Az időtlenség az a kategória, amelyet az otthonteremtés során elsőképp szeretnénk megcélozni – ám mindig elcsábulunk más, dekoratívabb megoldások felé.

Pedig nem jól tesszük, mert az időtlenség nyugalmat sugároz. Egy „időtlen“ háló vagy nappali bearanyozza hétköznapjainkat, s reményt ad akkor is, mikor a világ a kelleténél sötétebb helynek tűnik.

kek-szoba-kezdo_0.jpg

Idén még indokunk is van arra, hogy derűskékbe burkoljuk hétköznapjainkat, hisz a vírushelyzet nem könnyíti meg mindennapjainkat. Nem lesz könnyű persze kiválasztani a megfelelő árnyalatot, de egy jó festékszaküzletben segítenek: már kész, válogatott színmintával várnak. A fehérneműs komódról nem hiányozhatnak a fényképek, a tükör pedig fényt lop a térbe. A hosszú rojtok szalmaszíne megismétlődik az ablaknyílásba szerelt gyékényrolókon. (Erről a kiegészítő színről ne feledkezzünk meg.)

A kék a hálóban párban megnyugtató igazán, az a helyes tehát, ha a fotelt vagy a kanapét, esetleg az ágytámlát is ugyanazzal a kárpittal vonjuk be.

vagott_2.jpg

A nappali falára halvány galambszürke került, a kék függöny harmonikus redőkbe simul. Az egész tér a józanság luxusát hirdeti: csak az maradhat meg itt, ami hasznos és egyben szép is. Az egymás felé fordított ülőalkalmatosságok és kanapék jóleső beszélgetésre csábítanak, nyugtalanságot csak a modern kép hoz a „nagy otthonosság“ címszó alatt futó projektünkbe. (Bizony ám, ennyi krikszkraksz kell is, nehogy fényes nappal „bealudjunk“.)

zoldes.jpg

Az asztalra válasszunk kézzel készített kerámiát, és sokat tehetnek a látványhoz a kőedények és a szép könyvek. A cikcakk mintás bordó párna pedig a szükséges pluszt képviseli: a nagy berendezők azt állítják, minden térbe kell „egy kis piros“. Képzeljük csak el a szobát nélküle... Na, ugye?!

Tanácsunk: még mielőtt áthúzatnánk foteljeinket, dobjunk ki mindent, ami felesleges. A kacatnak megálljt kell parancsolni, ha puha terekre vágyunk.

Örök életemben ilyen, télikertszerű pihenőre vágytam. A kazettás ablakokon dől a fény. Azt mondják, valami miatt leginkább a kazettás ablakok keltik a kényelmes otthon képzetét. Fényűző egyszerűség hódít a szobában. A darabokat azonban igényesen kell megválogatni, másképp az olcsóság érzetét keltik.

telikert.jpg

A fonott székek is elmaradhatatlan kiegészítők egy üldögélőben, az igazi telitalálat azonban a szirom-vagy levélmintákkal díszített kanapé. (Az utóbbi időben a szirom-nyomatok a legdivatosabbak.) Mindegy: egy zöld levélkékkel, vadvirágszirmokkal telehintett kanapé nem kíván újabb színes kiegészítőt, az ablakokra ezért nyers színben tartott roló került. A gyémántmintával díszített párna azonban nagyon is szükséges színfolt. Lefelé nyomja a teret, hiszen egy télikertben nem magasságot, hanem mélységet akarunk. 

web-bannerek-instagram.jpg

Nagyvendégi Éva