Nem, nem gyerekmese következik – hisz vér fog folyni benne. A helyszín a konyha és az éléskamra, a főszereplők pedig a bogarak. Képzeletbeli filmünk egy háziasszony ádáz küzdelmét meséli el a kártevők ellen. Forgatás indul!

A konyhai kártevők, bogarak minden háziasszony életét megkeserítik. Egyszer csak ott teremnek a konyhában, az éléskamrában, ne adj’ isten, a gardróbban, és csak akkor vesszük észre, hogy ott vannak, amikor már kárt okoztak. Ilyenkor azonnal fel kell húzni a kesztyűt, és kíméletlen hadjáratot kell indítani ellenük!

kartevok-a-konyhaban-kezdo.jpg

Két éve arra lettem figyelmes, hogy valami száll a konyhában. Nem értettem, hogy került fel ide, a hatodik emeletre. Majd amikor sütni készültem, és elővettem a lisztes tárolót, szembesültem vele, hogy ezek a kis „izék” jól érzik magukat nálam. És bizony nem aprózzák el, sőt, hosszú távban gondolkodnak. Az őrölt paprikában, a teafilterekben, de még a fűszerek nagy részében is jelen vannak! Segítség, rémálom az Elm utcában! Megszállta a konyhámat a sok „izé”!

A konyhai kártevőket legtöbbször a boltból visszük haza. A rovarok már az élelmiszerraktárban elszaporodhatnak; a korszerűtlen raktárak, a nedves tárolási hely, esetleg a hosszú tárolási idő kedvez nekik. Az is megeshet, hogy egyenest a gabonaföldekről kerülnek a terménybe – vagy épp a malomban.

Ugyanez a helyzet a fűszernövényekkel is, bár a fertőzött fűszerek többsége feldolgozáskor vagy a tárolás során károsodik. Múltkor a kétnapos csokimból másztak elő, valószínűleg „gyárilag” kerültek bele.

Mi ez az „izé”?

Sosem találkoztam velük azelőtt, ez bizony nem moly vagy zsizsik. Azokat azonnal felismerem! Segítségül hívtam a Google-t – mert ő bizony jó barát! –, és egy kis kutakodás után rájöttem, hogy dohánybogárral van dolgom. A hároméves vadiúj konyhámat megszállták a dohánybogarak. A liszttel, fűszerrel némi fehérje is landolt a kosaramban… Ez volt aztán az akciós termék!

Még szerencse, hogy nincs spájzom, és nem halmozom mázsaszám a lisztet. Viszont szeretem, ha van otthon minden, egy-két kiló vagy több zacskó. A hadjárat a konyhaszekrény tüzetes átvizsgálásával kezdődött: és amiben bogarat találtam, az ment a szemetesbe. Pazarlásnak tűnhet, de semmiképp nem maradhat fertőzött áru a konyhában, mert újra kezdődhet az invázió. És hiába voltam alapos, pár hét múlva kezdhettem az egészet elölről! Ekkor sorban kidobtam a teákat és a fűszereket. A „bogarat” onnan ismertem fel, hogy kis lyukat vájt a papíron vagy a zacskón. A fűszereket nyitott kosárban tároltam, de kénytelen voltam hermetikusan záródó dobozt venni – a lisztnek, prézlinek, kuszkusznak, porcukornak pedig kapcsos üvegeket.

hirlevel_web_banner_1_111.jpg

Kiderült, hogy ezek az „izék” imádják a fűszerpaprikát. Az őrölt fűszerpaprika, hiába zártam gumis üvegbe, kész bogártanya volt. Kéretlen vendégeink számára a paprikafélék családjába tartozó növények maguk a tejjel-mézzel folyó Kánaán. Nálam még a jól záródó gumis üvegben is megjelentek (azóta a fűszerpaprikát hűtőben tárolom: biztos, ami biztos). Ha pedig több zacskó lisztem van, azt is inkább hűtőbe rakom, nehogy megint a történet elején találjam magam.

Mi a teendő?

Ha bármi bogaras terméket találunk a konyhánkban, bizony kezdjünk rámolni, mindent, de valóban mindent nézzünk át – és ha valami gyanús, akkor kukázzuk ki. A kukát pedig vigyük ki azonnal, nehogy bogár úrfi visszataláljon! A polcokat először porszívózzuk ki. Fontos, hogy a porszívózsákot is rögtön kidobjuk! Utána ecetes vízzel töröljük át a polcokat, az ecet ugyanis fertőtlenít. Miután végeztünk a takarítással, védekezzünk levendula- vagy rozmaring-illóolajjal. Ezeket az illatokat a bogarak nem szeretik. A PET-palackok kupakjai tökéletes kis tálkák az illóolajok számára.

Továbbá érdemes a lisztbe, rizsbe és minden kényesnek ítélt élelmiszeráruba pár darab babérlevelet tenni. Az élelmiszer nem veszi át a babérlevél ízét, de a belőle kipárolgó illóolajat nem szeretik a molyok és a konyhai bogarak.

Molylepkénk ráadásul utálja a vörös cédrust. Természetes illóolaja megöli a molyok lárváit, de a petéket nem károsítja. Kamrában is bátran alkalmazhatjuk, nem változik meg tőle az élelmiszer aromája. Kocka vagy forgács formájában is használhatjuk – ez utóbbit kis zsákocskába tölthetjük. A lényeg, hogy a zsákocskát időnként rázzuk fel, az illatanyag újra intenzív lesz. Ha pedig cédrusfa kockánk van, akkor néha smirglizzük meg, hogy az illóolajak felszabaduljanak. A fatelepeken cédrusból lécet is vásárolhatunk, feldarabolva kirakhatjuk a ruhamoly ellen – vagy a lisztmolyok ellen a spájzba és a szekrényekbe is. Az Amazon oldalán már vállfára illeszthető, kerek formára vágott cédrusdarabkákat is árulnak. A levendulazsákok pedig a ruhamoly ellen nyújtanak hathatós segítséget.

A molyokra létezik külön lepkecsapda, ami a háztartási boltokban, drogériákban (DM) is beszerezhető. A ragasztóval átitatott lapok feromonos csapdák, melyek vonzzák a molyokat, és egy életre ott marasztalják őket. Ha molyokat találtunk a lakásban, alaposan nézzünk körbe a ruhásszekrényünkben is. (Még a zongora belsejét is érdemes átvizsgálni.) Ha egy ruhába befészkelték magukat, akkor az a legjobb, ha 60 fokon kimossuk vagy kitisztíttatjuk. Ha nem tűnnek el, dobjuk ki a holmit. A porszívózsákot is ki kell dobni a lárvák miatt.

Megelőző intézkedések

  • Érdemes a vásárlást követően a lisztet és a szárazárut, fűszereket még kibontás előtt egyből a fagyasztóba helyezni. A -17 Celsius-fokos hideg mindent elpusztít. A termékeket akár négy napig is a fagyasztóban hagyhatjuk. Biztos, ami biztos!
  • A lisztet, tésztát, rizst, aszalt gyümölcsöt, diófélét jól záródó kapcsos üvegekben tároljuk. A fűszereket szintén jól záródó dobozban. Az erőteljesebb illatú fűszerek „összezárva” megvédik a többi fűszert is (ilyen a rozmaring, kakukkfű, babérlevél, borókabogyó). A fűszerpaprikát pedig óvjuk, mert sok kártevő szereti!
  • Nagyanyáink nemhiába szitálták át a lisztet, ezzel is ellenőrizni tudták a minőségét.
  • A kamránkat pedig gyakran szellőztessük – például a lisztmoly egyáltalán nem szereti a huzatot és a hűvös levegőt.

lisztkukac.jpg
Lisztkukacok

Lássuk csak, milyen kártevők lopakodhatnak szinte észrevétlenül a konyhánkba, hogy kárt okozzanak!

Lisztmoly (Ephestia kuehniella)
Közismert nevén ételmoly, de aszalványmolynak is nevezik. Hálószerű képződményt találunk a lisztben? Az bizony lisztmoly lesz. 8-10 mm-es, vörösesbarna szárnyú kis lepke, a hátán keresztben szürkés csíkkal. Imádja a lisztet, a gabonát, tésztát és más őrleményeket, mindent, ami papírzsákba van csomagolva. Nem válogatós, képes a csokoládéban, a müzliben, de még a fűszerekben is tanyát verni.

Ruhamoly (Tineola bisselliella)
A lisztmoly rokona, 6-10 mm nagyságú, ezüstös szürke színű lepke. A gardróbok, ruhásszekrények nagy ellensége.

Dohánybogár (Lasioderma serricome)
A 3 mm nagyságú repülő bogárnak Dél-Amerika az őshazája, de mára a világban mindenütt jelen van. Egykor a dohányültetvények egyik kártevője volt, de a konyhában is jól érzi magát. Bármilyen növényi alapú élelmiszert kedvel, a száraztésztát is képes megrágcsálni. Imádja a szárított gyümölcsféléket, az erős illatú fűszernövényeket, például a kakukkfüvet.

Kenyérbogár (Stegobium paniceum)
Ez a pár milliméteres vörösesbarna repülő rovar imádja a lehullott kenyérmorzsákat, kenyérdarabkákat. Kifejezetten szereti az állati és a növényi eredetű táplálékot, a csokoládét sem veti meg.

A koronavírusos mizéria kedvez ezeknek a kis „izéknek”. Felhalmoztunk, aztán nem csoda, hogy zsizsikes lesz a liszt...

Gabonazsuzsok (Sitophilus granarius)
Ormányszerű szájszerve miatt könnyen felismerhető kártevő. A köznyelv gabonazsizsiknek nevezik, ami helytelen, mert a rovar nem tartozik a zsizsikek alcsaládjába. Szereti a gabonaféléket, a lárvák is ezek apró szemeiben fejlődnek ki. A nedves élelmiszerraktárban még inkább elszaporodik.

Kis lisztbogár (Tribolium confusum)
A liszt az ő otthona, de a fűszereket sem veti meg. Egészen apró, csak pár milliméteres lényről van szó, de igen gyorsan szaporodik. A nőstény példányok több száz petével árasztják el a szekrényeket, zacskók tartalmát. Rajzásához meleg és magas páratartalom szükséges.

Közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor)
A kis lisztbogár jóval nagyobb változata, akár másfél centisre is megnőhet. A világon mindenütt fellelhető, és nagy túlélő, jó alkalmazkodóképességű. Lárvája a lisztkukac, ami a liszteszacskók gyakori lakója. Ez a faj a természetben is megél, ahol korhadt fával táplálkozik. Az emberek manapság tenyésztik, hiszen a kis háziállatok egy részének ez a kedvenc tápláléka.

lisztbogar.jpg
Közönséges lisztbogár

Babzsizsik (Acanthoscelides obtectus)
A hüvelyes termékek nagy kedvelője Dél-Amerikából származik. A lárvák a kikelés után a babba fúrják bele magukat, egy-egy szemben akár tízen is lakhatnak. Mivel a babban láthatatlan, a fertőzöttséget csak a babszemek vízben áztatásával ellenőrizhetjük. Az üreges, fertőzött babszemek a víz felszínén lebegnek.

Borsózsizsik (Bruchus pisi)
A babzsizsik rokona, de ő a zöldborsót részesíti előnyben. Szemenként csak egy lárvát rak, amely a magon belül fejlődik ki.

Koprabogár (Trogoderma granarium)
Indiából származó, 2-3 mm-es bogár, foltos szárnyairól és ovális testformájáról könnyen felismerhető. Lárvája az olajos magvakban, őrleményekben, cukorban is megtalálható. Általában a behozatallal, azaz melegebb éghajlatról érkezik a fertőző szállítmánnyal.

Szalonnabogár (Dermestes lardarius)
Ritkább, de annál kellemetlenebb vendég, a kamrában lógó szalonna és füstölt húsok károsítója (lárva és kifejlett alakban is).

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies