Tavasszal csakúgy sütnie kell az asztaldíszről, hogy ragyog a napocska és éled a természet! Húsvétkor pedig kimondottan illik életigenlő terítéssel emelni a hangulatot!

Húsvéti asztalunkat Rohál Gabika (Amade kastélyszálló, Várkony) terítette meg.

husveti-terites-kezdo.jpg

Nincs benne nagy fortély, csak kellem és ötlet, a hozzávalók fillérekért megvásárolhatók a dekorboltokban. A terítő lehet krémszínű vagy fehér, a szalvétából nyuszit hajtogathatunk, a nyakán színes raffiával.

asztal-egyben.jpg

Ötleteket a Pinteresten találhatunk, mi is ott keresgéltünk. Elővettük a vitrinből a nagyi régi kristálycsengőit, talpas üvegpoharait, s megpakoltuk velük az asztalt. A kevesebb több: a teríték visszafogottságát a finom üvegáru és a fehér porcelán biztosítja.

tojas-fekvo.jpg

A fehér nyuszi és a fészek a tavaszvárást jelképezik. Megmutatjuk, hogy hajtogathatunk könnyedén látványos nyuszis asztaldíszt! 

nyuszika-hajtogatas.jpg

Szépséges hímes tojásokhoz hozzájuthatunk a húsvéti kézműves vásárokon. A mi keresztszemes szépségeinket egyik kedves olvasónk, a kistárkányi Proščák Ilonka készítette.

tojas-szeken.jpg

Egy méretes üvegváza minden háztartásban akad, belé betétnek egy nagyobb poharat raktunk – abba kerülhet a tavaszi nárcisz vagy tulipán. A sok tarka, különböző méretű tojást – a színesség gyönyörködtet! – az üvegpohár köré stószoltuk.

tojasok-tulipan.jpg

A nyúl német vidékekről terjedt el nálunk mint tojáshordó. A német gyerekek húsvétkor fészket építenek neki a kertben, és fűvel kibélelik.

Régen a gyerekek az erdőbe mentek barkát gyűjteni, amit aztán virágvasárnapon a templomban megszenteltek. Élesszük fel ezt a szép szokást!

A tojás semmiképpen ne hiányozzon az asztalról: húsvétkor minden körülötte forog. Nagycsütörtökön elhallgatnak a harangok, hogy „Rómába menjenek”. Útjukon tojásokat gyűjtenek, s visszatérve minden jó gyereknek ledobnak belőlük. Ilyen tojást lehet találni az ablakpárkányon, a kertben. 

tojas-feszekben.jpg

–néva–
Cookies