Már nem tudjuk visszavarázsolni a nyarat. A napok rövidülnek, a melegnek nyoma sincs. A filmkedvelők előkészítik a bélelt zoknikat és a takarókat, illatos gyertyát gyújtanak, és főznek egy forró kakaót. A természetrajongók viszont elszomorodnak: mi lesz most velünk… Hát mi lenne? Jusson eszünkbe, hogy nem vagyunk cukorból. Semmi bajunk nem lesz egy kis ködtől vagy esőtől. 

Ahogy mondani szokás – nincs rossz idő, csak helytelen öltözködés. A természetjárásról és a sportról hűvösebb időben sem kell lemondani; az ősz nem azonos a fűtött szobával, heverészéssel. Ez majd jöhet télen, a csikorgó hidegben. Hogyan tarthatjuk fenn a kapcsolatot a természettel, ha beköszönt az ősz?

imadom-az-oszt-belso.jpg
(© Laivi Põder)

1. A sport megmarad

Amint lehullanak a fák levelei, a parkok, erdők kiürülnek. A rendszeres futást felváltja a szobában álló futógép és a YouTube-on közvetített tornaklip. Jó ez így? Hiszen a természet nem tűnt el, a kintléthez elég egy kicsit melegebben öltözni. Az őszi természetben sokkal kellemesebb sportolni, mint a nyári hőségben. Elgondolkodhatunk azon is, milyen sportot válasszunk.

Például megismerkedhetünk az akrojógával, amely nemcsak fizikailag mozgat meg bennünket, hanem az elménket is felfrissíti. Az is kipróbálhatja, aki soha nem gimnasztikázott. Legfeljebb nevetve kihagyja az akrobatikus elemeket.

2. Romantikus hajókázás

Víz közelében meglehetősen romantikus a testmozgás. Csónakázni a közeli ágvízen vagy tavon nem elvetendő szórakozás. Evezés közben edződnek a hátizmaink, erősödik a karunk, javul a légzéstechnikánk, mindeközben gyönyörködhetünk a fák sokszínű lombjában. A néma víztükör is gondolatokat ébreszt a nyugodt novemberi napokban.

3. Az ősz vidéken

Nincs vége a piknikezésnek! Csupán bélelt kezeslábas kell hozzá és egy jó nagy, meleg pokróc, no meg a tele piknikkosár. Aztán már elővarázsolhatjuk a forró teát, forralt bort, a húsokat és a friss kenyeret. A tisztásról fölszedelőzködve elindulhatunk az őszi erdőbe – fölfedezni a csipkebogyót, galagonyát, és ha szerencsénk van, a nyirkos talajon növekvő gombákat. A jó levegő és a mozgás garantált, ahogy a felejthetetlen élmény is.

minden_reggel_ujno.sk.png

4. És hát a wellness!

Ha esősre vált az ősz, és a csöpögő nedvesség ruhánk legkisebb részeibe is beszemtelenkedik, kellemeset pihenhetünk a pezsgőfürdőben vagy a fedett medencében. A bátrak a kültéri jakuzzit is kipróbálhatják, csak sapkát ne felejtsenek a fejükre húzni. A meleg vízben ülve nem szomorít el senkit a kint szemerkélő eső. Melegben és biztonságban vagyunk, kedvünket nem kezdi ki a szürke égbolt, de a közelgő tél sem.

Varga Klára
Cookies