A szauna egyszerre mennyország és pokol. Amint a jéghideg merülőmedence mélyén a forró kövek fűtötte fenyőfa kabinra gondolunk, testünket jóleső bizsergés járja át. A kúra hatása éteri. A szaunában ugyanis elpárolog minden harag, sőt, a szárazgőz javítja a koncentrálóképességet, és céltudatossá tesz.

Az ezer tó országában immár két évezrede szaunáznak. Tízből kilenc finn rendszeresen látogatja a frissítő szárazgőzfülkéket, amelyek arrafelé nemcsak wellnessközpontokban, hanem családi és társasházakban, teherhajókon, sőt a helsinki parlamentben is megtalálhatóak.

szauna-kezdo.jpg

„A szaunában úgy kell viselkedni, mint a templomban” – figyelmeztet a régi, finn bölcsesség. A hiedelmek szerint ugyanis nem szabad megzavarni a kabinban lakó szellemeket. Az izzasztókúra legősibb formája a földszauna lehetett. Eleink széles lyukakat vájtak a földbe, majd ágakkal és mohával takarták le azokat. A fülledt odút egy középre állított, kövekből rakott „kályha” fűtötte. A szaunaevolúció következő állomását az úgynevezett füstszaunák elterjedése jelentette. A négyszögletű cölöpházak hőjét fafűtésű kályha biztosította, ezért a helyiséget a tűz eloltása után minden esetben ki kellett kormozni, s csak ezután kezdődhetett a szaunaszeánsz.

A finn izzasztófülkék világhódító útját azonban az elektromos szaunakályhák kifejlesztése kövezte ki. A fenyőfából ácsolt kabinokban megnyugvást találunk, szervezetünk ellazulhat – és meg is tisztulhat.

A szárazgőzfürdő méregtelenít és salaktalanít, a bőrre pedig – kvázi természetes kozmetikumként – fiatalító hatást fejt ki, emellett feltölt energiával, és boldogságérzettel is megajándékoz. (Eleink aszalásra, sózásra és a maláta erjesztésére is használták a kabinokat, sőt, betegeket is gyógyítottak itt.)

Valamennyi kultúrának megvan a maga fürdőideálja. A márványosmozaikos hamam a Kelet varázslatos világába repít. Ha viszont hegyvidéki szirmok közé merülünk, úgy érezhetjük magunkat, mint az Alpokat járó, fáradhatatlan felfedezők. A dél-tiroliak a szénavirág-szaunára esküsznek. A farudakból és bőrből készült indián izzasztókunyhóban, a sweet lodge-ban állítólag maga Manitu suttog a fülünkbe. A felkelő nap országában pedig előbb forró fürdővel melegszenek át a testüket és lelküket megtisztítani vágyók, majd lepedőkbe burkolóznak, és nyugtató testhelyzetben várják az izzadást. Dőljünk hát hátra mi is, lazuljunk el, lélegezzünk mélyeket a forró levegőből, hogy aztán mindenfajta méregtől megtisztulva, elszántan vethessük bele magunkat a mindennapok merülőmedencéjébe.

web-bannerek-instagram.jpg

Tudtad?

Az 1924-es párizsi olimpián a finn delegáció arra kérte a rendező franciákat, hogy építsenek számukra az olimpiai faluban egy szaunát. Ez mindaddig habókos megrendelésnek tűnhetett, amíg a finn futó, Paavo Nurmi előbb az 1500 méteres, majd alig két órával később az 5000 méteres síkfutást is megnyerte. Ráadásul mindkét távon világcsúcsot javítva. A győzelmek után felröppent a hír, hogy az atléta a futások előtt napokig a szaunában edzett.

Szaunaszótár

  • Avanto: Mártózólék. Azt a csobbanófelületet nevezik így, amit a szaunakabin közvetlen közelében található befagyott tóba, tengerbe, kifejezetten a szaunázók kedvéért vágnak.
  • Krio: Jeges antiszauna. Belsejében mínusz 110°C is lehet, ezért speciális védőöltözetben vehető csak igénybe. Az élsportolók kimondottan kedvelik, hiszen amellett, hogy szellemi frissülést hoz, elősegíti az izmok gyors regenerálódását is.
  • Kuti: Az indiaiak agyagból és méhviaszból épített izzasztófürdője. Kitisztítja a légutakat, és a tüdő megbetegedéseit is gyógyítja.
  • Vihta, vasta: Általában nyírfaágból készített vesszők, amelyekkel a szaunázók vizet fröcskölhetnek a kövekre, vagy időnként – a vérkeringés felpezsdítése érdekében – megcsapkodhatják vele testüket.

Miközben szaunázunk...

A szaunakabinban forró és száraz a levegő. A páratartalom mindössze 10%-os, az ideális hőmérséklet pedig 100°C. A lépcsőzetes ülőpadok persze különböző klímazónákat kínálnak. Testünk és a szaunában bennünket fogadó forró levegő között hamar elindul a hőcsere, agyunk hőszabályzó központja ezért nyomban kitágítja a végtagok és a bőr vérereit. Mivel a vér kiváló hővezető, a vérárammal hőt adunk le. De ez még nem minden. A szárazgőz erőteljes izzadásra is készteti a testet, amely nemcsak a lehűlést segíti, hanem megindítja a méregtelenítést is. Ha az izzadás intenzitásának megcsappanását tapasztaljuk, okvetlenül iktassunk be egy felöntést. A forró kályhakövekre öntött vízből – enyhe sistergés közepette – láthatatlan vízgőzfelhő keletkezik, amely pillanatok alatt eléri testünket is. Ha pár csepp illóolaj is kerül a merőkanálba, a felöntés igazi illatélménnyé válik.

–varga–