Korai szüretet fotóztunk a helembai borászatban, a Duna és az Ipoly völgyében.

Képeink a cserszegi fűszeres szüretelését mutatják, mely a pincészet egyik legjobban keresett borfajtája. A nők pedig nem csupán a szüretnél szorgoskodnak: a helyi asszonykórus is mindig jelen van, mikor meg kell ünnepelni a hegy levét. (© • Fotó: Dömötör Ede • Helyszín: Világi Winery, Helemba)

korai_szuret_helemba00001.jpg

A napocska pazarlóan szórta a sugarát, így semmit nem tapasztaltunk az itteni különlegességből, az inverzből, mikor minden megfordul, fenn a dombon süt a nap, míg alul felhők szomorítják a munkába indulókat.

A korai szüret és az újbor kéz a kézben járnak. Mert akármilyen volt a borászok szerint az esztendő, a szőlő mindig lekerül a tőkékről – s elkezdődik a szüret.

A helembaiak azt mondják, fantasztikus évük volt, amit még sokáig fognak emlegetni. Ám idén ez helyfüggő, Muzslán és Bátorkeszin például panaszkodnak a termésre.

korai_szuret_helemba00005.jpg

– Akármilyen volt az évjárat, az újbornak mindig el kellett készülnie novemberre – mondja Kovács Attila sommelier. Márton-napon a kacsa mellé régen újbor járt, a pincék néhol most is készülnek az újborral, de kevesebb csinnadrattával (mert a Márton-napi hagyomány esetében a hangsúly már a libán van). Helembán is kijönnek új palackokkal, hogy megünnepeljék a szüretet – náluk az Irsai Olivérből lesz újbor. Karsztvidékről lévén szó, a helembai borok aduásza az ásványosság, ami az itteni lösztalaj sajátja.

Van itt más különlegesség is: a régi helembaiak még a mészkőbe vájt pincékben laktak, majd később szemben felépítkeztek, a pincébe pedig átkerült a hegy leve.

– Az a jó, ha az újbor friss – folytatja a Világi Winery borszakértője. – Korai szüretelésű fajtából készül, s azért könnyű, mert erjesztés után azonnal palackokba kerül. Már nem murci, elindult a borrá válás útján... Szénsavas macerációval készül, ami annyit jelent, hogy nagy acéltartályokban, szánsav nyomása alatt dolgozzák fel, zúzás nélkül. Az erjedés az ép szemeken belül kezdődik, így kevés kerül belé a héjban levő taninnokból, vagyis a fanyarságból. Az újbornál tehát nincs hosszas érlelés, ami befejezhetné a bort. Illik is a következő húsvétig elfogyasztani. Kezdő borfogyasztók is választhatják, mert ez nem kólint fejbe és terít le.

TOVÁBBI CSODÁLATOS FOTÓINK A GALÉRIÁRA KATTINTVA NÉZHETŐK MEG

⬇︎⬇︎⬇︎

minden_reggel_ujno.sk_0.png

–nagyvendégi–
Cookies