Levelet hozott a postás: egy idősebb olvasónk írt, aki arra kér bennünket, hogy írjunk a pajzsmirigy-ablációról. Ez olyan beavatkozás, amellyel a pajzsmirigyműtétet ki lehet váltani. Nincs heg, nincs fájdalom! A rádiófrekvenciás géppel szó szerint elpárologtatják azt a fránya pajzsmirigygöböt.

Bezzeg ha őt valaki erről annak idején értesíti, hogy ilyen is van... Akkor most nem csúfítaná el a nyakát egy hatalmas vágás, és a hangja is ép maradt volna. Annak idején ugyanis, amikor felvágták a nyakát, megsértettek egy ideget. Azóta nem tud rendesen beszélni, az egyik hangszalagja lebénult, megvastagodott, és most rendszeres tisztítást igényel...

pajzsmirigy-kezdo.jpg
(Kép forrása: instagram.com/artistwonders)

A pajzsmirigy ijesztő helyen van: a nyak elülső részén, a gége előtt helyezkedik el, így betegségei esetén a páciens nehezen szánja rá magát a műtétre. Szerencsére az orvostudomány nem tétlenkedett az utóbbi időben: a pajzsmirigygöb már vágás nélkül, rádiófrekvenciás beavatkozással is eltávolítható! Nincs maradandó heg, és komplikációktól sem kell tartani. Hisz a vágás mégiscsak vágás!

A Csallóköz nagy része jódhiányos területnek számít. Ma is rengeteg ember küzd a jódhiányból fakadó göbökkel. Ennek a népbetegségnek az vetett véget, hogy a sóhoz mesterséges úton jódot adagoltak, így a szervezet megfelelő mennyiséghez tudott jutni. Ám így is rengeteg, főleg változókorba került nő küzd pajzsmirigygöbökkel – nekik hoztuk ezt a jó hírt.

A pajzsmirigy az egyik legfontosabb belső elválasztású mirigyünk. Hatással van az emésztésre, a táplálékfelszívódásra, a zsírok lebontására, a légzés során fokozza az oxigén felvételét és fogyasztását. Alapvető fontosságú szerepet játszik a növekedésben, az agy normális fejlődésében, felel a libidó működéséért, szabályozza a menstruációs ciklust és az alvást is.

Vagy túlműködik, vagy alig teljesít!

A pajzsmirigy közvetve vagy közvetlen módon szervezetünk szinte minden sejtjére hatással van. Számos betegsége létezik: túlműködés esetén sokkal több hormont termel, mint amennyi szükséges lenne. A betegség tünetei közé tartozik a hirtelen, nagymértékű fogyás, az étvágynövekedés, a fokozott melegérzékenység és az álmatlanság is. Alulműködés esetén ennek épp az ellenkezője történik; vagyis súlynövekedés, fáradékonyság, hidegérzékenység és lassú szívritmus. Mindkét esetben a hormonkezelés a megoldás, műtéti beavatkozásra nincs szükséges.

Gyakoribb rendellenességnek számítanak az ún. nóduszok (göbök, csomók) és a golyva, amit strúmának is neveznek. A golyva tulajdonképpen a pajzsmirigy kóros megnagyobbodása, mely a legtöbbször semmilyen fizikai fájdalommal nem jár; csupán nem mutat jól. A nóduszok, vagyis a göbök ezzel szemben veszélyesebbek: bár nagy részük ártalmatlan, és soha nem fejlődik tumorrá, 5 százalékuk rosszindulatú, s a hormontermelést is képesek fenekestül felfordítani.

elofizetes_uj_no_60.png

Műtétek göbök esetén

Ha csomókat vagy bármilyen más elváltozást észlelünk a nyakunkon, azonnal érdemes orvoshoz fordulni! Számos felmérés kimutatta, hogy sok nő azért nem vizsgáltatja meg magát, mert a pajzsmirigy rendkívül kényes helyen, a nyak elülső részén helyezkedik el – a nő pedig fél a szikétől. Az ő nyakát aztán ne vágják meg, ne csúfítsák el! Szerencsére ahogy haladunk előre az időben, úgy válik az orvostudomány is egyre fejlettebbé: ma már egyetlen vágás nélkül is képesek eltávolítani egy ilyen göböt!

Ráadásul a beavatkozás egyáltalán nem drasztikus: nem marad semmiféle nyoma a nyakon, minimális a rizikója, és altatást sem igényel. A legtöbb hely, ahol ilyen beavatkozást végeznek, még a rövid lábadozás idejére is biztosít ellátást és megfigyelést – így igazán vigyázó szemek előtt tudhatjuk magunkat!

Hogyan működik egy kés nélküli „műtét”?

A műtétet rádiófrekvenciás ablációnak vagy RFA-nak nevezik. Ez csupán egy szúrás, melyet a nyitott műtét helyett alkalmaznak. A beavatkozást kimondottan erre szakosodott munkacsoport végzi. Előtte szükséges a vér- és mintavétel, majd az eredmények kiértékelését követően a radiológus megtervezi, hogy milyen testhelyzetben végezzék el a kezelést.

Azt is alaposan átgondolják, hogy az injekciónak melyik lesz a legbiztonságosabb behatolási pontja. Előtte nemcsak a szúrás helyét, hanem magát a pajzsmirigyet is érzéstelenítik.

Csak ezek után vezetik be a kezelőtűt a pajzsmirigybe, amely nagyjából 20 perc alatt felmelegíti s a hő által elpusztítja a kóros sejteket. A végén csak a bekötözés és a jegelés marad hátra…  A pácienst még 2-3 órán keresztül megfigyelés alatt tartják, s utána orvosi javallatra hazaengedik. A duzzanat eltűnésére nagyjából két hetet kell várni.

Pró és kontra

Előnyök és hátrányok a nyitott műtéttel szemben! Az eljárást már évek óta végzik Nyugaton a jóindulatú pajzsmirigygöbök kezelésére, s hamar nagy népszerűségre tett szert. Ugyanolyan eredményes, mint a nyitott műtét, azonban semmiféle kozmetikai problémát nem okoz. Nincs műtéti heg, sem komolyabb komplikáció, hisz vágás esetén nemegyszer megsértik az idegeket, és más komplikációk is adódhatnak. Az ablációs beavatkozás minimális fájdalommal jár, és a szövődmények száma is sokkal kisebb a nyitott műtéttel szemben.

De azért a rádiófrekvenciás ablációnak is lehetnek mellékhatásai (kevesebb, mint 1%). Előfordulhat kezelés alatt jelentkező fájdalom, valamint a beszédhang átmeneti megváltozása. Bár nagyon minimálisan, de fennáll a vérzés veszélye is: a szúrás helyére gyakorolt enyhe nyomás azonban ezt azonnal megszünteti, és a vérömleny is felszívódik egy-két héten belül.

pajzsmirigy-belso.jpg
(Kép forrása: instagram.com/artistwonders)

Beszéljünk az anyagiakról is

Láthatjuk, hogy nagyon biztonságos beavatkozásról van szó, mely gyors megoldást nyújt a pajzsmirigygöb által okozott problémákra. A kezelést természetesen meg kell előznie a biopsziának, vagyis mintavételnek: ennek során megállapítják, hogy a páciens műthető-e rádiófrekvenciás ablációval. Ennek ára klinikáktól függően 100-150 euró körül mozog alkalmanként. Magának a beavatkozásnak az ára azonban jóval borsosabb: nagyjából 1500 eurót számláznak érte egy-egy magánklinikán. Szerencsés esetben egy kezelés alkalmával is megoldódik a probléma. Azonban ha szükség van egy másodikra is, akkor sem kapunk nagy árengedményt: hellyel-közzel 100 eurót engednek el az egyes intézmények.

Az abláció pénzbe kerül, de cserébe megkönnyebbülést kapunk, hogy nem nyitott nyaki műtéten kell átesnünk. Ez mindenképpen hatalmas érv a rádiófrekvenciás abláció mellett. Másrészt pedig az sem utolsó szempont, hogy nem kell sálakkal takargatni a nyakunkat, vagyis nincs maradandó heg… Sőt, újabban arról is olvashatunk, hogy Magyarországon már lézerrel is kísérleteznek, amellyel a pajzsmirigytumort is el tudják távolítani.

Varga Virág
Kapcsolódó írásunk 
Cookies