Nőies férfiak, férfias nők. Átalakulnak a szerepek? Erről kérdeztük Tari Annamária klinikai szakpszichológust.

A férfinak erős karja van, széles válla, amellyel megvédi a nőt és a családot. Torzonborz favágó külseje csak növeli a titokzatosságát. A nő szereti, ha a férfi más, mint ő!

lanyos_fiuk_indito.jpg

– Milyen tulajdonságokat rendelünk hozzá egy nőhöz, és milyeneket egy férfihoz?

– Nyilván vannak már-már kőbe vésett tulajdonságlisták. Ilyenek például, hogy a nő a gyöngéd, kedves, törékeny, halk szavú, karcsú – vagy pedig olyan, mint a milói Vénusz. Otthonát illető kérdésekben határozott, de jelen van benne a szelídség, a nő teremti meg az otthon melegét. A férfi az erős, a bátor, a döntésképes, és viseli a döntések felelősségét. Nyilván ezek elmondhatóak a nőkről is, de ha mindegyik tulajdonságot ráaggatjuk egy nőre, akkor abból egy harcias amazon születik. Tehát a férfihoz egy vadnyugati film főhősének a szerepkellékeit rendeljük még ma is. Itt vannak körülöttünk a számítógépes világmegmentők – ennek ellenére a nők még mindig arra vágynak, hogy a férfi biztonságot nyújtson a számukra, a férfiak pedig arra, hogy a nő otthont teremtsen és szeressen. Ma persze nehezen megy, hogy a család pontosan így nézzen ki, ehhez lelassulás kellene (azt mondjuk most a karanténnal jól megkaptuk), több idő, nem percnek élő kapcsolatok.

– Hogy alakult át a nőiesség, férfiasság fogalma az elmúlt évek során?

– Az átalakulás két szálon értelmezhető. Van ennek gazdasági szála, és nyilván van társadalmi is. Beköszönt az életünkbe a fogyasztói társadalom, és kezdi átalakítani a fogyasztói csoportokat. Ha 50-60 évvel ezelőtt valaki ránézett a szüleire, akkor azt látta, hogy az apjának van három nadrágja, két cipője, és azokat hordja felváltva. Nem azért, mert nem tudott volna többet venni, hanem azért, mert abban az időben a férfiak nem divatoztak, és a tartósság volt a jelszó! Napjainkban két dolgot látunk. Az egyik az, hogy a marketing elindítja a vágyakozást az új és még újabb termékek iránt: amivel trendeket hoz létre. Elkezdik azt érezni az emberek, hogy ők bizony úgy néznek ki, mint egy neandervölgyi, ezért aztán divatozni kezdenek. Ezzel a lendülettel eljutunk nagyapánk két nadrágjától a metroszexuális David Beckhamig.

A férfi az erős, a bátor, a döntésképes, és viseli a döntések felelősségét. Nyilván ezek elmondhatóak a nőkről is, de ha mindegyik tulajdonságot ráaggatjuk egy nőre, akkor abból egy harcias amazon születik.

A folytonos vonal mentén azt látjuk, hogy a férfiakból is sikerült komoly vásárlóerőt kovácsolni. S ezzel megjelenik a szövetben a gazdasági szál, hiszen a fogyasztás növelése a szépségiparnak és a divatiparnak az érdeke. A fogyasztás, a vásárlás öröme már nem kizárólag a nők osztályrésze. Bár jól tudjuk, hogy régen is volt cicoma a férfiak körében – nézzük csak meg XIV. Lajos francia királyt, de nem ilyen mértékben, mint most. Tévedés ne essék: nem attól válik nőiessé egy férfi, ha két ing helyett tizenkettő sorakozik a szekrényében. A szerepek is kezdenek megváltozni. Európa országaiban nagyrészt nem csak a férfi a családfenntartó, és ma már egyáltalán nem biztos az, hogy ő keresi a több pénzt, és ő a dolgok megmondója. Ezzel együtt a férfiak tulajdonságai, az élettel kapcsolatos érzelmeik is kezdenek megváltozni. Az a férfi, aki úgy lesz apa, hogy a felesége tart a kezében mindent, már másként viselkedik, mint ahogy az apja viselkedett az ő korában. Nem véletlenül mondjuk, hogy manapság a férfiszerep nem határozott minták alapján adódik tovább. Hiszen régen a férfi egészen stabilan ki tudta rajzolni a saját szerepét az életben. Ma ez is megváltozott.

– Mitől függ az, hogy egy férfi beleesik-e a piperkőcség csapdájába vagy sem?

– A nullponton a funkcionalitás azt jelenti, hogy egy férfi azért öltözik fel, hogy ne fázzon, és azért mosakszik meg, hogy tiszta legyen. Ahogy haladunk ezen a kontinuumon, azt látjuk, hogy a férfiak is elkezdik megszeretni a testápolást, azt, hogy többet foglalkozzanak önmagukkal. David Beckham akár havi több ezer dollárt is költ külsejére. Követőinek ars poeticája: Egy férfinak is kijár mindaz, ami egy nőnek! Jogukban áll sminkelni, gyantáztatni, hajat festetni és hangsúlyozottan gondozni a testüket. Megnőtt a saját testtel foglalkozás időtartama, ami a nárcisztikus érzelmek előretörését jelenti. Sőt, aggasztó autoerotikus tendencia érezhető az egész jelenségből. Régen – az állatvilágban ma is! – fontos volt a feromonok szerepe (vagyis a faggyúmirigyek illata) a párzás és megtermékenyítés szempontjából. Ma a teljesen szőrtelenített két nem lassan már csak művi és szintetikus anyagok segítségét veszi igénybe a pártaláláskor. A metroszexuális férfi nőies színeket, strasszokat és kiegészítőket használ, nővel él párkapcsolatban, de a fürdőszobában kiterjedt polca van. Ebben ott van (a nőkhöz hasonlóan) a dédelgetés – ami lehet szorongásalapú is. Nagyon jól kell kinézni, különben a világ azt fogja gondolni, hogy nem vagyok elég trendi! Ahogy valaki tartozni kezd egy fogyasztói (vagy akár más) csoportba, hinni kezdi, hogy érthető okok folytán csinálja azt, amit csinál. A metroszexuális ars poeticát ma már sok nő is támogatja – például elkezdi édinek meg cukinak hívni a férfit.

– A belső tulajdonságokban hogyan mutatkozik meg ez a jelenség?

– Ezek csak látszólag külsőségek. Egy férfi életében nagyon fontos, hogy gyerekként milyen mintát látott otthon, milyen apakép volt előtte. Jórészt innen veszi azt, hogy neki felnőtt férfiként hogyan kell majd viselkedni. Az utóbbi 30-40 évben az apák alakja kicsit másként néz ki, mint a korábban kirajzolt férfialakok. Olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek, melyeket régen inkább a nőkhöz rendeltünk hozzá. Ezeket a vonásokat a mai férfiminta már tartalmazni fogja: és ezt a csomagot kapják majd meg a fiaink és lányaink. A fiúk lányossá válásában az is sokat számít, hogy ők maguk mit gondolnak követendőnek. Ebben pedig nem igazán van segítségükre sem az online pornó, sem pedig a videójátékok. Ezek az erőszakos férfiasságot hangsúlyozzák, ezért a fiúkban szorongást keltenek. Hiszen jócskán alulmaradnak, ha összehasonlítják magukat a filmekben látott alakokkal.

tari_annamaria_0.jpg
Tari Annamária, klinikai szakpszichológus

– Lányos fiúnak születik valaki, vagy csak azzá lesz?

– Lányos fiúk nem születnek, hanem azzá nevelődnek! Egy kisfiúnak nem kell olyat mondani, hogy a férfiak nem sírnak, és ezért te se sírj! Sokkal fontosabb elmagyarázni neki, ha sírni lát egy kislányt a játszótéren, akkor odamehet hozzá, és felajánlhat neki egy gumicukrot. Ha otthon azt látja, hogy az apukája nekilát és megjavítja a konyhaszekrényt, akkor később tudni fogja, hogyan veheti ki ő is a részét a családi munkamegosztásból. Fontos az is, hogy apa hogyan beszél anyával, milyen érzelmek vannak köztük. Sajnos, az utóbbi években a kommunikáció beszűkült, funkcionálissá és praktikussá vált. A családi élet „nemszeretem” tennivalók sorozata, és csak kurta mondatokból áll. Az élet a családban nem arról szól, hogy élvezzük, hanem hogy legyünk túl rajta minél előbb... Így a kisfiú példaképe nem az apja lesz, inkább az online szuperhősök iránt fog vágyakozni.

– Egy párkapcsolaton belül milyen jellegű feszültséget okozhat a férfi elnőiesedése? Akár az, ha nem vállalja a tetteiért a felelősséget?

– Az online térben a nők érzéketlennek, nárcisztikusnak tartják a férfiakat, a férfiak meg azt gondolják a nőkről, hogy agresszívek, és a férfinak csapdát állítanak, hogy lecsaphassanak rá, s gyorsan férjhez mehessenek. Ma annyira gyors lett a szerelem, hogy nincs megtartó érzelmi alapja. Nagyon nem mindegy, hogy két huszonéves egy hétig vagy egy évig jár-e egymással... Az állandó kapcsolatban levés felgyorsítja az elvárásokat. Jellemző az azonnali szükségletkielégítés, mert mindenkiben nagy adag érzelmi sürgetettség van. Túl gyors a kezdet, a fiatalok igazából nem is ismerik egymást – aztán az első konfliktusnál jön a nagy meglepődés: „Te ilyen vagy, na ne!” A mai párok az első konfliktusig együtt ringatóztak egy „édi” kis csónakban, amivel sikerül távol tartani a realitást.

Ha most egy férfi azt mondaná a nőnek, hogy veszünk neked egy igazi bőrcipőt, ami évekig kitart, a nő bolondnak nézné. Ma az eldobhatóság a jelszó!

– Tanulható a jó értelemben vett férfiasság?

– Természetesen. Persze sok múlik azon, hogy a kapcsolat mennyire támogató. Sok múlik azon, hogy az a férfi, akinek például elváltak a szülei, és nem volt stabil apai mintája, kellő önbizalommal gondol-e arra, hogy ettől ő még kiváló családapa lehet? Persze nem lehet tőle elvárni, hogy az összes szerepet villámgyorsan produkálja. A türelmetlenség rossz tanácsadó. Mikor egy nő szeretne anyává válni, a férfit is mindig meg kell kérdezni erről. Mert egy felelősségteljes férfi számára az apaság nem egyszerű feladvány, talán még nagyobb kihívás, mint a nőnek.

– Érdemes jóslatokba bocsátkozni, hogy vajon hol fogunk tartani 10 év múlva?

– Az amerikai Philip Zimbardo Kikapcsolt férfiak című tanulmánykötetében elég ijesztő képet tár elénk a jövőről. Zimbardo Bronxban nőtt fel, bevándorlók között, ahol az agresszió mindennapos volt, és az apák nem törődtek a családjaikkal. Zimbardo tükröt tart elénk abban a vonatkozásban, hogyazok a tízévesek, akik online pornón és videójátékokon nőnek fel, vajon hogyan fognak tíz év múlva házasságban élni? Mi lesz a megrongálódott férfi identitással, ami pont attól rongálódott meg, amit ezekben a videójátékokban láttak? Komolyan kellene venni a szakemberek, kutatók tanácsait, amikor arról beszélnek, hogy tegyük le az okostelefont: és végre figyeljünk egymásra!

Szalai Réka

 

Kapcsolódó írásunk: Üdv Ken országában! 

web-bannerek-hirlevel-02_1.jpg

Új Nő csapata