„Naponta háromszor evett ebből a bogyós gyümölcsből, és segítségével már a hatodik nyelvvizsgáját csinálja két hónap alatt! Ha csak ezt issza, két hét alatt akár 15 kilótól is megszabadulhat! A világ legidősebb embere elárulta az ősi kínai receptet: még 90 éves kor fölött is kenterbe veri szellemileg a fiatalokat...” Ne aggódjanak olvasóink, nem ment el az eszünk, és még csak csodatévő szereket sem kezdtünk el árulni!

A fenti mondatok mindenkinek ismerősek, hiszen lépten-nyomon beléjük futunk az interneten... Ezek a címek tökéletesek – figyelemfelkeltők, és persze mindig elhallgatják a legfontosabb dolgot: a megoldást. Éppen ezért biztosan rájuk fogunk kattintani, ám valószínűleg fizetős oldalra, extra drága memóriaturbózó szerre vagy éppen teljesen érdektelen cikkre bukkanunk, s el is megy a kedvünk a további nézelődéstől.

iq-kezdo.jpg

Az ember mindent megtesz annak érdekében, hogy tökéletes legyen: nemcsak a külsőnket, a szépségünket ápoljuk, hanem sokan arra is odafigyelünk, hogy mi a jó a testünknek – vagyis hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe. Az agyunk, a memóriánk és szellemi fittségünk pedig létfontosságú, hiszen az értelem az, ami igazán emberré tesz minket! Éppen ezt használják ki a már emlegetett reklámmondatok – a memória, a gyors felfogás, a jó agyműködés, az ,,okosság” mindenkinek éppolyan ellenállhatatlan vágya, mint az izmos test vagy a szépséges külső. Ráadásul extra gyorsan, és mindenféle megerőltetés nélkül! (Ezek az úgynevezett clickbait-es címek, melyek a gyengeségeinkre pályáznak – sokat ígérnek, és semmit sem adnak.) Bár ilyen és ehhez hasonló tartalmakat jobb elkerülni, azért nem kell lemondanunk arról, hogy evéssel és ivással ,,okosodjunk” – vannak ugyanis olyan tápanyagok, amelyek bizonyítottan jót tesznek az agyműködésnek, s ezáltal a memóriának is!

Az emberi agy az egyik legfontosabb szervünk: nemcsak irányító központként felügyeli többek közt a szívverést, a légzést és a mozgást, hanem érzéseinkért és gondolkodásunkért is ő felel.

Így az, hogy mit viszünk be üzemanyagként szervezetünkbe, hatással lehet a memóriánkra és a koncentrációnkra. Lássuk, mivel tarthatjuk csúcsformában!

Olajozd meg az agyadat!

Hány meg hány női magazinban és weboldalon olvastuk, hogy este a tévé előtt mennyivel egészségesebb olajos magokat majszolni, mint pattogatott kukoricát és csipszet tömni magunkba! Ennek a tételnek pedig nagyon is van valóságalapja: rengeteg kutatás foglalkozik azzal, hogy az olajos magvak milyen hatással vannak az emberi szervezetre. Többek közt javítják a szív egészségét, serkentik a gondolkodást és lassítják az időskori szellemi hanyatlást. Egy vizsgálat során a kutatók a magvakat rendszeresen fogyasztó nőknél élesebb memóriát találtak, mint a magvakat nem fogyasztó nőknél. Jótékony hatásaikat az E-vitaminnak, az antioxidánsoknak és a növényi zsíroknak köszönhetik. Egyfajta mag azonban még jobban kiemelkedik a tömegből: méghozzá a tökmag! Ez ugyanis rengeteg olyan mikrotápanyagot – cinket, magnéziumot, rezet és vasat – tartalmaz, amelyek kimondottan védik az agyat. Okosodhatunk okos nassolással is – olajos magokra fel!

A dió is elképesztően jó hatással bír az agy működésére, ugyanis a mikrotápanyagok és az antioxidánsok mellett omega-3 zsírsavakat is tartalmaz!

Lazac áfonyaszószban

Fogadjunk, hogy ez is a könyökünkön jön ki! S ha azt halljuk, hogy sok halat kell enni, mert – akkor egyből rá tudjuk vágni, hogy: mert omega-3 zsírsavat tartalmaz! Valahogy mégsem épült be kellő módon a táplálkozásunkba, mert büdös, meg nyálkás, és csúszós, és pont elég, ha karácsonykor kell szedegetnünk belőle a szálkákat. Az agy 60%-a zsírból épül fel, s ennek felét az omega-3 zsírsavak teszik ki – agyunk ebből építi önmagát és az idegsejteket is, vagyis elengedhetetlen összetevője a tanulásnak és a memóriának. A lazac, a pisztráng vagy a szardínia mind gazdag forrása az omega-3-nak, s ha például nem jutunk hozzá kellő mértékben, akkor nemcsak a tanulás hatásfoka romolhat, hanem depresszió is kialakulhat! Megéri hát egy kicsit többet mérgelődni a szálkákkal!

Igen, a bogyós gyümölcsök is előkelő helyet kapnak a memóriajavító ételek listáján! Az áfonyafélék és más sötét színű bogyók magas gyulladáscsökkentő hatással és antioxidáns-tartalommal rendelkeznek – minél sötétebb a színük, annál többel! Néhányuk olyan tulajdonságokkal is bír, melyek hatására képesek felhalmozódni az agyban, és ezáltal segíteni az idegsejtek közti kommunikációt. Késleltetik a memória romlását és az agy öregedését is. Bár a bogyós gyümölcsök horrorisztikus áron kaphatók a boltban, de a saját termesztésről nem kell lemondai – egy-egy bokor a kert sarkába vagy egy nagyobb cserép a teraszra, és máris kész a házi memóriajavítónk!

iq-indito_0.jpg

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Persze ne gondoljuk, hogy csak (sajnos) extra drágán kapható élelmiszerekkel érhetünk el jó eredményeket – vannak sokkal pénztárcabarátabb agyserkentők is! Ilyen például a tojás és a brokkoli is. A tojás remek forrása a B6- és B12-vitaminnak, de bővelkedik például a kolin nevű mikrotápanyagban is – ez szabályozza a hangulatot és az emlékezeti folyamatokat. Sokan nem fogyasztunk kellő mennyiségű kolint, pedig nemcsak az agy működéséhez és fejlődéséhez szükséges, hanem minimalizálja az időskori mentális funkciók romlását is. A brokkoli is a már ismert antioxidánsokban bővelkedik, s emellett nagy K-vitamin- tartalommal bír. Csökkenti a mell- és prosztatarák kockázatát, a túl magas ösztrogénszintet, és még gyulladáscsökkentő hatással is büszkélkedhet. Nem kell tehát a világ végére mennünk a kimondhatatlan nevű superfoodokért!

Ébresztő!

A kávé sokunknak a folyékony aranyat jelenti reggel, s bár ezer meg egy tanulmány jelentette már ki, milyen káros hatásai is vannak, egyvalami vitathatatlan: koffeintartalmát nemcsak a függőséggel kell párhuzamba állítani, hanem az agyserkentéssel is! A koffein gátolja az álmosságot, serkenti a jó hangulatot keltő szerotonin nevű hormon termelődését, és csökkenti a későbbi Parkinson- vagy Alzheimer-kór kockázatát. Felmérések kimutatták, hogy akik nagy adag kávéval kezdik a napot, vagy napközben több kis adagot isznak, azok hatékonyabban és koncentráltabban képesek dolgozni!

Néha a rosszalkodással jót is tehetünk! A fekete csokoládéban flavonoidok (növényi antioxidánsok) találhatók, ezek pedig az agy olyan területeire jutnak el, amelyek a tanulással és az emlékezettel foglalkoznak. A keserű csoki tehát javítja a korral járó mentális hanyatlást, és serkenti a memóriát.

A zöld tea jótékony hatásairól szóló cikkekkel szintén Dunát lehetne rekeszteni, és mégsem figyelünk rá eléggé! A koffein és az antioxidánsok ugyanúgy megtalálhatóak benne, mint a kávéban, azonban még egy nagy előnnyel rendelkezik: egy L-theanin nevű anyaggal! Ez egy olyan természetes aminosav, amely a koffein stimuláló hatását ellensúlyozva segít az ellazulásban – vagyis úgy leszünk éberebbek, hogy közben el is lazulunk. Hmm, máris legálisabbnak érezzük azt a napi három csésze legurított koffeint, igaz?

Fűszeres limonádé

A citrusfélékről ódákat zengenek. Azonban főleg magas C-vitamin-tartalmuk miatt emlegetjük őket, és nem éppen agyunk egészsége érdekében, hanem nyári frissítőként vagy forró citromos teaként szoktuk kortyolgatni, amikor fáj a torkunk. Pedig magas antioxidáns-tartalma, és az egeket verdeső C-vitamin-szintje miatt kulcsfontosságú összetevője a mentális hanyatlás elleni harcnak.

A kurkuma mifelénk nem sűrűn használt fűszer, azonban a sötétsárga szárított növény fontos összetevője a mindenki által jól ismert currynek. A kurkuma egyik aktív összetevője egy kurkumin nevű anyag, mely közvetlenül az agyba jut, s ott fejti ki jótékony hatásait. Nemcsak a memóriát javítja, hanem serkenti a dopamin és a szerotonin nevű boldogsághormon termelődését, és még az új agysejtek keletkezésében is részt vesz! És ami a legjobb – nemcsak fűszerként, hanem teaként is fogyaszthatjuk!

Kapcsolódó írásunk: A fogyás nagy kézikönyve

Slávik-Varga Virág
Cookies