Jöjjön velünk! Az Új Nő kirándulócsapata Bajorországba készül, Őrült Lajos kastélyait keressük fel. Walt Disney ezekről másolta Csipkerózsika várát. Nincs vadregényesebb vidék, mint ez a táj!

A kastélyok titokzatos ködben trónolnak az Alpok domborulatain. Turisták ezrei keresik fel minden évben, hogy megcsodálják ezt a mesevilágot. De ki is volt ez a különcségei miatt csak Őrült Lajosként emlegetett uralkodó?

Lajos herceg 1845 augusztusában Nymphenburgban látta meg a napvilágot. II. Miksa bajor király és Poroszországi Mária elsőszülött fia volt.
A kis Lajos herceget és testvérét apjuk erélyesen nevelte. Hajnalban keltek, hideg vízben fürödtek, és keményen dolgoztak, mindemellett csak mértékkel ehettek. Előfordult, hogy a szolgáktól kértek élelmet, hogy éhségüket csillapíthassák. Lajos egyszer egy teknőcöt talált, melyet befogadott. Mihelyst azonban kötődni kezdett hozzá, apja kidobta az állatot. Igazi, érzelem nélküli katonát akart belőle nevelni.

ujneuschwanstein.jpg
NEUSCHWANSTEIN

A kis herceg különcségét valószínűleg édesanyjától, Máriától örökölte, akinek rögeszméje volt, hogy a létező összes verseskötetet újra kell nyomtatni, hogy a szerelem szavakat a barátságra cseréljék. Lajos mindössze 18 évesen, 1864-ben került a trónra. A jóképű királyt hamar megszerették. Uralkodásának idejére esik az egységes német nemzetállam létrejötte. A német területeken ugyanis addig közel 300 kisebb-nagyobb önálló hercegség és fejedelemség létezett. Ezek közül Poroszország szerzett vezető szerepet. Az egységesítés kiötlője a porosz kancellár, Otto von Bismarck volt. A Német Császárság létrejöttével azonban a bajor Lajos elvesztette jogköreinek egy részét. Ezenkívül a bajor főurakkal is összetűzésbe került (akik nem akartak közösködni a Vatikánnal). 

Így az amúgy is magának való uralkodó még magányosabbá vált. Teljesen belemerült a német középkor tanulmányozásába. Lenyűgözték őt Wagner operái, és a zeneszerző közel egy évig vendégeskedett a királyi udvarban. Lajos bőkezűen támogatta, ám Wagner akkor is adósságokba verte magát. A király segítsége nélkül a Nibelung gyűrűje vagy a Parsifal talán sosem készül el. Lajos mesevilágba ringatta magát, a hős lovag képében tetszelgett.

Uralkodása elején Lajos próbálta titkolni homoszexualitását. Egy ideig unokatestvérével, Zsófia Sarolta bajor hercegnővel járt jegyben. Ám egyik bizalmasának elárulta, hogy inkább egy alpesi tóba ölné magát, mint hogy megnősüljön. Naplót vezetett, melyben őszintén írt érzéseiről. Nem szerette, ha a hölgyek fizikailag megérintik. Történt egyszer, hogy a király ezüstvértben, hattyú alakú csónakjában Lohengrinként hajózott (ez volt egyébként az egyik kedvenc időtöltése). Vele tartott Wagner és egy Jozefine Scheffzky nevezetű énekesnő is, aki végigsimította a király fürtjeit. Az uralkodó erre kilökte a csónakból, s elindult a part felé. Egyetlen nőt tűrt meg maga mellett, unokatestvérét, Sisi osztrák császárnét. Egymást csak Sirálynak és Sasnak nevezték. Lajos volt a Sas, Erzsébet pedig a Sirály.

lajos.jpg
Csak Sisit szerette, mindketten rajongtak a természetért

Lajos kastélyok tervezésével töltötte a napjait, éjszakánként a Napkirály korabeli ruhákba bújtatott kíséretével járta a vidéket. Ha utazni szeretett volna, kiszámolta, hogy lovardájában hány körnek felel meg a távolság, amit meg kívánt tenni, s körbe-körbe lovagolva „utazott”. A körök alatt váltogatta lovait, s ha odaért, elment aludni, hogy kipihenje az út fáradalmait.

Építkezései azonban halhatatlanná tették! Az első és legismertebb kastélya Neuschwanstein várpalota. Walt Disney róla mintázta Csipkerózsika várát. 

A kastélyt 17 évig építtette, de addigra még csak 14 szobát fejeztek be a 360-ból. Építészeti stílusát lehetetlen megállapítani: keverednek benne a román, a gótikus, a barokk, a bizánci és a mór építészet elemei… Tervezője nem más, mint egy díszlettervező. Lajos több hasonló méretű építkezésbe is belefogott, amelyek persze felemésztették a vagyonát, s az állam adósságait is jócskán megemelték. Minisztereitől már nem kapott pénzt, ezért körbejárta az európai királyi udvarokat, hátha kap kölcsönt valahol. Mivel ügyet sem vetettek rá, azzal fenyegetőzött, hogy rablósereget toboroz, s majd végigrabolják a berlini és párizsi bankokat.
A király viselkedésére végül ráuntak miniszterei és családja, őrültnek nyilvánították, és Berg kastélyába vitték.
Másnap ott az orvosa, Gudden és a király sétára indultak. Mikor keresni kezdték őket, csak két vízbe fúlt holttestet találtak meg… Sokan sokféle magyarázattal álltak elő. Talán Sisi, az egyetlen nő, akit a király szeretett, szolgált igaz magyarázattal: „A király nem volt őrült, csak excentrikus, aki a saját álomvilágában élt. Kedvesebben kellett volna, hogy bánjanak vele.

Talán már sosem tudjuk meg az igazságot, tény azonban, hogy Lajos mesés örökséget hagyott maga után. Kecses kastélyai elvarázsolnak minden látogatót. Nézzük, csodáljuk meg őket!

További információ:  itt!

L. Horváth Katalin