Érdekességek saját magunkról és a múltunkról.

Mennyire vagyunk tisztában vele, hogy honnan jöttünk? És tartjuk még hagyományainkat?

festett-haz.jpg

Népmesés házban

Szeretjük tudni, hogy kik vagyunk és honnan jöttünk: ezért is használjuk a népi mintákat. Garay Ancsi házát Harcsa Anikó pingálta ki ilyen népmesésre. Anikó Gútán él, és igazi mágus, aki a régiből újat, és az újból régit varázsol! Esküszik a krétafestékre! A gyártóval, Annie Sloannal együtt vallja, hogy nincsenek limlomok, és a lestrapált bútorokba lelket lehet lehelni.

A bútorfestés a modern krétafestékekkel ma már egyszerű és szórakoztató foglalatosság! Anikó a gyerekzsivaj után (nevelőnő a foglalkozása) a ház mögötti műhelyébe siet, és ott alkot tovább.

Garay Ancsi pedig elmeséli, hogyan pattant ki fejéből a meseház ötlete!

– Őrtényben található a mi házikónk – meséli a háztulajdonos. – Őrtény Gútához tartozik, ám igazi tanyavilág. A szülők öreg parasztházát újítottuk fel. Vidáman éldegéltünk a mi kis házunkban, mikor futás közben kipattant a fejemből az ötlet: mi lenne, ha népies mintával díszítenénk a ház elejét? Azonnal Anikó jutott az eszembe! Anikónak arany keze van. Szeretjük Őrtényt, és ezzel is példát szeretnénk mutatni, hogy milyen vagány dolog tanyán lakni. Nemrég még sárkányeregető fesztivált is rendeztünk...

Palócok vagyunk!

Az alábbi képet M. Nagy László, a régi Nő fotósa készítette, aki faluja, a palóc Rárósmulyad krónikása volt. Rárósmulyadon áll Európa első vasbeton temploma, s itt kapta lencsevégre volt kollégánk a leggyönyörűbb fejkendős nénikéket.

paloc-nenik.jpg

A kelengye

A Medvesalja a barkók földje. A barkók is palócok, csak éppen katolikusok. Régen a vallás volt az elválasztó az emberek között, nem a nyelv. A Medvesalján különös szokás dívott még nem is olyan rég. Alig házasodott össze az ifjú pár, máris elkezdte gyűjteni gyerekeinek a stafírungot. Hiszen már ők is a készbe mentek bele. A falu asszonynépe pedig bevonult az új házba, s még a bugyikat is megszámolta. „Na, ezek nem spóroltak a stafírunggal” – bólogattak. Régen, ugye, a fiúgyerek itt házat kapott, a lány meg berendezte. S hogy milyen ma itt egy esküvő? A templomi szertartás után sokan bemennek Fülekre vagy Losoncra étterembe, a többiek meg a helyi kultúrházban ülik meg a lagzit.

web-bannerek-instagram.jpg

–néva–
Cookies