Naptár kisokos kezdőknek és haladóknak. Nehéz választani a színes kínálatból, végül mégis a fiókba kerül. Mi a megoldás?

A naptár egy nő egyik legjobb barátja: rendet vág a mindennapi káoszban, időt, energiát spórol meg. Szóval: sokat kutakodunk a polcok között, majd januárban nagy lendülettel üzembe helyezzük vadiúj naptárunkat. Aztán a karácsonyi nagytakarításkor kerül ismét elő, hogy konstatáljuk, körülbelül két hétig használtuk, ismét tabula rasa maradt, csupa üres lap. Pedig a jó naptár olyan, mint a jó házasság: valahol vár ránk az „igazi”. Csak meg kell találni.  

naptar-kezdo_0.jpg

A szép kivitel mellett fontos, hogy a naptár praktikus, személyre szabott legyen. Azt kell kiválasztani, amelyik életmódunknak, időbeosztásunknak megfelel. Ahogy a mesében Gombóc Artúrnál van kerek csokoládé, szögletes csokoládé meg hosszú, rövid, tömör, lyukas, édes, keserű csokoládé, és még sorolhatnánk, hasonlóképpen nagy a naptárak választéka is. Minimalistáknak ott van mindjárt a kártyanaptár, azzal viszonylag kevés a macera. Elterjedtek a fali és asztali naptárak a legkülönfélébb tematikával: ínycsiklandozó receptekkel, cuki cicákkal vagy kutyákkal, autókkal, kastélyokkal, festményekkel, és persze van virágos, tájképes és katolikus naptár is. Arra is van megoldás, ha a „gyári” fotók helyett inkább saját fényképeinkben szeretnénk gyönyörködni egész évben – a neten több cég kínálja szolgáltatásait, miszerint a sablonba kinyomtatják kedvenc fotóinkat.

Kreatívaknak!

A zsebnaptáraknál és határidőnaplóknál figyelembe kell venni a méretet, a borító színét, az anyagát (bőr, műbőr, vászon), fontos az is, hogy napi, heti vagy kétheti beosztású, gumis vagy kapcsos kivitelű-e. A trendi Moleskine határidőnaplók 12 és 18 hónapos kiadásban is választhatóak. A kreatív vásárlók körében népszerű a filofax, a gyűrűs jegyzetfüzet és naptár egyben (hasonló gyermekkorunk „kariszblokjához”), amit tulajdonosa saját ízlése szerint dekorálhat. Nem mai találmány: az első filofax 1921-ben készült. Ez már a listaírós, jegyzetelős életforma magasabb szintje, tekintve, hogy a neve a „File of Facts” (a tények aktája) szavakból ered. Tehát jóval több mint naptár.

A tervezőnaptár valóban testre szabható, a belső lapok könnyen cserélhetőek, pótlapok (tennivaló- és címlisták, pénzügyi tervezők, elválasztó lapok), sőt, különböző díszítő kiegészítők (tartók, lyukasztók, színes öntapadó címkék, vonalzók) is vásárolhatók hozzájuk. Tasakjaikba fontos iratokat vagy a scrapbookhoz hasonlóan a naphoz kapcsolódó fotókat és emlékeket (színházjegy, belépő) illeszthetünk. 

Speciális naptárakat adnak ki például a női magazinok (Joy, Marie Claire) vagy Lifebook néven a DM üzletlánc, csajos rajzokkal, listákkal, tippekkel, motiváló idézetekkel. Külön kasztot képeznek az ezoterikus tartalmú határidőnaplók, meditációval és spirituális tartalommal. Az anyukákat megcélzó naptárak pedig babahoroszkóppal, hozzátáplálási táblázattal, esetleg házimunka- tervezővel és szünidei ütemezővel egészülnek ki. Személyes kedvencünk az anti-határidőnapló, ami emlékeztetőivel a lelassulásra, szemléletváltásra ösztönzi a használót. 

Andrea a határidőnaplóra esküszik, ami igazi kisokos.

– Naptár nélkül el lennék veszve. Másoknál a cukrászda, nálam az írószerbolt látványa indítja be a nyálkiválasztást – meséli nevetve. – Ha meglátok egy szép borítót, színes filctollat, nem tudok ellenállni. Csak azt sajnálom, hogy a régi határidőnaplókat nem tartottam meg. 

web-bannerek-instagram.jpg

A modern kor embere elektronikus formában vagy mobilon is vezetheti a napját. Az online naptárt megoszthatjuk a családdal vagy a kollégákkal, így mindenki látja a másik napirendjét, és a keresztbe szervezéseknek elejét vehetjük. 

– Augusztus táján már elkezdem szerkeszteni a következő évi naptáramat – mondja Lili, aki tökélyre fejlesztette a műfajt. – Számítógépen vezetem, szeretek vele molyolni. Előre beírom a születésnapokat, a névnapokat, a munkaszüneti napokat, az ünnepeket. Külön színnel bejelölöm a családi programokat, az orvosi ellenőrzéseket, a fontos ügyeket. Néha így is elcsúszom, de azért összeszedettebb az életem. Év végén aztán elmentem a doksit, hiszen naplóként is szolgál.   

A naptári év fordulóján értékel az ember.

– Visszapillantunk, milyen volt az óesztendő, és eltervezzük, hogy a következő még jobb lesz – elmélkedik Anna. – Tudatosság nélkül csak szétfolyó álom marad belőle. És nem teszek betarthatatlan újévi fogadalmakat. Próbálok konkrét célokat kitűzni. Ezeket kis lépésekre bontva beírom a naptáramba. Ha kell, változtatok, de nagy segítség, mert kijelöli a kereteket. Vizuális típus vagyok, inspirál, ha látom leírva a teendőket.

 

Prékop Ivett
Cookies