A kutatók több olyan tulajdonságot is megfigyeltek az átlagon felüli intelligenciával rendelkező embereknél, amelyek nem a logikában érhetők tetten. Nem kell ide a sok teszt, elég, ha megfigyeljük egy-egy különös szokásunkat vagy tulajdonságunkat.

1#Állandó szorongás
Egy kutatás szerint a magas intelligenciával rendelkező emberek rendkívül sokat töprengenek, gondolkoznak, és elemzik az életük minden egyes történést. A múlt analizálása természetes náluk, mert ezáltal próbálnak minduntalan a jövőre tekinteni. Igaz, emiatt többet szoronganak és stresszelnek, mégis könnyebben veszik az útjukba kerülő akadályokat. A szorongás továbbá abból is fakadhat, hogy rendkívül önkritikusak, és hovatovább, mindig egyre többet várnak el maguktól.

2#Éjjeli baglyok
Nagyon jellemző, hogy a magas intelligenciával rendelkező emberek szeretnek későig ébren maradni, hiszen amikor leszáll az éj, úgy érzik, eljött a nagy titkok megfejtésének az ideje, ilyenkor szeretnek leginkább olvasni, gondolkozni és merengeni. Így viszont a reggelek sokkal nehezebben indulnak a számukra. Ez nem egy túl okos és egészséges szokás, hiszen emiatt gyakran borul az egész napirendjük, egész nap aluszékonyak, este viszont újra éberré válnak.

3#Magányos farkasok
A zsenik jobb szeretnek egyedül lenni és elmélyedni az élet nagy kérdésein, mintsem egy hangos társaságban bulizni. Most már talán érthető, hogy a magas intelligenciával rendelkezők körében miért olyan sok az introvertált ember. S így talán érthetővé válik a magányos, otthon a könyveibe temetkező, tudós ember sztereotípiája is. Annak ellenére, hogy nem túl szociálisak, mégis nagyon nyugodtak, türelmesek, amellett, hogy kifogástalan kommunikációs készséggel rendelkeznek.

maganyosf.jpg

4#Lustaság
Nem csoda, hogy az okos emberek lustábbak, hiszen többet gondolkoznak, ahelyett, hogy fizikailag is leterhelnék magukat. Bár a sport szellemileg és testileg fitté varázsolja az embert, mégis úgy tűnik, hogy akiben kevesebb a tudásvágy, az látogatja többször az edzőtermet. Így lenne? Szerintünk ez féligazság, hiszen az, aki tesz testi és lelki jóléte megőrzése érdekében, az igenis tudatos, előrelátó ember. Mégis úgy tűnik a kutatások szerint, hogy a lustaság a zsenik legjobb barátja.

5#Mindig van megoldás!
A magas IQ-val rendelkezők mindig elő tudnak rukkolni olyan ötlettel, ami senki másnak nem jut az eszébe. A problémákra könnyen találnak megoldást, rendkívül kreatívak, s ha tévednek – mert bizony velük is előfordul –, mindig le tudják vonni belőle a következtetést. Túllátnak a saját horizontjukon is, és képesek globálisan gondolkozni, ami – valljuk be – nem mindenkinek megy olyan könnyen!

Derzsi Bernadett