Mit szólnának hozzá, ha képzeletben körberepülnénk a Földet, mint Télapó a szánján, közben betérnénk egy-egy országba, hogy meglessük, miként ünneplik a karácsonyt? Világszerte emberek milliói tartják az egyik legfontosabb ünnepüknek a karácsonyt, az azt megelőző adventi várakozást, a készülődés időszakát.

Karácsonykor a keresztény világ a kis Jézus születésére emlékezik, a nem keresztények pedig a szeretet ünnepét tartják ekkor. A globalizáció miatt ugyan egyre több a közös pont, mégis a karácsony mindannyiunknak mást jelent, másképp éljük meg. Amilyen egyedi a világ, olyan színes az ünneplés is.

heni-advent-1-kezdo.jpg

Alábbi írásunkban annak eredünk nyomába, miként ünneplik a világ egyes tájain a karácsonyt. A történeteket 24 különböző ablakocskába soroltuk, hogy karácsonyig minden napra jusson egy kis érdekesség a nagyvilágból. Mától fogva mindennap kinyitunk egy ablakot, és megismerjük a mögötte lévő mesét. Magazinunk egyedi adventi kalendáriumával próbálja közelebb hozni Olvasóinkhoz karácsony szent ünnepét. Visszaszámlálás indul!

„Lelkünkben gyújts pici gyertyát, sokat. Csengess éjünkön át,
s csillantsd elénk törékeny játékunkat, a reményt."

(Babits Mihály)

December 1.

Az adventi koszorú az asztalra került, fényesen tündököl rajta az első gyertya. A világ fővárosaiban már kigyúltak a fények, New York, Párizs, Bécs, Budapest, Pozsony már karácsonyi lázban ég. A sugárutakat szegélyező fákon pompásan ragyognak a több kilométer hosszú lámpafüzérek, karácsonyi díszek, méltó helyükre kerülnek a parányi izzókkal felékesített karácsonyfák.

Honnét származik a karácsonyfa?

Így ünnepelték réges-régen a karácsonyt azon a tájon, amelyet ma Németországnak hívnak: ,,Egy messzi-messzi országban élt egyszer egy fiúcska, Fritznek hívták. Az apja favágó volt. Fák kivágásával kereste a kenyerét. Fritz mindig szívesen segített az apukájának, és elhatározta, hogy belőle is favágó lesz. Egy napon Fritz és az apukája bementek a városba, hogy leadják a rönköket. Akkoriban a „faállítás” a földesúrnak leadott téli tűzifára utalt. Fritznek feltűnt, hogy a földesúr nem vette meg a szán fenekén lapuló aprócska, esetlen fát. Nagyon megsajnálta, és hirtelen támadt egy ötlete. Úgy gondolta, rábeszéli az édesapját, hogy vigyék haza, jót fog majd mutatni a házban karácsony idején.

A fenyő illata, a karácsonyi romantika beragyogta a házat. A fiú édesanyja arra gondolt, nem ártana a fának egy kis díszítés. Azóta az emberek a világ számos vidékén örökzöld fát visznek karácsonykor az otthonaikba." 

Kezdetben ehető díszeket akasztottak rá, almát, diót, mézeskalácsot, majd a század vége felé jöttek divatba a csillogó, üvegből készült díszek, gyertyák. A fenyőfa hagyománya Magyarországon az 1840-es években terjedt el.  És miért pont fenyőfa? A Bibliában a fenyőfa az életerőt jelképezi. A hagyomány szerint ha Katalin vagy Borbála napján vízbe állítanak egy ágat, akkor az karácsonyra kizöldül, így hirdetve az élet diadalát a sötétség és a halál felett. A karácsonyfa ezeknek az ágaknak az utódja, az életet jelképezi. És ki viszi a karácsonyfát a gyerekeknek? A német nyelvterületen karácsonykor a Jézuska viszi a karácsonyfát és az ajándékokat. A gyerekek izgatottan várják, hogy a karácsonyi vacsorát követően megszólaljon a csengettyű. Csak ezután léphetnek be a feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.

December 2. – Thanksgiving, Santa Claus és az amerikai „Merry Christmas” 

Az Egyesült Államokban kicsit megáll az élet november negyedik csütörtökén. Hálaadás ünnepére összejön a család, és még karácsony előtt ünnepelnek egy nagyot. Az ünnep még jóval a függetlenség kikiáltása előtti időszakra vezethető vissza. A telepesek minden november negyedik csütörtökén adtak hálát az Úrnak a jó termésért. Az összes amerikai ünnep közül ez a legérdemesebb arra, hogy kicsit meséljünk róla.

hirlevel_web_banner_2_62.jpg

Hálát adni azért, amink van! Ezt mindennap gyakorolhatnánk. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a mindennapos hála átalakítja az életünket, olyannyira, hogy nemcsak a jólét érzését növeli, de a testi bajok is jobban elkerülnek bennünket. A gyerekek életére kiváltképp jó hatással van, meséljünk nekik arról, mi a hála, mit jelent hálásnak lenni, örülni annak, amink van. Vonjuk be őket a mindennapi imádkozásba.

Szóval a Thanksgiving után hivatalosan is kezdetét veszi a Holiday Season, vagyis a karácsonyi ünnepi időszak. Az amerikaiak már ekkor feldíszítik a karácsonyfát, ami december végéig ékesíti a családi házakat. A gyerekek pedig izgatottan várják a karácsonyt. Na igen, itt nem a Jézuska hozza az ajándékot, hanem a Télapó, Santa Claus. Itt nincs hagyománya december 6-ának, Szent Miklós napjának. Santa Claus december 24-én este hordja szét az ajándékot a gyerekeknek. Viszont a gyerekek nem kapják meg aznap az ajándékot (hiszen a Télapó késő este érkezik), úgyhogy várniuk kell másnap reggelig.

Amerikai filmekből lehet tudni, hogy a gyerekek felakasztják zoknijukat a kandallóra, amibe reggelre mindenféle édességet tesz a Télapó. És nem felejti el a karácsonyfa alá is letenni az apró meglepetéseket. Sok család éjféli misén vagy gyertyafényes esti misén is részt vesz.

December 3.

Feliz Navidad! Így ünneplik a gyerekek a karácsonyt egy messzi országban, amit úgy hívnak, hogy Mexikó. A mexikói gyerekek már több nappal karácsony előtt felvonulást rendeznek. Beöltöznek pásztornak, angyalkának. A Mária-jelmezes kislány szamárháton ül, egy kisfiú vezeti a szamarat, aki Józsefnek öltözött. Utánuk még három gyermek vonul a háromkirályok jelmezében, Gáspár, Menyhért és Boldizsár. Azért bújnak jelmezbe, hogy elmeséljék a karácsony történetét.

Az ünnep estéjén énekesek vonulnak az utcára, kezükben hosszú rudakkal, amelyekre csengettyűket és gyertyákat erősítenek. Így mennek át a városon, egészen a templomig. Az egyik legkatolikusabb latin-amerikai országban, Mexikóban a fenyőfa helyett a mikulásvirág a nappalik legnépszerűbb díszítő növénye, az ajándékokat pedig a három napkeleti bölcstől várják a gyerekek. Mexikóban hagyománya van a betlehemnek, melyet december elején állítanak fel, és csak hamvazószerda előtt teszik el. A figurák közül az újszülött Jézus csak december 23-én kerül a jászolba.

zoknik-kandallon.jpg

December 4.

Újabb karácsonyi történet, amely régen egy Anglia nevű országban esett meg: ,,A gyerekek az iskolában karácsonyi levelet készítettek ajándékba a szüleiknek. A szülők annyira szépnek találták a színes figurákkal díszített lapokat, hogy ők is nekiláttak ünnepi üdvözlőlapokat írni rokonaiknak, barátaiknak. Innen indult útjára a képeslapküldés varázslatos szokása, mely hamarosan az egész világon elterjedt. A gyerekek színes és csupa rajzokkal teli levelet írnak a Mikulásnak, melyet nem adnak postára, hanem bedobják a kandallóba, hogy a Télapó a felszálló füstből olvassa ki kívánságaikat. Egy kis mellékinformáció: ha először az ajándéklista kap lángra, újra kell írni az egész levelet. "

A brit mesék szerint a Télapó a kéményen keresztül érkezik a kandallóba, az ajándékokat pedig a kandallóra akasztott hosszú szárú zokniba rejti el. A legenda szerint ugyanis egyszer a Télapó, miközben a kéményben ereszkedett lefelé, véletlenül elejtett egypár aranyérmét, amelyek a kandallón száradó zoknikba estek. Milyen nagy öröm érhette a szerencsés megtalálót!

A Télapó egyébként rénszarvas vontatta szánon érkezik a messzi Lappföldről. És milyen szépek az ajtók fölött csüngő fagyöngyök. Ez a karácsonyi romantika is tőlük származik.

December 5.

Nézzük meg, mi a helyzet a Télapó szülőhazájában, Finnországban. Finnországban a Télapó, aki a Joulu Pukki névre hallgat, Rovaniemi városában él, és saját otthonában válogatja szét a világ minden tájáról érkező leveleket (természetesen a meséből ismert manók segítségével), amelyekkel a gyerekek árasztják el egész évben. A Télapó egyenesen bekopog a házakba, ahol a gyerekek már izgatottan várják. A házba lépve hangosan megkérdezi: „Lakik itt jó gyerek?” Természetesen mindenhol csupa-csupa jó gyerek lakik, szóval egy gyerek sem marad ajándék nélkül. A Télapó érkezése előtt a finnek még szaunáznak egyet. Karácsony napján pedig elmennek a templomba és elhunyt szeretteik sírjához, hogy gyertyát gyújtsanak az emlékükre.

Varga Henrietta
Kapcsolódó írásunk 
Cookies