Összeállításunkban régi igazságokat járunk körül. Még ma is aktuális írásaink között tallózunk.

Nem könnyű lánygyermeket nevelni. Vigyázat, mit és hogyan mesélünk el az életünkből kamasz lányunknak. A férfiakhoz való viszonyunk meghatározza az ő viszonyát is a másik nemmel.

lanyneveles-kezdo.jpg
(© Bára Prášilová)

2008

Ha szinte csak rossz tapasztalataink voltak a férfiakkal (mindig megcsaltak, otthagytak bennünket, egy-két pofon is elcsattant): ezt árnyaltan meséljük el neki. Nehogy ne merjen aztán férfival kezdeni – hiszen mindegyik galád és léha!

Semmiképpen se „blokkoljuk”, barikádozzuk el a férfihoz vezető útját, mert megbetegítheti magát. Ilyenkor gyakran előfordul a mentális anorexia. Lelkileg ez nem csak azt jelenti, hogy a lány le akar fogyni, mert elégedetlen a csáberejével, az alakjával. Sokkal rosszabb a helyzet: nem akar felnőni.

Az éhező lányok menstruációja is kimarad – így megint gyereknek érezhetik magukat  – és nem nőnek. Foggal-körömmel ragaszkodnak a gyermeki státuszhoz, akár éhezés árán is.

2014

Az anya félelmei nehezíthetik a fiatal lány útját. Amikor azon gondolkodunk: hogyan tovább, mi lesz ezután? Kiürül a lakás, kirepülnek a gyerekek, magunkra maradunk... A magánytól való félelem védekezési reakciót vált ki: piócamódra rácuppanunk a  lányunkra, és nem hagyjuk felnőni, saját útra engedni.

Két lehetősége van, hogy elbújik előlünk, letagadtatja magát, ha keressük, vagy az, hogy nem mozdul el a helyéről és velünk marad. Így lehet, hogy egy világutazót neveltünk, aki soha, sehol nem akar letelepedni, vagy egy otthonülő, majdnem harmincéves mamahotel-lakót.

minden_reggel_ujno.sk.png

2022

Gyermekeinknek már az óvodában mókás dallamok segítségével tanítgatjuk, hogy szemetünket szelektálni kell. A kék kukába papír, a zöldbe üveg dukál. A kulturális szemetet azonban senki nem válogatja, eláraszt minket, mint a zavaros víz.

A modern kor nem csupán műanyaghegyeket hozott magával, hanem a kulturális szemét fogalmát is. A média egy medréből kilépő, zavaros folyóhoz hasonlít: tele van hulladékkal és szeméttel. A fejlődés gyors, akár egy tornádó, a szabályok kiforratlanok: ezért nem csak a gyerekeinket, önmagunkat is tanítgatni kéne a szelektálás tudományára.

–néva–
Cookies