Rúzsozással indult, és örömködő pezsgőzéssel ért véget Meyke bemutatója Rimaszombatban, ahol a divatérzékeny közönség megismerkedhetett új kollekciójával.

Az est üdítő újdonsággal szolgált azoknak, akik már rég láttak gömöri kézi csomóshímzést: Meyke ruháit ugyanis Gömör motívumai ihlették. (© Fotó: Schnelzer Zoltán)

meyke_ruzs_es_pezsgo00011.jpg

A kézi fehér csomóshímzés, a gránátalmaforma és a szürke-fehér-piros hármasa mindenesetre déjà vu érzést váltott ki belőlünk.

Meyke elmesélte, hogy számára a piros a remény színe, a gránátalma pedig a termékenység ősi motívuma. A szürke a régi megfakult fotók színére emlékezteti, amelyeken szerepelnek az általa kutatott régi ruhák: emellett a szürke kiemeli a fehér csomóshímzést.

A bemutató a tradícióra hívta fel a figyelmet, az összhatás mégis mai és végtelenül friss volt: választ kaptunk arra a kérdésre, hogyan működhet együtt a régi és a modern.

Meyke arra biztat minket, hogy abból építkezzünk, ami a miénk (s nyilván abban tudnánk a legjobbak is lenni). A gömöri kézi fehér csomóshímzés gyöngyszerűségével kápráztat el, a gránátalma pedig páratlan szépségével...

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Mit tud a Meyke divatmárka?

Molnár-Madarász Melinda az élő tradíció műfaját műveli. Kincsei a Gömör-Kishonti Múzeumban december végéig lesznek megtekinthetőek. Meyke ma is gyűjt, és szerinte a gyűjtés mindenkinek való, akit érdekelnek a gyökerek. Keressük meg a régi fotókat, mert megihletnek – tanácsolja (mint ahogy őt is megihlette a nagybalogi Kovács család fotója). Hisz divat a magyar! A Kenzo és a Dolce & Gabbana is dolgozott már magyar népi mintákkal.

Csirió! Jobbra a szervező, Kerényi Éva, a Gömör-Kishonti Múzeum igazgatónője.

meyke_ruzs_es_pezsgo00008.jpg

meyke_ruzs_es_pezsgo00010.jpg

meyke_ruzs_es_pezsgo00014.jpg

Jól mutat a szürkén a fehér csomóshímzés!

meyke_ruzs_es_pezsgo00013.jpg

meyke_ruzs_es_pezsgo00001.jpg

Búcsúzik Meyke.

meyke_ruzs_es_pezsgo00009.jpg

A füleki Schnelczer Tünde, aki a Meyke állandó modellje.

meyke_ruzs_es_pezsgo00012.jpg

Steiner Zsuzsa, Gömör-Kishont volt szépségkirálynője.

meyke_ruzs_es_pezsgo00004.jpg

meyke_ruzs_es_pezsgo00005.jpg

meyke_ruzs_es_pezsgo00006.jpg

meyke_ruzs_es_pezsgo00007.jpg

meyke_ruzs_es_pezsgo00002.jpg

meyke_ruzs_es_pezsgo00003.jpg

–varga–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies