Első alkalommal hirdetették meg a Kukkonia Art Garden versenyt. A jelentkezők felfedhették a bennük megbúvó tehetséget, s azt is megmutathatták, milyen gyönyörű hely az, ahol élünk.

A Kukkonia Polgári Társulás célkitűzése egyrészt az volt, hogy teret adjon a Csallóközben élő, művészi vénával megáldott diákoknak – másrészt, hogy továbbtanulásra ösztönözze őket valamilyen vizuális szakirányon.

kukkonia-art-garden-kezdo.jpg
Novotná Fanni (Dunaszerdahely, gimnazista) szüreti képe

A zsűri elnöke és a verseny szakmai vezetője Ferdics Béla képzőművész volt. Őt kérdeztük arról, melyek a gyermeki rajz ismérvei.

– Milyen a jó gyerekrajz?

– A jó rajz eredeti. A gyerek egyedi ötleteit tükrözi, és nem csupán reprodukció, valaminek a másolata – emeli ki Ferdics Béla.

A beküldött rajzokat itt is az egyediség szempontjából értékelték, de az sem volt mindegy, milyen technikával készült egy mű: a láthatóan időigényes, különleges technika előnynek számít minden rajzversenyen.

Az alsó tagozatosok még erősen ösztönből rajzolnak, nem a technikán van a hangsúly. A saját kis közösségükből, a családból, a gyermekkorukból hozzák a témáikat – s ezt építik be a rajzaikba. Náluk még a fantázia, a mesevilág áll a középpontban.

kukkonia-art-garden-rozsa-emilia.jpg
Rózsa Emília (Pozsony, Iparművészeti Középiska)

A felső tagozatosoknál már nem az ösztönösség számít, hanem az, hogy képesek legyenek megrajzolni, megfesteni, megmintázni valamit. Itt is fontos, hogy ne csupán másoljanak, reprodukáljanak, hanem tudjanak a látottól elvonatkoztatni, azt továbbgondolni.

kukkonia-art-garden-molnar-pal-daniel.jpg
Molnár Pál Dániel (Nagymegyer, középiskolás)

Fontos a tudatosság

Sajnos, a gyerekeket félrevezeti az interneten található sok „tutorial”, mivel nemigen tudják kiszűrni a rossz oktatóvideókat.

kukkonia-art-garden-boncz.jpg
Boncz Ramóna (Gúta, középiskolás)

Ezekben a videókban pár perc alatt elkészül egy-egy rajz, a tanuló pedig azt gondolhatja, csupán ennyiből áll az egész (hiszen lépésről lépésre, a szemük előtt készül el a nagy mű).

kukkonia-art-garden-domonkos.jpg
Domonkos Éda (Dunaszerdahely, középiskolás)

Fontos észben tartani, hogy ezek a videók nem tanítják meg nekünk, hogyan kell felépíteni egy formát, megrajzolni egy fejet vagy egy állatot. A legfontosabbat hagyják ki: nem tanítják meg az alapokat. Pedig még a házépítést is az alapozással kezdjük.

kukkonia-art-garden-sator.jpg
Sátor Zsófia Izabella (Dunaszerdahely, 9. osztály)

elofizetes_uj_no.png

Fekete Magdolna
Cookies