Ha egy filmben főznek, vagy finom falatokat szervíroznak fel, az ember rögtön úgy érzi, ennie kell. A kulináris élvezeteket preferálva mi most olyan régi és új mozifilmeket sorakoztatunk fel, melyek nem csupán ínycsiklandó ételekről szólnak, hanem garantált szórakozást nyújtanak az egyre hidegebb őszi estékre. Édeset, sósat, pizzát, popcornt és ínyenc falatokat bekészíteni, ugyanis elkészítettük a tízfogásos gasztromozis étlapunkat! Íme:

 1. Babette lakomája (dán filmdráma, 1987) A film Isak Dinesen novellája alapján készült, és eredetileg Norvégiában játszódik, ám a filmrendező a történetet Dániába helyezte át. Babette a férje és fia halála utána egy dán faluba menekül, és házvezetőnek áll. Egy szerencse folytán pénzhez jut, és úgy dönt, megvendégeli a falu lakóit: egy igazi párizsi lakomát szervez. A finom ételek által Babette-nek sikerül az emberek életébe visszacsempészni az étel és az élet adta örömöket.
   
 2. Ízek palotája (francia filmvígjáték, 2012) A film igaz történet alapján készült, és a francia köztársasági elnök legendás szakácsnőjének mindennapjait mutatja be. Hortense híres séf, mégis nagyon meglepődik, amikor arra kérik, hogy legyen a köztársasági elnök személyes szakácsa. A feladatot el is vállalja, ám fogalma sincs arról, milyen nehézségekkel kell ezentúl szembenéznie az Elysée-palotában.

  julie-and-julia.jpg

 3. Julie & Julia – két nő, egy recept (amerikai filmdráma, 2009) A két nőt a francia konyha szeretete köti össze. Míg Julia Child (1912–2004), a híres szakácsnő megtanította az amerikai nőket főzni, addig Julie Powell (1973–) megpróbálja 365 nap alatt elkészíteni Julia Child híres szakácskönyvének összes receptjét, melyről blogot is vezet. A film alapja pedig nem más, mint Julie Powell könyve: Julie & Julia, kalandjaim a konyhában. Aki szeret olvasni, annak melegen ajánlott.
   
 4. Zöld hentesek (dán vígjáték, 2003) Anders Thomas Jensen fekete komédiája egy dán kisvárosban játszódik, ahol két hentes saját üzletet nyit, hogy végre megszabadulhassanak a gonosz főnöküktől. S bár a bolt nem igazán akar beindulni az elején, végül egy bizarr véletlen folytán egy különös étel kerül a hentespultba, amitől rögtön beindul az üzlet. A kérdés már csak az, hogyan fogják beszerezni a fiúk a továbbiakban a különleges hozzávalót. 
   
 5. Szárnyát vagy combját? (francia vígjáték, 1976) A francia vígjáték főszerepében maga Louis de Funès, aki egy híres éttermi kritikust alakít, aki a visszavonulására készül. Ám ellenfele, Tricatel a gyorséttermi birodalmával a francia konyha megreformálására készül, s ezt a híres kritikus nem hagyhatja annyiban. Aki szereti a Funès-filmeket, annak kötelezően ajánlott.

  az-etelmuvesz.jpg

 6. Az ételművész (amerikai vígjáték, 2015) A tehetséges séf mindent elért az életében, ugyanakkor a rossz természete miatt mindent el is veszített. A különc séfet azonban az életben tényleg csak egyetlen dolog köti le: a fenséges ízkombinációk. A film az újrakezdésről szól, Adam szerepében pedig Bradley Cooper igyekszik megszerezni a harmadik Michelin-csillagot éttermének.
   
 7. A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője (angol–francia–holland filmdráma, 1989) A luxusétterem tulajdonosa Albert Spica, aki nem más, mint egy gengszterfőnök. Fényűző életet él, ezért éttermében minden este fogadásokat szervez. A főszakácsa feladata pedig, hogy minden este elkápráztassa a vendégeket. Spica felesége azonban boldogtalan, és az egyik vendég karjaiban keres vigaszt.
   
 8. Az élet ízei (amerikai romantikus film, 2014) A dél-francia kisvárosban az előkelő étteremnek nincs párja, egészen addig, amíg egy új étterem nem nyílik a tőszomszédságában. A Michelin-csillagos étterem mellett ugyanis egy indiai család kezd főzni saját éttermében. Az új ízvilág rögtön felpezsdíti a város lakóit, a két étterem pedig rivalizálni kezd. 
   
 9. Hyppolit, a lakáj (magyar vígjáték, 1931, 1990) Schneider Mátyás sikeres és gazdag lesz, ezért felesége egy lakájt szerződtet, mert ő bizony nagypolgári életet szeretne élni. A komornyik az újgazdag családnál azonban számos új szankciót vezet be, mint például azt, hogy megvonja a család asztaláról a fenséges kolbászt és a hagymát. Az első, 1931-ben készült filmet 1990-ben újra forgatták, és máig érdemes mindkettőt megnézni.

  csokolade.jpg

 10. Csokoládé (angol-amerikai romantikus vígjáték, 2000) A forgatókönyv Joanne Harris regénye alapján készült. A történet pedig egy francia kisvárosban játszódik, ahol Vianne Rocher csokoládéboltot nyit, amellyel teljesen felbolygatja az ott lakók életét, édességeivel ugyanis felszabadítja az emberek titkos vágyait. Reynaud gróf eközben mindenképp be akarja záratni a boltot, mert úgy véli, a nő csokoládékülönlegességei romlásba taszítják a város lakóit.

S ha ez nem lenne elég, további finomságokat is kínálunk: Ponyvaregény (amerikai krimi, 1994), L’ecsó (amerikai animációs film 2007), Én, a séf (francia-spanyol vígjáték, 2012), Étel, ital, férfi, nő (tajvani–amerikai filmvígjáték, 1994), Ízek, imák, szerelmek (amerikai romantikus dráma, 2010), Soul Kitchen (német vígjáték, 2009), Ízlések és pofonok (amerikai–ausztrál romantikus vígjáték, 2007), A séf (amerikai vígjáték 2014), Egyszerűen bonyolult (amerikai romantikus vígjáték, 2009).

Nektek melyik a kedvenc gasztrofilmetek?
Derzsi Bernadett