Ősz lévén stílusos találmányt mutatunk be innen, Nádszegről.

Szabó Gyula formatervező ugyanis tősgyökeres nádszegi, s a szüntelenül pergő falevelek ellen kitalált egy (hm, hogy is nevezzük) kertészeti alkalmatosságot. Levélfogó eszközünk az Øssed névre hallgat.

levelfogo_kezdooo.jpg

– A hulló falevél összegereblyézése nem kis munka – mondja Gyula. – Úgyhogy kifejlesztettem egy hálós levélgyűjtőt, amelyik a fa törzsére erősíthető. Eltartott egy ideig a fejlesztés. Olyasvalamit kellett kitalálni, ami időálló, nem rozsdásodik, amin nem fog az idő vasfoga, emellett funkcionális.

ossed-szabo-gyula.jpg
Szabó Gyula

– Valami egyszerűt akartam alkotni, ám minimalizálni szerettem volna a műanyag-felhasználást. Kétfajta műanyaggal dolgoztam.

Üvegszálas laminálttal, a másikat pedig a hálóhoz használtam: ez utóbbinál fontos volt az elasztikusság, valamint hogy bírja a napsütést, illetve a szélfúvást.

S hogy miért éppen Øssed?

Gyula szereti a skandinávokat, az áthúzott O betű a dán és a norvég ábécében szerepel. S mint mondja, Ö betűvel kicsit furán hatott volna a logó. Miután készen lett az Øssed, és az emberek elé került, a találmány élni kezdte a maga életét. Sokan a gyümölcstermés megvédésére szerették volna felhasználni. (Amire alkotója addig nem is gondolt.) Így kicsit módosított rajta, s így lett a levélfogóból gyümölcsfogó. Az Øssed mára széles körben hozzáférhető.

ossed-kezdo_0.jpg

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Hipik Anna
Cookies