A magyarok ősei is lovakon érkeztek a Kárpát-medencébe, és portyázásaik során a lovak hátán hódították meg egész Európát. Néhány legendás lovat gyűjtöttünk össze olvasóinknak!

A leghíresebb magyar versenyló kétségkívül Kincsem. 1874-87 között élt. Az angol telivér 54-szer indult versenyen, és mindet megnyerte. Ő volt a legyőzhetetlen „csodakanca“. Ma nevét a budapesti Kincsem park őrzi, és 2017. március 16-án mutatták be a róla készült nagyszabású mozifilmet.

legendas-lovak-sisi.jpg
Sisi-t A „falkavadászat királynőjének” nevezték.

Egy dunaszerdahelyi magyar (Mikóczy Zoltán) tulajdonában volt a híres fedező mén, Overdose. 2005-2015 között élt, és magyar színekben versenyzett. 2008-ban a világranglista harmadik helyén állt. Életéről könyvet írtak, és tévéfilm is készült róla.

legendas-lovak-overdose.jpg
Overdose (© nyugat.hu)

További különlegesség, hogy Magyarországon a világon egyedülálló módon négy magyar lófajtát tenyésztettek ki: a nóniuszt, a mezőhegyesi félvért, a gidránt és a mezőhegyesi sportlovakat.

Magyar női lovasok

Az egyetlen női huszár Lebstück Mária volt. A magyar szabadságharc idején katonának szegődött, és honvédfőhadnagyi rangig jutott. Egy jómódú bécsi kereskedőcsalád sarja volt. 15 éves volt, amikor az egyetemi légióhoz csatlakozott, hogy részt vehessen a bécsi forradalomban. Ehhez viszont el kellett titkolnia női mivoltát.

Erzsébet királyné, Sisi fanatikusan foglalkozott a lovassporttal. A gödöllői falkavadászatok már túl könnyűnek bizonyultak a számára: kevés volt a lehetőség az ugratásra, és a sűrű erdő is akadályozta. Sisi a legjobb akart lenni, és sikerült is neki! A „falkavadászat királynőjének” nevezték.

Művészeti különlegességek

Nagy János szobrászművész készítette Szlovákia első lovas szobrát Búcson. Emellett számos csodás, kisméretű lovas körplasztikát alkotott.

– Lényege, hogy a szobrot körbe lehet járni, alulról és felülről is meg lehet nézni, mint egy golyó közepét. Fontos, hogy minden oldaláról élő nézete legyen. A tökéletességre kell törekedni – vallotta a művész.

Somorján található a világ legnagyobb lovas szobra. Szőke Gábor Miklós magyar szobrászművész alkotása 8,5 méter magas. Mellette lehet bejutni a Hippo Aréna lóversenypályára. Ma ez Európa legmodernebb lovas komplexuma: egy lószerető szlovák vállalkozó, Mario Hoffman építtette. A lovas komplexum 2014-ben nyitotta meg kapuit Csölösztőn. 

legendas-lovak-somorja.jpg
Szőke Gábor Miklós magyar szobrászművész alkotása

Nézzük meg az olimpiai lóversenypályát Somorján!

Kevesen tudják, de Somorján található Európa legmodernebb lóversenypályája, a Hippo Aréna.

A somorjai lóverseny hagyományáról számos feljegyzés maradt ránk: „A ... legeredményesebben működő ménes a šamoríni (somorjai); ezt 1959-től az egykori nagyhírű nyitrai, és 1963-tól az ugyancsak híres gombai ménes összevonásával létesítették. A ménes központja az újjáépített egykori somorjai laktanya” – írja Federmayer István a Hét című folyóiratban.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

A ’60-es évek elején még csak tenyésztették Somorján a lovakat, majd a sportegyesület létrejötte után kezdtek el a városban lóversenyeket tartani. Díjugratásokat, úgynevezett Duna-Kupát rendeztek, melyre nemcsak a lovassport szerelmesei, hanem a környékben élők is örömmel jártak.

Az évente két nemzetközi verseny szinte ünnepnek számított a csallóközi kisvárosban. Az utolsó versenyt a régi somorjai laktanyában több mint húsz éve rendezték meg. Azóta csak az istállók működnek.

M. Ando Krisztina
Cookies