Olyan kutyákról mesélünk, akik igazi házban laknak, saját hűtőládájuk van, meleg ágyikóban alszanak és saját tűzhelyen fő az ételük. Egy házban a kutyákkal és a tenyésztőkkel.

Kiszemelt kutyafajtánk a német dog: le nem veszi a szemét „anyukáról“, vagyis Enikőről. Enikő és Tünde – akit Lobogó kutyafülek című cikkünkben mutattunk be aranyos francia buldogjaival – amúgy unokatestvérek. Enikő régi motoros, tizennyolc éve foglalkozik kutyatenyésztéssel.

szelid-orias-kezdo.jpg
Pogány Takács Enikő: A két német dog, Honey és Bahrain. Nekik már voltak közös kölykeik. Bahrain többszörös klubgyőztes, európai nemzetközi kiállításon kategóriagyőztes, ami még értékesebbé teszi a vérvonalát

A gazdi számára a kutyatartás szívszerelem. A tenyésztés meg egy drága hobbi. Mert mit meg tud enni egy 70 kilós kutya, és mennyi törődést kíván egy császározott francia buldog... Azt csak egy gondos tenyésztő tudja. Ahhoz ugyanis, hogy szép egészséges kölykök szülessenek, a szukát és az apát kényeztetni kell. Lássuk, hogyan!

– A német dogba Benedek Béla bácsi által szerettem bele – kezdi a történetét Enikő, azaz Pogány Takács Enikő (33, Sárosfa). – Béla bácsi híres dogtenyésztő volt, ő volt az én harmadik nagypapám. 15 évesen jártam először kutyakiállításon. Béla bácsi tanított meg mindenre, amit a német dogról tudni illik. Az öcsém szeretett volna mindenáron egyet, így vettük meg az első törzskönyvezett kutyánkat. Jelenleg kettőt itthon tartok, hármat édesanyáméknál.

A német dog három alapszínben fordul elő, ezek a tenyésztés során nem keveredhetnek. Megvan, hogy melyik színt melyikkel lehet párosítani. Ez fontos, mert a színek genetikai különbségek hordozói. A vérvonalat ugyanis meg kell őrizni. Ezért mindig be kell jelenteni a német dog klubnak, hogy melyik kant választottuk ki fedeztetésre. Enikő különben fekete és kék német dogot tenyészt.

Mi az a BARF etetés?

Azt gondolnánk, hogy egy ilyen nagy testű kutyának óriási a mozgásigénye. Tévedés! Enikő a kulisszatitkokról is mesél.

– Minden reggel és este kijárunk játszani. Jó időben a Duna partra megyünk, ott kifutják magukat, gázolnak a vízben. Játék után enni kapnak, napjában kétszer, utána már csak pihennek. A nyers etetés híve vagyok. Ezt különösen a gyorsan növő, nagy testű kutyáknál érdemes alkalmazni – vallja Enikő, aki a kölyköket egy-másfél éves korig alacsony fehérjetartalmú prémium táppal eteti, majd rátér a „nyers hús, zöldség, gyümölcs“ kombóra. A BARF etetés az Egyesült Államokban alakult ki, visszatérést jelent a kutya ősi étrendjéhez. Nyers etetéskor a táplálék mennyisége a kutya súlyának 2 százaléka. Ebből 40 százalék nyers húsos csont, 30 százalék nyers zöldség és gyümölcs, a további 30 százalék nyers hús.

nemet-dog_0.jpg
Modell: Karin Závodská

– Szebb tőle a kutya szőre, és az állat is energikusabb. A nyers ételt jobban megemészti, mint a tápot és a konzervet. A német dog hajlamos a gyomorcsavarodásra, de a nyerset lassabban eszi – magyarázza Enikő. Kutyái számára ugyanúgy nagy cekkerekkel vásárol, mint a családi konyhára. Bahrain, a kan a téli időszakban napi három és fél kiló húst eszik meg, míg Honey, a párja két és felet. Emellett hetente kapnak tojást, salátát, főtt rizst, túrót, joghurtot. (Tejet viszont tilos nekik adni!) Amúgy nagyon szeretik a tonhalat, a lazacot, a csirkehúst és az almát. Lazacolajat és C-vitamint rendszeresen kapnak, félévente pedig táplálékkiegészítőket. Ez a kutyatál igazán gusztusos!

hirlevel_web_banner_1_173.jpg

Miből lesz a cserebogár?

Interjúnk idején Enikőnél nyolcan várakoztak kölyökre. Nem tudott biztosat ígérni, hiszen nem tudhatta, sikeres lesz-e a fedeztetés, mennyi kölyök születik, megmaradnak-e? A törzskönyvezett kutyáknál értékes vérvonalú fedeztetéseket végeznek (ezért drágák a kölykök). Az ellést követő időszak a legnehezebb.

– A kutyáknak nálunk is külön házikójuk van. Ilyenkor egy hétig velük alszom, közben lesem, hogy minden rendben van-e, a szuka nem feküdt-e rá valamelyik csöppségre? A dogok számára fontos, hogy feküdjenek valamin: matracon, szőnyegen, hogy a könyökük ne kopjon ki. A csempe, de a parketta sem jó, mert a lábuk könnyen szétcsúszik rajta, és később nem lesz szép alapállásuk. Az ízületeik miatt pedig fontos a fűtött helyiség.

Hinnénk, hogy „dogéknál“ is divatba jött a császármetszés? Mivel a dog fájásgyenge, az ellés során sokszor nem érzi, hogy nyomni kell. Az utóbbi években ezért egyre több a császármetszés.

– Volt egy kis szukám, amelyik már öthetesen pózolt. Ilyenkor már látom, milyen a kölyök vérmérséklete: a nyugodtabb ideális kisgyerekes családba, a szereplő típus kiváló lesz kiállításra. Mert ahogy kinéz a kölyök, olyan lesz felnőtt korában is. Mellesleg hathetesen kapja meg az első oltást – mondja Enikő, aki hozzáteszi, hogy a német dog klubtól ilyenkor jönnek az almot ellenőrizni, és csak ezt követően igényelheti a kiskutyák számára a törzskönyvet. (Ezek a szabályok klubonként változnak.)

Végezetül Enikő hasznos tanácsokkal is ellát bennünket. Ha kutyát vásárolunk, meg kell fontolni, hogy mekkora életteret tudunk neki biztosítani. Míg egy buldog kevés mozgást igényel, addig a vizslát szinte lehetetlen kifárasztani. Egy tacskó mellett senki ne vágyjon dizájn kertre, mert ő garantáltan átalakítja. (Igazi kotorékkutya, állandóan a vizsgájára gyakorol!) Vagy: Ideges ember ne vegyen ideges kutyát, például yorkshire terriert. Azt is érdemes megkérdezni magunktól, mi lesz vele, ha üdülni indulunk? Magunkkal visszük, vagy majd kutyahotelben vigyáznak rá? Legyünk gondos „anyukák“, nehogy házi kedvencünk egy menhelyen, vagy ne adj’ isten, az utcán végezze. Ne felejtsük: egyszer s mindenkorra felelősek lettünk azért, amit megszelídítettünk...

nemet-dog.jpg
Német dogról szól az ének

A német dog

Gyengéd, odaadó kutya: szelíd óriásnak is nevezik, ezért sokan szeretik lakásban tartani, bár a világ egyik legnagyobb kutyafajtája. A német dogok anno őrző-védő és harci kutyák voltak. Feltehetően az ősi masztiff kutyafajta, az alaunt leszármazottjai. Már az egyiptomiak is ismerték őket. Azért kapták a német nevet, mert a németek nagyon megszerették ezeket a nagy termetű, agilis kutyákat: vaddisznóra vadásztak velük. A vaskancellár Bismarck kedvenc négylábúi szintén német dogok voltak. Manapság inkább már csak házi kedvencek. Míg a nőstény 60 kilós, addig a kan súlya elérheti a 95 kilót (és a 86 centis marmagasságot)!

„A kör“

A kutyatenyésztők köre olyan, mint egy zárt klub, nehéz bekerülni. Itt mindenki ismer mindenkit. Enikő például úgy került be közéjük, hogy a kiállításokon ő vezette fel a tenyésztők kutyáit. A közösség lehet baráti, segítő, tudják, ki kicsoda, kinél érdemes fedeztetni – ám a kiállításokon már mindnyájan versenytársak. (Fotó: Dömötör Ede)

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies