A medvehagyma kb. március közepétől április közepéig (végéig) szedhető. Az út melletti erdőkben hazánkban is szinte mindenhol megtalálható. Az első lépés tehát, hogy cipőt húzunk, kosár vagy táska (ha lehet ne műanyag, mert a növény könnyen befulladhat) a kézbe, és irány az erdő! (Egy fő maximum 2 kiló levelet szedhet!) A medvehagyma levelei a gyöngyvirág leveleihez hasonlítanak (könnyen összetéveszthetők, bár a mi környékünkön a két növény nemigen terjedt el együtt), de a szárát vagy levelét megtörve csalhatatlan hagymaillatot árasztanak. Virágzásakor az egész erdő „illatozik” a hagymaszagtól. A legjobb még virágzás előtt szedni a növény levelét, de úgy, hogy a hagyma a földben maradjon, hogy jövőre is szedhessünk.

A pesto egy olyan olasz eredetű szósz, amely hagyományosan bazsalikomból, fenyőmagból, parmezán sajtból, fokhagymából, olívaolajból készül, sóval és borssal ízesítve. A pestónak sok fajtája létezik, sokféle alapanyagból lehet elkészíteni, mint például medvehagymából is.

ee.jpg

Medvehagymás pesto – a bazsalikom és a fokhagyma helyett medvehagymából készítve

Hozzávalók:

50 g medvehagyma,
30 g fenyőmag,
fél gerezd fokhagyma,
30 g parmezán sajt,
80 ml olívaolaj,
ízlés szerint , frissen őrölt bors.

Elkészítés:

1. A megmosott és alaposan lecsöpögtetett medvehagymát apróra felmetéljük. A hozzávalókat aprítógépben/turmixgépben összekeverjük a kívánt állagúra.

2. Utána megpirítjuk a fenyőmagot. Pirítás után ledaráljuk, és hozzáadjuk a medvehagymakrémhez.

3. Ekkor annyi olívaolajat teszünk hozzá, hogy a darált magkeverék is krémes állagú legyen, könnyű legyen eldolgozni. Teszünk bele még ízlés szerint parmezán sajtot és sót. Nem baj, sőt, az a legjobb, ha egy kicsit sósabbnak érezzük, hiszen a só (és az olívaolaj) tartósít.

4. Miután minden egy tálba került, még egyszer átkeverjük, majd üvegekbe kanalazzuk, és hűtőben tároljuk. Amennyiben nagyobb mennyiséget készítünk belőle, akkor jól záródó üvegben, a tetejére vékony rétegben egy kevés olívaolajat locsolva, hűtőszekrényben 1-2 hétig tárolható.

dzddaf-a_0.jpg

Amire érdemes figyelni

Igazándiból az arányokra. 2/3 rész medvehagyma, 1/3 rész magok, plusz egy kevés parmezán. De semmi bajunk nem lesz, ha menet közben kóstolgatjuk. Amire még érdemes odafigyelni, hogy a magokat ne égessük meg, mert különben keserű lesz az egész pesto.
Maga az olaj és a só tartósít. A higiénia, az üvegek sterilitása pedig kifejezetten fontos. Felbontás után viszont érdemes 3 napon belül elfogyasztani. Leginkább tésztafélékhez, húsok pácolásához vagy akár pirítósra kenve ajánljuk!

Medvehagyma-lelőhelyek

Medvehagymát általában a parkokban, kertekben lehet szedni. A mi medvehagymánkat Bősön, az Amade-parkban fotóztuk és szedtük. Beszerezhető a boltokban, piacokon, sőt a nagyobb üzletek polcain is szép csokrokat árulnak. Piacon érdemes óvatosnak lenni, nem mindenki árulhat medvehagymát, hiszen engedélyköteles, mint a gombák értékesítése. Könnyű ugyanis összetéveszteni a gyöngyvirág levelével, ami súlyosan és többnyire halálosan mérgező!

1536-1024.jpg

Abban az esetben szedjünk és fogyasszunk medvehagymát, ha teljesen biztosak vagyunk a megkülönböztetésében. Ugyanolyan játék, mint a gombászás, egyszer biztos, hogy meg lehet enni... A gyöngyvirág április közepe, vége felé kezdi hajtani leveleit, viszont a medvehagyma addigra már virágzik, ami némi segítség a megkülönböztetésben, valamint a gyöngyvirág levele tömörebb, fényesebb.

Összeállította: –darnay–

Kapcsolódó írásunk: A medvehagyma

Új Nő csapata
Cookies