„Mi nem vagyunk gyár. Büszkék vagyunk érzékeny, személyes megközelítésünkre, professzionalizmusunkra és magas színvonalú szolgáltatásainkra” – olvashatjuk a ReproGenesis klinika weboldalán. Milyen is egy lombikprogram? Mire számíthat az, aki egy brünni reprodukciós-gyógyászati klinika segítségét kéri? Kis ismertetőnk egyben bevezető is a témába.

Lombikbébiprogramon a mesterséges megtermékenyítés egyik módját értjük, amely során a petesejtek megtermékenyítése a méhen kívül, lombikban történik. Az ilyen eljárásokat úgynevezett IVF (In vitro fertilizáció) módszereknek hívjuk. Maga az in vitro kifejezés egyébként a szervezeten kívüli, „lombikban” való találkozást jelenti.

lombikbebi-kezdo.jpg
(© Tanaka Tatsuya)

Mit nyújt a ReproGenesis?

A klinika Csehországban, Brünnben található. Immáron tíz éve működik, s a belföldi páciensek mellett rengeteg külföldi is felkeresi Szlovákiából, de akár Magyarországról (ahol nincsenek ilyen klinikák), Lengyelországból, Olaszországból vagy Franciaországból is. Az orvosok nagy tapasztalattal rendelkeznek, s bizony itt a magyar koordinátorok mellett magyarul beszélő orvossal is összefuthatunk. Már az első körben megadják a legfontosabb információkat arról, hogy a későbbiekben mire számíthat az, aki ellátogat a klinikára.

Igyekeznek elérni, hogy legalább az első konzultáció az orvossal történjen, ne pedig a koordinátorokon keresztül kommunikáljon az orvos és a páciens. Az orvos előtt ugyanis jobban megnyílik a gyermeket óhajtó nő. Nem szükséges, hogy a konzultáció személyesen történjen, hiszen ma már online, skype-on keresztül is lehetőség van a beszélgetésre. Az orvossal való megbeszélésre két-három, legfeljebb négy héten belül kerülhet sor a bejelentkezés után.

A várakozási idő attól is függ, hogy a páciensnek vannak-e friss leletei. Ha nincsenek, ez kitolhatja az első konzultáció időpontját – de azért ezek hiányában is viszonylag rövid időn belül be lehet jutni a klinikára.

A kliensek már az első levélben megkapják a legfontosabb kivizsgálások listáját, amelyekre szükség van ahhoz, hogy az első konzultáció megvalósulhasson. Ezeket a vizsgálatokat otthon is nyugodtan elvégeztethetik, csak a második ultrahangos kivizsgálásra, a peteleszívásra és a beültetésre kell kiutazni a brünni klinikára. Ha a páciens ezután még pár napig Brünnben marad, előzetes megegyezés alapján a leszívás és a beültetés körülbelül tíz napon belül megvalósulhat, ha nincs egyéb akadály.

Kik azok a koordinátorok?

Miután lezajlik az első orvosi konzultáció, a koordinátorok folytatják a kapcsolattartást. Attól kezdve, hogy az orvos elkészíti a kezelési tervet, általában már ők konzultálnak a jelentkezővel; a személyes találkozások a különböző beavatkozások alkalmával következnek. Attól a naptól kezdve, amikor a páciens felveszi a kapcsolatot a klinikával, a koordinátor reggel 8-tól délután 3-ig a rendelkezésére áll e-mailben vagy telefonon a hét öt napján. Igyekszik mindent a lehető legaprólékosabban elmagyarázni, s mindig hangsúlyozza: ők azért vannak, hogy a kliensek a legkényelmesebben és a lehető legnagyobb biztonságérzettel tudjanak végigmenni a szükséges kezeléseken.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Amikor itthoni nőgyógyászunk nemet mond...

Természetesen van olyan nőgyógyász, aki a lombikprogram terén kevesebb tapasztalattal rendelkezik, az asszisztált reprodukció ugyanis a nőgyógyászat egyik speciális ága. Ezért ha az itthoni nőgyógyász azt mondja, hogy ő inkább nem foglalkozna mélyebben ezzel a kezeléssel, akkor érdemes felkeresni egy másik szakembert, aki a későbbiekben segíteni tud.

Az orvosi receptek kiváltása

Miután a páciensek megkapják a csehországi recepteket, felmerülhet a kérdés, hogy azok vajon otthon is kiválthatók-e. Ezeket ugyanis nem tudják egy úgynevezett „felhőbe” feltölteni, s pont ezért itthon nem tudjuk őket elektronikusan kiváltani (miképp az egyre elterjedettebb). A páciensek visszajelzései szerint nem gond itthon is beszerezni a gyógyszereket, természetesen csak a kinyomtatott vagy az orvostól kapott eredeti receptet felmutatásával. Van lehetőség arra is, hogy a kliens elviszi a receptet az itthoni nőgyógyászához, aki szakorvosi ajánlásnak tekinti a receptet, s ennek alapján ki tudja állítani a Szlovákiában érvényes vényt.

Érdemes még tudni: ha olyan érdeklődők érkeznek a klinikára, akiknek már több sikertelen terhességük volt, akkor itt lehetőség adódik az embriók genetikai kivizsgálására. Mégpedig bármilyen egyéb orvosi indok nélkül. Az orvos és a páciens megbeszélheti, hogy csak azok az embriók kerüljenek beültetésre, amelyek bizonyítottan egészségesek, és nem hordoznak magukban megbetegedéseket.

A ReproGenesis egyéb előnyei

Még egy nagy előnyt tudhat magáénak a brünni klinika: bárhonnan képesek embriót fogadni. Elég csupán jelezni, hogy hol van tárolva. Hogy hogyan történik mindez? A ReproGenesis kiküld egy nyomtatványt, amely kitöltve visszakerül hozzájuk. Az ebben közölt információk alapján az embriológusok felveszik a kapcsolatot a szlovákiai, magyarországi, illetve bármilyen más klinikával, s a két klinika megbeszéli egymással a szállítás módját. A ReproGenesis magas eredményességi rátáját annak is köszönheti, hogy míg a legtöbb helyen a páciens több hónapig kénytelen várni, itt csupán pár hét a várakozási idő – s mint tudjuk, az effajta kezelésnél minden hónap számít.

Az embrió tehát teljesen egészségesen, sokkal jobb kilátásokkal indul neki a növekedésnek... Természetesen tudatosítani kell, hogy még a beültetés után is fejlődik, és vannak olyan betegségek, amelyek a további osztódás során jelentkeznek. A klinikának ezzel is vannak tapasztalatai, ugyanis hangsúlyozzák, hogy az ő céljuk nem a pozitív terhességi teszt, hanem az, hogy kilenc hónapon belül egy egészséges kisbaba jöjjön a világra... 

Fekete Magdolna
Cookies