A klasszikus vegetaként ismert ételízesítő szinte minden konyhában megtalálható: előszeretettel használjuk levesekbe, húsok pácolásához vagy éppen főzelékekbe. Azonban a bolti vegeta intenzív jegyei sok esetben elnyomják az ételek alapízét.

Cikkünkben egy séf és egy háziasszony is elárulja, hogy lehet otthon, saját kiskertünk alapanyagaiból vegetát készíteni!

hazi-vegeta-kezdo.jpg
(© streetkitchen.hu)

A bolti verziók főleg szárított zöldségekből, cukorból, sóból, tartósítószerből és nátrium-glutamátból állnak. Utóbbinak legfőbb tulajdonsága, hogy minden egyes összetevő ízét extrém módon felerősíti, így kapjuk meg tulajdonképpen a vegetát.

A nátrium-glutamátnak nincsenek káros hatásai – ellenben az ízlelésünket nagymértékben eltolhatja az extrémitások felé, ugyanis az intenzív ízek után már nem érezzük ugyanolyan finomnak az élelmiszerek alapjegyeit. Gondoljunk csak az ázsiai konyha ételeire, amely előszeretettel alkalmazza ezt az ízfokozó összetevőt…

Bár a köznyelvben a vegeta elnevezés az elterjedt, ez valójában egy márkanév, melyet ma már mindenféle ételízesítő porra vagy leveskockára ráhúzunk.

A vegetát, vagyis az ételízesítőt azonban otthon is elkészíthetjük, méghozzá sokkal természetesebb módon, ehhez pedig Czucz Péter mesterséf adott nekünk támpontokat. Valójában nincs más dolgunk, mint nagyon vékonyra szeletelni a használni kívánt zöldségeket, majd alaposan kiszárítani őket. Dolgozhatunk répával, burgonyával, zellerrel, paszternákkal, petrezselyemzölddel, hagymával vagy éppen fokhagymával is.

Egy sötét és hűvös kamrában is kiszáríthatjuk őket, azonban a háztartási aszalógépek is jó alternatívát nyújtanak az ételízesítő elkészítésére. Sütőben, a vékony szeleteket zsírpapírra helyezve, 60 Co-on, légkeveréssel, 5-6 óra alatt érhetjük el a kívánt szárazságot. Ezután nincs más dolgunk, mint porrá őrölni a kiszárított alapanyagokat. A keveréket bátran használhatjuk levesekbe: a séf ajánlása szerint az ételt a főzés utolsó 5-10 percében érdemes a házi keverékkel ízesíteni, így ugyanis megmarad a friss, zöldséges íz.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Háziasszonyunk saját kiskertjében termesztett növényekből kísérletezett ki egy receptet, melyet otthon rendszeresen el is készít. Majoránnát, bazsalikomot, kakukkfüvet, zellert és zsályát aprít fel; egy papírszalvétán szétteríti, néha megforgatja őket, majd megvárja, míg alaposan kiszáradnak. Ezután összemorzsolja az összetevőket, ízlés szerint sót ad hozzá, majd húspácban, olívaolajba és borba áztatva használja fel a keveréket. A levesbe szintén saját kezűleg állítja össze az ételízesőt, melyhez zellerzöldet, petrezselyemzöldet és majoránnát használ.

Ahogy látjuk, bátran kísérletezhetünk ízlés szerint a házi vegeta elkészítésével: sokkal egészségesebb és természetesebb ízt kapunk végeredményként, s ez talán abban is segít majd, hogy újra felfedezzük a házi alapanyagok értékét!

Slávik Varga Virág
Kapcsolódó írásunk 
Cookies