A női lapok ma arról cikkeznek halálkomolyan, hogy jót tesz majd nekünk, ha kiiktatjuk a menzeszünket. Hisz a világ úgy működik, ahogy mi akarjuk, még a nőiességünket is rabigába hajthatjuk. A szakemberek persze óva intenek attól, hogy beleavatkozzunk a hormonális rendszerünkbe, de a merészek már fennen hirdetik: nem kell a menzesz! Az amerikai Elle újságírója, Laura Sampedro kipróbálta, mi történik, ha a nő abbahagyja a rendszeres menstruálást.  Mert, ugye, ez csak rajta múlik, a nőn... A természetnek nem lesz beleszólása. Elhisszük neki?

A menstruáció egyike isten nagy tévedéseinek – nyilatkozta nemrég egy brit orvosnő.  Nyugaton egyre erősödik az a mozgalom, amelyik szerint a menzesz fölösleges kínszenvedés, ezért a tudomány eszközeivel (injekció, gyógyszer) le kell állítani örökre.

kell-e-nekunk-a-menzesz-kezdo.jpg

A menstruációs ciklus megszakítása lelki békéhez, kevesebb fájdalomhoz, nagyobb eredményességhez vezet. Ha megtehetné, abbahagyná a rendszeres menstruálást? Ezt kérdezi az amerikai újságírónő, Laura Sampedro, aki annak idején ismétlődő migrénjére keresett gyógymódot. A végén – nagy egyetértésben az orvosával – arra jutott, hogy gyereket úgysem akar, akkor meg minek neki a menzesz. Laura Elle-ben megjelent írásában visszament az időben a kilencvenes évek elejére, amikor is nyolcadik osztályos korában megkapta az első havivérzését...

„Hogy érzed magad a menstruáció után?” Ezt az ártatlan kérdést tette fel neki a neurológusa, miután kétségbeesetten kereste ismétlődő migrénjeinek okát. „Kedvenc farmerem percek alatt kárminvörös Rorschach-tesztté változott, egész délelőtt edzőnadrágban kellett lennem, és megértettem, mit jelent az a szó: szégyen!” Így mesélte az újságírónő első megrázó élményét. Ettől kezdve sose ment el otthonról egy csomag maxibetét nélkül.

Az egyetemen rettenetes hasgörcsökkel kínlódott, a vérzéses napokon a szobatársai adták le a dolgozatait, és a tanárok csak legyintettek, hogy megint bekerült az egyetemre egy masszív ivó, aki még a vizsgára se képes személyesen bejönni. Húszéves kora után a migrén rendszeressé vált, jelezte, hogy megint „meg fog jönni”. „Ez volt az én Waterloom!” – írta.

A doktornő úttörő javaslata

– Mit szólnál, ha kiiktatnánk a menstruációt? S ezzel talán a migrént is?

Ezt kérdezte Laurától az orvosnő, miután elmesélte neki első havivérzése élményét.

– Azt lehet? – csodálkozott Laura.

– Lehet – mondta tömören a doktornő. – És nem is nehéz! A menstruációnak nincs értelme azoknál a nőknél, akik nem akarnak gyereket. A havonta ismétlődő menstruáció modern kori jelenség. Az utóbbi száz évben a nők többsége 350–400 menstruációt szenved el élete folyamán. És ez sok, rengeteg vér, ami betegségeket, rákot okozhat.

A menstruáció megszüntetése, illetve szüneteltetése nem megy a hormonháztartás megzavarása nélkül. Eszközei a hormonális fogamzásgátlók (tabletták, tapaszok, hüvelygyűrűk), amelyek a legeredményesebben szabályozzák a menstruációt és az esetleges mellékhatásokat. A fogamzásgátlók szintetikus progeszteront és ösztrogént juttatnak a szervezetbe, olyan hormonokat, amelyek a terhesség alatt termelődnek. Ez a két hormon ajtónálló módjára viselkedik: azon igyekszik, hogy a petefészek ne indítsa útjára a petesejtet, és megerősíti a méh nyálkahártyáját, hogy ne jusson be a spermium. Ha a petesejt nincs megtermékenyítve, az ajtónálló pihenjt mond. Nem dolgozik tovább, ennek következtében csökken a progeszteron és az ösztrogén szintje, és a méh nyálkahártyája lelökődik – azaz megindul a menstruáció.

laura-samperedo-menzesz.jpg
Jobbra Laura Sampedro újságíró

Mit mondanak a menzeszt ellenző orvosok?

A hormonális fogamzásgátló megszakítás nélküli szedése a kulcs nemcsak a menstruáció kikapcsolásához. A hormonszint csökkenését is megszünteti, ami enyhülést jelentene sok olyan nő számára, akik különböző súlyos betegségekben szenvednek, mint amilyen például az asztma, a rheumatoid arthritis, az endometriózis, a cukorbetegség, a policisztás petefészek szindróma, a vérszegénység és a depresszió, valamint más pszichikai problémák.

A testi vagy fejlődési rendellenességgel küszködő nők, akiknek gondot jelent a menstruációval kapcsolatos higiénés szabályok betartása, vagy akik ebben mások segítségére szorulnak, lehetőségük van a menstruáció több évtizedes blokkolására anélkül, hogy bármiféle mellékhatások jelentkeznének – állítják némely orvosok. A többi nő számára ez miért nem lehetséges? Hiszen a menstruáció évek óta sok nőnek okoz testi és lelki panaszokat, valamint sok olyan nő van, akiknek a menstruációját szörnyű fájdalmak kísérik. A menstruáció kiiktatásával rajtuk is segíteni lehetne.

A női hormonok és esetleges elfojtásuk hatással van a női lélekre. Ennek a befolyásnak később tartós következményei is lehetnek. Szóval nagy veszéllyel járhat hosszú távon a menzesz kiiktatása – mondják a menzeszpártiak.

Sophia Yen, az amerikai Pandia Health fogamzásgátlással foglalkozó csomagküldő szolgálat főigazgatója egyenesen kijelentette:

– A menstruációnak nincs értelme azoknál a nőknél, akik nem akarnak gyereket! A havonta ismétlődő menstruáció modern kori jelenség. Az utóbbi száz évben a nők többsége 350–400 menstruációt szenved el élete folyamán.

Elsimar M. Coutinho és Sheldon J. Segal A menstruáció elavult című könyvükben ezt mondják: „A nők még a 19. században is átlagosan nyolc gyereket szültek, és a szülések között hosszú ideig szoptattak.”  Az orvosok még korszerűbben fogalmaznak: „Hányszor menstruál a terhessége alatt? Egyszer sem. És a szoptatás alatt? Egyszer sem.”

Az ipari forradalom előtt a nők hozzávetőleg száz menstruációt éltek meg, mert produktív éveikben vagy terhesek voltak, vagy szoptattak. „Nagy vonalakban nézve az akkori nők – összehasonlítva unokáikkal és dédunokáikkal, akiknek egy vagy két gyerekük van – szinte nem is menstruáltak” – mondja Coutinho és Segal. A történelem bizonyítékot szolgáltat arra, hogy előnyös nem menstruálni – minél kevesebbet menstruálunk, annál kevésbé valószínű, hogy rákos megbetegedés lép fel a reprodukciós szervekben.

hirlevel_web_banner_1_419.jpg

Előnyös nem menstruálni?

– A nő teste miért hozza létre a méhnyálkahártyát, ha néhány nappal később kilöki magából? Ezzel a nők minden alkalommal az endometrium daganatát kockáztatják – mondja felháborodva Sophia Yen. – Amikor létrehozzák a petesejtet, a petefészek daganatát kockáztatják. Miért teszik ezt 10-20 éven keresztül a gyerek születése előtt, és újabb 10-20 évig a gyerek születése után?

John Rock, Gregory Pincus és Min Chueh Chang, a modern fogamzásgátló tabletta megalkotói 1958-ban kijelentették, hogy a nők a tabletta szedése alatt kívánság szerint megszabhatják a menstruációs ciklus hosszát. Ezért kitalálták a placebotablettát, az egy hétig szedhető hormonmentes pirulát azért, mert a menstruáció megjelenése megnyugtatja a nőket (hogy nem estek teherbe). A hívő katolikus John Rock abban reménykedett, hogy ezzel megszüntetheti a katolikus egyház ellenkezését a tablettával szemben. Azt mondta, hogy így a házaspárok is alkalmazhatják már a tablettát, ha az egyház természetes módszernek fogadja el.

1968-ban azonban VI. Pál pápa kijelentette, hogy minden „mesterséges” fogamzásgátló módszer, beleértve a tablettát is, ellenkezik az egyház értékrendjével. Így az egyhetes placebóval készített huszonnyolc napos ciklust az egyház minden javítás ellenére elvetette, és az elmúlt hatvan évben sem változtatott az álláspontján (annak ellenére, hogy ezzel sok szenvedést megszüntetne).

Dr. Sophia Yen, aki főleg a serdülő fiatalsággal foglalkozik, még egy előnyét felfedezte a menstruáció szüneteltetésének. „A szülőket kérdezem: Nem könnyebb a vizsgázó lánynak, ha nem vérzik? És a futás? Vérezve talán könnyebben megy? Itt a versenyről és a férfi-nő egyenlőségről is szó van.” Szerinte a nem menstruáló nők egyenlőbbek lesznek a férfiakkal, mert nem hátráltatja őket a biológiájuk.

„Sokszor előfordult, hogy a menzesz alatt a görcsök miatt nem mentem el bulizni. Nem beszélve arról, hogy mindig rettegtem, nehogy az iskolában a könyv helyett az intimbetétet húzzam elő a táskámból” – írja az újságíró Laura. A lány felnőtté válása logikusan az első menstruációval kezdődik. A pubertással a lányok lelki berendezése is megváltozik – mondják a szakpszichológusok. Ebben a korban gyakrabban tapasztalunk depressziós és szorongásos állapotokat a lányoknál és a fiatal nőknél.

A lányok utolérhetik a fiúkat! Csak persze: ki fog akkor szülni?

Ha a fiúk és lányok tanulmányi eredményeit és önbizalmát vizsgáljuk, nagy eltéréseket látunk. A mindennapi életben, sajnos, nem szentelünk figyelmet annak, hogy a lányok sok fizikai kellemetlenséggel küszködnek, ráadásul megbélyegzettnek érzik magukat – mondják a menzeszellenes orvosok.

kell-e-nekunk-a-menzesz-belso.jpg

Laura leír egy esetet, mikor is a migrén kezelése jó három évig tartott – mielőtt a doktornő felajánlotta volna a betegének a menstruáció szüneteltetését. Mindezt azután, hogy kipróbált egy csomó gyógyszert, megváltoztatta az étrendjét, táplálékkiegészítőket szedett, vitamininjekciókat kapott, évente háromszor vérképet készítettek neki, és naplót kellett vezetnie az időjárás változásairól. A két következő évben elkezdődött a kísérletezés a fogamzásgátló tablettákkal. Csak ezután kezdte jobban érezni magát...

Sok nő kéri a menstruáció átprogramozását, amikor tengerparti szabadságra készül. A hormonális fogamzásgátlót szedő modern nők számára ez nem jelent problémát, mert a menstruáció kiiktatása csak annyiból áll, hogy nem veszik be a placebotablettát, hanem elkezdik az új adag fogamzásgátló szedését. A nőgyógyász általában Norethisteront vagy Orgametrint ír fel nekik, amelyet öt nappal a szokásos menstruáció előtt kell bevenni. A megkönnyebbülésnek azonban messzemenő hatásai is lehetnek: a hormonegyensúly megbomlása vagy épp súlyos premenstruális szindróma. A menstruáció szüneteltetését vagy megszüntetését gyakran alkalmazzák fogyatékos vagy beteg nők esetében, akiknél nem áll fenn a teherbeesés lehetősége, vagy el akarják kerülni náluk a terhességet.

A fent leírt migrénes páciens megkönnyebbült a menstruáció elmaradásával, de el kellett fogadnia, hogy nagy valószínűséggel nem sikerül majd családot alapítania.

Hátrányok!

A fogamzásgátló tabletta folyamatos szedése gyakori az élsportolóknál, de a gyógyszer szedésének abbahagyása után nagyon gyakran policisztás petefészek szindróma alakul ki – és a teherbe esés lehetősége is csökken. Az Egyesült Államokban nem tartják normálisnak a menstruáció elfojtását, fogamzásgátlót pedig csak a nők 17–19%-a szed. Az alacsony arányszámnak két fő oka van.

Az első ok a rákbetegségtől való félelem, a másik ok a vallásosság (a hormonális fogamzásgátlók szedését nemcsak a katolikusok utasítják el, hanem az evangélikusok és más keresztény vallások is, és nagyon szigorúan tiltja a muszlim vallás is). Az Államokban sokkal szigorúbban kezelik az etinil-ösztradiolt felírását, amelyet 2002-ben feltettek a bizonyítottan karcinogén szerek listájára. Ha a páciens megbetegedne mellrákban vagy méhrákban, és beperelné a nőgyógyászát, megnyerné a pert.    

A hormonális fogamzásgátló folyamatos szedése – tehát a 7 napos kihagyás nélkül, amikor bekövetkezik a pszeudomenzesz – jelentéktelen hatással van az egészségi állapotra. Tulajdonképpen mindegy, hogy tartunk-e szünetet a szedésben, vagy nem... Ezt egy elismert nőgyógyász asszony állítja az Elle cikkében, aki a fogamzásgátló szedése helyett inkább azt ajánlja, hogy a nők a menzeszhez való viszonyukon változtassanak. Vagyis: egyáltalán ne menstruáljanak! Ma a tinédzserek között nagyon elterjedt a „emmema horor” jelenség, azaz rettegés a menstruációtól.

Ennek alapja az a szociogender szemlélet, amely nem inspirálja a nőket az anyaszerep elfogadására, hisz kimondja, hogy nem a biológiádtól vagy nő, hanem mert annak nevelnek. És ha nem akarsz nő lenni, akkor nem kell nőnek lenned. A nemnek nincs már akkora jelentősége...

Mit ajánl egy cseh celeb?

A menzeszellenességnek persze nagy kritikusai is vannak – sok nő és orvos inkább azt ajánlja, kezdjünk el másként gondolkodni a havi ciklusunkról, s akkor a fájdalom messze száll, mert el tudjuk fogadni a nőiességünket. A nőiesség kulcsa a havivérzés, és ők még véletlenül sem neveznék a menstruációt havibajnak (mint nagyanyáink).

A cseh Lilia Khousnoutdinová, aki Nyugaton nevelkedett, és ma ismert celebnek számít Csehországban, mert nagy utazó, publicista, és rengeteget foglalkozik a női kérdésekkel – többek között dúla is. Ő alapította meg a Női történetek nevű projektet: szerinte a menstruáció lefolyására óriási hatással van a menzeszhez való hozzáállás. Nem igaz, hogy le kell mondanunk a menzeszünkről, sőt, inkább ünnepelni kéne a nagy napot, amikor megkapjuk.

lilia-cseh-celeb.jpg
Lilia Khousnoutdinová

– Véleményem szerint a nők számára nagyon nagy jelentősége van a menarche, azaz az első havivérzés megünneplésének. Nekem nagy megkönnyebbülés volt az első menstruációm. Pár alkalommal fájdalommal járt, de nagyon ritkán. A fájdalmas menzesz számomra mindig azt jelentette, hogy valamit rosszul csinálok...  

Lilia véleménye szerint a fájdalmas menstruációban nagy szerepe van a stressznek. A stressz összehúzza az érfalakat, nem áramlik ki a relaxin hormon, amely ellazítja a simaizmokat és a méhfal izmait. Ezért fájdalmas a menstruáció. Megszüntetésére szerinte csak meg kell tanulni a relaxációs technikákat, és ezzel segíteni a testnek...

Két mozgalom, két álláspont!

Mára a kérdésben két álláspont körvonalazódik. A magukat haladónak nevező nők a menzesz kiiktatása mellett szállnak síkra. Velük megy szembe az ősi nőiséget pártfogoló mozgalom – sőt, az Instagramon és Facebookon ma már sok olyan női csoportot találunk, melyek szintén a menstruáció megünneplésére hívják fel a figyelmet. Kinek van igaza, döntse el az olvasó! Szerkesztőségünk mindenesetre a nőiségünk megőrzése mellett foglal állást. Mindig és mindenkor!

Varga Klára
Cookies