Bevezetés a kutyások világába: mi a különbség a szaporítók és tenyésztők között, mi az a kutyaszemle?

Összeállításunkat szórakoztató képes egyveleggel tarkítjuk: kutyadivattal. A nemes ebek gazdijai szeretik öltöztetni ölebeiket, mert a ruha melegen tartja kényes testüket.

kutyadivat-kezdo.jpg

A designer táskák után itt vannak a designer kutyák: mutatósak, szépek és díszítenek! Hibrid kutyáknak is nevezik őket, s felettébb keresettek. Ezek általában két fajta (az egyik a törpeuszkár, angolul poodle) tudatos keresztezéséből születnek. Ám ezeket a keverékeket a kennelklubok nem ismerik el, még ha fajtiszták is a felmenőik.

A tenyésztő

A tenyésztőnél nem „kiskutyák gyártása” folyik, ő minden párosítást előre megtervez. Megválogatja, kinek fedeztet, kinek ad kiskutyát – utána is szemmel követi a kutya sorsát. Ez fontos különbség. A tenyésztő soha nem kínál eladásra kölyköt chip vagy származási lap nélkül: szerződéssel, oltásokkal, több féregtelenítés után adja át a kölyköt a vevőinek. A tenyésztő kiállításokon is megméreti a kutyáit, akár külföldön is. Munkáját az eredmények és champion címek dicsérik.

A tenyésztő „hibás“ kutyát nem von tenyésztésbe, a fajta jobbá tételét tartja szem előtt. Útját néha buktatók szegélyezik, ám ezt feledteti a sok-sok szép emlék és öröm. A kölykökért garanciát vállal, ha az egyed betegséget hordoz, visszafizeti a vevőnek a vételárat.

A szaporító

A szaporítót nem a fajta jobbá tétele motiválja, ennél magasabb céljai vannak: a pénzszerzés. Szó szerint „a kutyáiból él“. Sok kutyával, sok fajtával szaporít, mindegyik minden évben szül, néha kétszer is, egyéves koruktól, zsinórban, míg ki nem merülnek. Sok kiskutya aztán pont emiatt nem kell, hisz a keverékséggel jönnek a nem várt tulajdonságok. Egyetlen cél vezérli a szaporítót: minél kevesebb pénzből felnevelni az almot. Ezért olcsó tápot vesz, és nem jár kiállításokra, nem törzskönyvez. A szaporítónál született kiskutyák nagyobb arányban hordoznak magukban genetikai betegséget (mert egymás közt párosítja őket). A szaporító nem gondoskodik féregirtásról, származási lap, chip, oltások nélkül adja át a kölykeit – és nem vállal értük garanciát. A szaporítót nem érdekli, hova kerül a kutya, hisz nem nevelte, nem szereti, nem kötődik hozzá, neki a kutya csak egy áru. Ezért a felelős kutyatartók jelszava: ne vásárolj szaporítótól kiskutyát. A kölykök közt megannyi keverék van – s nem ez a baj, hanem hogy goldennek, labradornak árulják őket.

hirlevel_web_banner_2_186.jpg

A szerződés kötelez

Mindkét kutyatenyésztőnk szerződéssel adja el a kölyköket. A szerződés egyaránt védi a tenyésztőt és a vevőt. A vevő nem adhatja tovább, nem tenyésztheti a kölyköt az eladó tudta nélkül.

– Épp a minap mentünk el egy két és fél éves német dogért, mert a család olyan helyzetbe került, hogy nem tudtak tovább gondoskodni róla. Kiváló helyet találtam neki egy másik tenyésztőnél – ecseteli Pogány Enikő tenyésztő. – A felelős tenyésztő minden információval ellátja a vevőt. Hogyan táplálja, milyen vitaminok szükségesek a fejlődéshez?

Nálunk a törzskönyv mellé minden kölyök útlevelet kap útravalóul, egy zsák jófajta tápot, fekhelyet és játékokat. Így az új helyén rögtön otthonosan érzi magát.

Tenyészetbe vétel!

Csak akkor lesz szép testalkatú egy kutya, ha minőségi tápot, vitaminokat kap – és sok-sok szeretetet. Naponta foglalkozni kell vele, tanítani és kiállításokra hordani. A tenyészetbe vételnek pontos szabályai vannak. A Német Dog Baráti Klub például pontosan kimondja, hány kiállításon kell szerepelnie, és milyen orvosi szűréseket kell teljesítenie egy tenyészdognak. Agresszív kutyát nem vesznek fel, ezért provokálják, hogy megfigyeljék a reakcióit. Ma már a munkavizsga nem kötelező, mivel a dogokat nem használják védelemre. Mire egy kutya bekerül a tenyészetbe, addigra másfél-két éves. Az is pontosan meg van adva, hogy évente hányszor lehetnek kiskutyái. (A dogoknál évente egyszer, a francia buldogoknál kétévente háromszor ellhet a nőstény.) A munkakutyáknál, amelyek vadászatra, illetve őrzésre hivatottak, kötelező a munkavizsga teljesítése. Ezekkel a fajtákkal még többet kell foglalkozni.

olasz-agar.jpg
Olasz agár tavaszi trencskóban. A ruhát viselő kutyus (kis olasz agár) gazdijával többen szóba elegyednek az utcán. Egy jól öltözött kutya annyi figyelmet kap, mint egy jól öltözött ember! A divat is sokat fejlődött, a kutyaruhák gyerekruhákra hasonlítanak, a pórázok csillognak-villlognak. Sőt, kalap és póthaj is kijár a házi kedvencnek

Mi az a tenyésszemle?

Itt megnézik a kutya küllemét, fogazatát, de a természetét is. Dogoknál például előírás a csípőröntgen, ezzel szűrik ki a csípődiszpláziát, ami a nagytestű kutyákat érinti. Továbbá a dogok hajlamosak a szív- és szembetegségekre, ezeket is érdemes szűrni.

–ando, nagyvendégi–
Galéria 
Kapcsolódó írásunk