Pihen a mezoterápia, a kollagén, a bőrfeszesítő és a hámlasztó… A kozmetikus kényszerpihenőn van. Az otthon ragadt vendégeket egyelőre az otthoni kenceficék és a YouTube-szépségcsatornák „szépítik”. A kozmetikus pedig vár, és reménykedik a szebb jövőben, addig is lerója a háláját azoknak, akik a frontvonalon állnak:  az eladóknak és a postáskisasszonyoknak.

bjuop4pg.jpeg

Mihez kezd a kozmetikus karantén idején? Hogyan tölti a felgyülemlett szabad időt?
Házi kozmetikusunkat, Ruff Angélát (Dunaszerdahely) kérdeztük, aki ingyenkezelést és kozmetikumokat ajánl fel számukra.
– A szalonomat már március 12-én bezártam. Úgy gondolom, részemről ez volt a felelős döntés. Gyanútlanul azt hittem, hogy a pihenő nem tart tovább két hétnél... Nem így történt. Mindenesetre az elmúlt hetekben egy új életrendet alakítottam ki magamnak – mondja. 

– Két nagy fiad van, már nem húzzák a szoknyádat. Mivel foglalod el magadat?
– Pozitív beállítottságú ember vagyok, igyekszem mindenben meglelni a jót. Persze a helyzet távolról sem ideális. Ha már benne vagyunk, éljük meg a pozitívumait is. Én örülök, hogy sokkal több időt tölthetek a gyerekekkel. A hétköznapokra szigorú napirendet állítottam fel, hogy ne potyogjunk szét. Az egész család azonos időpontban kel. Délelőtt a gyerekek tanulnak, addig én főzök. Együtt megebédelünk, majd csendes pihenőt tartunk. Mindennapra beiktatunk kétszer fél óra mozgást...

– Ez mit jelent? Együtt emelgetitek a súlyokat?
– Ennyi férfi mellett van pár tornaeszközünk, és jó időben az udvaron tornázunk (Kisudvarnokban lakunk, egy Szerdahely melletti kis faluban). Jó időben öt kilométert futunk körbe-körbe a kertben, a kardió miatt ez fontos.

– És a délután? Hogyan telik?

– Végre sikerül olyan könyveket is elolvasni, amelyekre eddig nem jutott idő, illetve megnéztem pár sorozatot a Netflixen. Nagy Márquez-rajongó vagyok, s mivel éltem Spanyolországban, eredetiben tudom olvasni – most éppen az Egy kék kutya szemei-t. (Ezt nem dicsekvésből mondom, csak ez a novelláskötet nincs meg magyarul, de a többi könyvét hőn ajánlom mindenkinek.) Ja, és ott van a polcomon az Elásott igazság a szerdahelyi maffiáról: azért olvasom, mert tudni szeretném, hogy milyen világ volt itt, mielőtt idejöttem. A többi teendő meg adja magát. Vásárolni heti egyszer járok. A fertőtlenítés eddig sem állt távol tőlem, hiszen a szalonban mindig is adtam a tisztaságra, és sterilen dolgoztam. Mindennap azon vagyok, hogy a munkát se hanyagoljam el. Klienst ugyan nem fogadhatok, de önmagamat képezhetem. Hála istennek, összefogott a nemzetközi szakmai közösség – és felkapottak az online tanfolyamok. Ráadásul több szakmai képzést ingyenessé tettek (főként a sminktetoválás témakörben), hogy ezzel segítsék a munka nélkül maradt kozmetikusokat. Elővettem a bőrgyógyászati jegyzeteimet is, hogy felfrissítsem a tudásomat. Most van időm tüzetesen átnézni a kozmetikai termékcsaládok hatóanyagait és összetételét, minden nap agyalok valamin.  Ha pedig valaki tanácsot kérne tőlem, hogy melyik youtubert kövesse ismeretszerzés céljából, a Skinsmart oldalát ajánlom: ők szakmailag nagyon felkészültek.

A frontvonalban dolgozóknak – a postásoknak és a boltoskisasszonyoknak  – ajándék kezeléseket szeretnék felajánlani. Így köszönném meg szolgálatukat ebben a rendkívüli helyzetben.

– Hogyan látod a jövőt?

– A szakemberek szerint a járvány július közepén tetőzik. Úgy gondolom, leghamarabb augusztus végén, szeptemberben lehet majd újra kinyitni. A pandémia gazdasági válságot hoz majd magával. Mindenképp gyöngébb kereslettel kell számolni, ez meghatározza majd a közeljövőt. Már gondolkodtam a hogyan-on és miért-en: azoknak, akik a komplex kezeléseket nem engedhetik meg maguknak, költséghatékonyabb kezeléseket tervezek bevezetni. Új kezeléseken is gondolkodom.

– Ebben a rendkívüli helyzetben egyáltalán fenn tudod tartani a szalont? Akik bérleményben dolgoznak, most bajban vannak...

– Szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy a szalon a saját ingatlanom, illetve a gépek is az enyémek. Nincs bérleti díj és törlesztési költség. Van annyi félretett pénzem, hogy a szalon kibírja ezeket a hónapokat. A termékek pótlása viszont sok pénzbe fog kerülni, hiszen sok volt a felbontott krém a szalonban: azok egy részének lejár a szavatossága. Higiéniai szempontból a többi terméket is ki kell dobni. A pótlás minden kozmetikus számára nagy beruházás lesz. Nehéz időszak ez, hiszen 5-6 hónapnyi bevételtől esünk el. Nincs más lehetőség, mint a törvényhozókra való nyomásgyakorlás. Ahogy az állam segít a nagyobb vállalatoknak, ugyanúgy a kisiparosokat, a legkisebbeket is segíteni kell, hogy talpon tudjunk maradni. Mert nem lesz könnyű az újrakezdés. A magyarországi kolléganőimet is figyelemmel kísérem – hiszen Budapestről származom –, ők egyelőre semmilyen segítséget nem kaptak. A szalonok üresek, ráadásul a bérleti szerződéseket sem mondhatják fel.

A szépség most is jelen van a világban, nem tűnt el! Figyeljünk oda magunkra, és figyeljük meg, mi szerez nekünk örömet. Találjuk meg a kedvenc kedvtelésünket! Ha elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, a járványt követő mindennapjainkat is örömtelibbnek fogjuk megélni.

– Mit üzensz a nőtársaidnak?

– Az emberek nehezen élik meg a bezártságot, mert nem erre vagyunk teremtve. Ám gondoljunk arra, hogy az utóbbi időben a mindennapok nagy részében inkább csak a külsőségekkel foglalkoztunk. Hajlamosak vagyunk arra, hogy a külsőségek által határozzuk meg magunkat. A közösségi oldalamon arra szeretnék biztatni minden nőt: ne búsuljon, hogy a szekrény mélyén hever a legszebb ruhája, mert nincs hova felvenni, és ugye, a főzéshez sem kell sminket feldobni... Majd megint felkel a nap, s akkor mi leszünk a legszebbek, fő az egészség. Addig pedig igyekezzünk a mindennapokban is megtalálni a szépséget: egy naplementében, a reggeliben, amit kis mezei virággal díszített a párunk... Találjuk meg igazi önmagunkat! Most igazán megfigyelhetjük, hogy mi az a tevékenység, amivel szívesen foglalkozunk. Ha megtaláljuk és elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, a járványt követő mindennapjainkat is örömtelibben fogjuk megélni. S egy kis felajánlás tőlem: a frontvonalban dolgozóknak (ide tartoznak a postások, de a boltoskisasszonyok is) ajándék kezeléseket szeretnék felajánlani. Így köszönném meg a szolgálatukat ebben a rendkívüli helyzetben.

ruff_angi.jpeg

Ruff Angéla kozmetikus
 

M. Ando Krisztina

Információk a Facebook-oldalunkon!

Kapcsolódó írásunk: Kenjük ki magunkat! 

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
Cookies