancsos-citromos szörbet
H.: 1/2 liter víz, 5 dkg cukor, 2 1/2 dl narancslé, 1/2 dl citromlé, 1 ek. reszelt citromhéj, 1 ek. reszelt narancshéj, 1 dl narancslikőr.
A cukrot és a vizet egy edénybe töltjük és felforrósítjuk. Beleszórjuk a reszelt héjakat, az egészet átforraljuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. Ekkor hozzákeverjük a likőrt, és belecsavarjuk a gyümölcsök leveit. A keveréket egy műanyag dobozban három-négy órára mélyhűtőbe tesszük, miközben óránként megkeverjük. Amikor habos-kásás állagát elérte, poharakba adagoljuk, és narancs- vagy citromhéjjal díszítjük.

Bodzaszörpös-pezsgős szörbet
H.: 2 dl száraz pezsgő, 4 dl víz, bodzaszörp, egy kevés citromlé.
A vízből, a szirupból és a citromléből szörpöt készítünk, majd lefagyasztjuk. Amikor kellően kemény, akkor összeturmixoljuk, hozzákeverjük a pezsgőt, egy kicsit megfagyasztjuk, majd ismét összekeverjük.

Citromos szörbet
H.: 5 dl víz, 30 dkg kristálycukor, csipet só, 4-6 szál citromfű, 4 db citrom.
Szórjuk a kristálycukrot a vízbe, és egy zománcozott fazékban tegyük fel főni. A citromfűről szakítsunk le 8-10 db szép levelet, és tegyük félre. A maradék, kézzel megtört citromfüvet adjuk a fövő sziruphoz. Kb. 10 percig forraljuk, majd a tűzről levéve szobahőmérsékletűre hűtjük. A citromfűleveleket rakjuk egymásra, szorosan csavarjuk fel, és vágjuk nagyon vékony csíkokra. Az alaposan megmosott citrom héját reszeljük le, majd a citrom levét facsarjuk ki. A kihűlt cukorszirupot szűrjük bele egy fedeles műanyag dobozba, keverjük bele a citromok levét, a reszelt citromhéjat, a citromfű csíkokra vágott levelét, és egy éjszakára tegyük fagyasztóba. Másnap reggel a félig fagyott jégkását villával fehéredésig keverjük. Igyekezzünk minél több levegőt a szörbetbe keverni, mert így finom könnyű lesz. Poharakba töltve, citromlevelekkel díszítve tálaljuk.