Karácsonyi kötött pulóverek – filteresek, csillámlók, világítók, sőt zenélők… Évről évre gazdagabb a választék a bájosan giccses karácsonyi pulcsikból. Pedig nem mindig szerettük őket. S hogy ma miért rajongunk értük?

Erről egyetlen ember tehet. Hogy kicsoda? És hogy hol keressük idén ezeket az ünnepi darabokat? Válaszolunk a kérdésekre.

karacsonyi-pulcsik-kezdo.jpg
(Kép forrása: kieljamespatrick.com)

Tündérmesék, szaloncukor, rántott ponty, burgonyasaláta, karácsonyfadíszek… És most a karácsonyi motívumokkal ékesített pulóverek. Nem régi hagyomány, mégis – már el se tudjuk képzelni a karácsonyt ezek nélkül az „iszonyúan” giccses vagy épp színesen mintás szvetterek és pizsamák, zoknik és baglyok nélkül.

Hogyan keletkezett ez a karácsonyi mintaáradat, és hol lehet viselni a karácsonyi pulcsikat az otthoni heverészésen kívül? (Például a karácsonyi partikon, amelyek az idén elmaradtak.)

A sorsformáló Mark Darcy

Nemigen lep meg senkit az állítás, hogy a karácsonyi pulóverek népszerűsége a brit popkultúrában született. Ki ne emlékezne arra a legendás jelenetre, amikor az újévi bulin Bridget Jones megismerkedik Mark Darcyval, aki egy zöld pulóverben kínlódik, mellkasán piros orrú rénszarvassal meg hóemberes nyakkendővel?

karacsonyi-pulcsik-mark-darcy.jpg
Mark Darcy (Kép forrása: pinterest.com)

Az ezredfordulón a karácsonymintás pulóverek az ízléstelenség csimborasszójának számítottak. A filmkészítők akkor még nem tudhatták, hogy tíz év múlva „nekem ez kell” darabbá változnak a karácsonyi összejöveteleken, és nemcsak Nagy-Britanniában. Az Amazon online csomagküldője szerint 2011-ben 600 százalékkal nőtt a kereslet az ikonikus pulóverek iránt, ráadásul Amerikában versenyeket rendeztek, hogy melyik lesz a legrondább pulóver.

A boom 2012-ben tetőzött, amikor az angol Topman áruházlánc 34-féle pulóvermodellel jelentkezett, és a kötött darabok a Burberry és a Jil Sander luxuskollekcióiban is helyet kaptak.

A századfordulón kínos, ma trendi!

A pulóverek történetében nem ez a tíz év előtti volt az első nagy hódítás. A karácsonyi pulóverek már a múlt század 80-as éveiben elhíresültek két angol tévés műsorvezetőnek, Gyles Brandrethnek és Timmy Mallettnek köszönhetően, akik a karácsonyi műsorokban előszeretettel viseltek ilyesmit.

Karácsonyi fellépésein (a már amerikai) Andy Williams és Val Doonican is ebben jelent meg a színpadon. Ők akkor ugyanolyan hatással voltak a nagyközönségre, mint a mai influenszerek. A nézőknek meggyőződésük volt, hogy nekik is szükségük van ezekre a darabokra.

karacsonyi-pulcsik-osszeallitva.jpg
(Kép forrása: kieljamespatrick.com)

S hogy mi volt az idén? A Zalando.cz e-shopban még biztosan megtaláljuk őket, akárcsak az F&F-ben és a C&A-ban. Vagy elkészíthetjük s. k. is. A főszabály: minél őrültebb, annál jobb. Olyannyira, hogy ma már én is – a giccses karácsonyi kellékek felesküdött ellensége – azon gondolkodom, beszerzek egy alkalmas darabot, amiben boldogan fogok futkározni a koronavírus nélküli karácsonyi partikon. Esetleg újra kezembe veszem a kötőtűt, melyet jópár éve a fiókba süllyesztettem. Pedig kötni jó, mert megnyugtató, és csodás eredményt kaphatunk.

Szóval, éljenek a karácsonyi partik és a karácsonyi pulóverek! Jöjjetek vissza!

minden_reggel_ujno.sk_133.png

–varga–
Cookies