A kutatók több olyan tulajdonságot is megfigyeltek az átlagon felüli intelligenciával rendelkező embereknél, amelyek nem a logikában érhetők tetten.

Nem kell ide a sok teszt, elég, ha megfigyeljük egy-egy különös szokásunkat vagy tulajdonságunkat.

intelligencia.jpg

1. Állandó szorongás

Egy kutatás szerint a magas intelligenciával rendelkező emberek rendkívül sokat töprengenek, gondolkoznak, és elemzik az életük minden egyes történést. A múlt analizálása természetes náluk, mert ezáltal próbálnak minduntalan a jövőre tekinteni. Igaz, emiatt többet szoronganak és stresszelnek, mégis könnyebben veszik az útjukba kerülő akadályokat. A szorongás továbbá abból is fakadhat, hogy rendkívül önkritikusak, és hovatovább, mindig egyre többet várnak el maguktól.

2. Éjjeli baglyok

Nagyon jellemző, hogy a magas intelligenciával rendelkező emberek szeretnek későig ébren maradni, hiszen amikor leszáll az éj, úgy érzik, eljött a nagy titkok megfejtésének az ideje, ilyenkor szeretnek leginkább olvasni, gondolkozni és merengeni. Így viszont a reggelek sokkal nehezebben indulnak a számukra.

Ez nem egy túl okos és egészséges szokás, hiszen emiatt gyakran borul az egész napirendjük, egész nap aluszékonyak, este viszont újra éberré válnak.

3. Magányos farkasok

A zsenik jobb szeretnek egyedül lenni és elmélyedni az élet nagy kérdésein, mintsem egy hangos társaságban bulizni. Most már talán érthető, hogy a magas intelligenciával rendelkezők körében miért olyan sok az introvertált ember. S így talán érthetővé válik a magányos, otthon a könyveibe temetkező, tudós ember sztereotípiája is. Annak ellenére, hogy nem túl szociálisak, mégis nagyon nyugodtak, türelmesek, amellett, hogy kifogástalan kommunikációs készséggel rendelkeznek.

4. Lustaság

Nem csoda, hogy az okos emberek lustábbak, hiszen többet gondolkoznak, ahelyett, hogy fizikailag is leterhelnék magukat. Bár a sport szellemileg és testileg fitté varázsolja az embert, mégis úgy tűnik, hogy akiben kevesebb a tudásvágy, az látogatja többször az edzőtermet. Így lenne? Szerintünk ez féligazság, hiszen az, aki tesz testi és lelki jóléte megőrzése érdekében, az igenis tudatos, előrelátó ember. Mégis úgy tűnik a kutatások szerint, hogy a lustaság a zsenik legjobb barátja.

hirlevel_web_banner_1_273.jpg

5. Mindig van megoldás!

A magas IQ-val rendelkezők mindig elő tudnak rukkolni olyan ötlettel, ami senki másnak nem jut az eszébe. A problémákra könnyen találnak megoldást, rendkívül kreatívak, s ha tévednek – mert bizony velük is előfordul –, mindig le tudják vonni belőle a következtetést. Túllátnak a saját horizontjukon is, és képesek globálisan gondolkozni, ami – valljuk be – nem mindenkinek megy olyan könnyen!

Derzsi Bernadett
Cookies