A konyhai kártevők, bogarak minden háziasszony életét megkeserítik. Egyszer csak ott teremnek a konyhában, az éléskamrában, ne adj’ isten, a gardróbban, és csak akkor vesszük észre, hogy ott vannak, amikor már kárt okoztak. Ilyenkor azonnal fel kell húzni a kesztyűt, és kíméletlen hadjáratot kell indítani ellenük!

A helyszín a konyha és az éléskamra, a főszereplők pedig a bogarak. Lássuk csak, milyen kártevők lopakodnak be szinte észrevétlenül a lakásba, hogy kárt okozzanak!

bogar-kezdo.jpg

Lisztmoly (Ephestia kuehniella)

Közismert nevén ételmoly, de aszalványmolynak is nevezik. Hálószerű képződményt találunk a lisztben? Az bizony lisztmoly lesz. 8-10 mm-es, vörösesbarna szárnyú kis lepke, a hátán keresztben szürkés csíkkal. Imádja a lisztet, a gabonát, tésztát és más őrleményeket, mindent, ami papírzsákba van csomagolva. Nem válogatós, képes a csokoládéban, a müzliben, de még a fűszerekben is tanyát verni.

1_3.png

Ruhamoly (Tineola bisselliella)

A lisztmoly rokona, 6-10 mm nagyságú, ezüstös szürke színű lepke. A gardróbok, ruhásszekrények nagy ellensége.

2_1.png

Dohánybogár (Lasioderma serricome)

A 3 mm nagyságú repülő bogárnak Dél-Amerika az őshazája, de mára a világban mindenütt jelen van. Egykor a dohányültetvények egyik kártevője volt, de a konyhában is jól érzi magát. Bármilyen növényi alapú élelmiszert kedvel, a száraztésztát is képes megrágcsálni. Imádja a szárított gyümölcsféléket, az erős illatú fűszernövényeket, például a kakukkfüvet.

dohanybogar.png

Kenyérbogár (Stegobium paniceum)

Ez a pár milliméteres vörösesbarna repülő rovar imádja a lehullott kenyérmorzsákat, kenyérdarabkákat. Kifejezetten szereti az állati és a növényi eredetű táplálékot, a csokoládét sem veti meg.

kenyerbogar_0.png

Gabonazsuzsok (Sitophilus granarius)

Ormányszerű szájszerve miatt könnyen felismerhető kártevő. A köznyelv gabonazsizsiknek nevezik, ami helytelen, mert a rovar nem tartozik a zsizsikek alcsaládjába. Szereti a gabonaféléket, a lárvák is ezek apró szemeiben fejlődnek ki. A nedves élelmiszerraktárban még inkább elszaporodik.

gabonazsuzsok.png

Kis lisztbogár (Tribolium confusum)

A liszt az ő otthona, de a fűszereket sem veti meg. Egészen apró, csak pár milliméteres lényről van szó, de igen gyorsan szaporodik. A nőstény példányok több száz petével árasztják el a szekrényeket, zacskók tartalmát. Rajzásához meleg és magas páratartalom szükséges.

kenyerbogar.png

Közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor)

A kis lisztbogár jóval nagyobb változata, akár másfél centisre is megnőhet. A világon mindenütt fellelhető, és nagy túlélő, jó alkalmazkodóképességű. Lárvája a lisztkukac, ami a liszteszacskók gyakori lakója. Ez a faj a természetben is megél, ahol korhadt fával táplálkozik. Az emberek manapság tenyésztik, hiszen a kis háziállatok egy részének ez a kedvenc tápláléka.

kozonseges_lisztbogar.png

Babzsizsik (Acanthoscelides obtectus)

A hüvelyes termékek nagy kedvelője Dél-Amerikából származik. A lárvák a kikelés után a babba fúrják bele magukat, egy-egy szemben akár tízen is lakhatnak. Mivel a babban láthatatlan, a fertőzöttséget csak a babszemek vízben áztatásával ellenőrizhetjük. Az üreges, fertőzött babszemek a víz felszínén lebegnek.

babzsizsik.png

Borsózsizsik (Bruchus pisi)

A babzsizsik rokona, de ő a zöldborsót részesíti előnyben. Szemenként csak egy lárvát rak, amely a magon belül fejlődik ki.

borsozsizsik.png

Koprabogár (Trogoderma granarium)

Indiából származó, 2-3 mm-es bogár, foltos szárnyairól és ovális testformájáról könnyen felismerhető. Lárvája az olajos magvakban, őrleményekben, cukorban is megtalálható. Általában a behozatallal, azaz melegebb éghajlatról érkezik a fertőző szállítmánnyal.

koprabogar.png

Szalonnabogár (Dermestes lardarius)

Ritkább, de annál kellemetlenebb vendég, a kamrában lógó szalonna és füstölt húsok károsítója (lárva és kifejlett alakban is).

szalonnabogar.png

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies