Itt a fényszegény időszak, de a sok nyári napozás megbosszulja magát. Kinövések, elszíneződések jelenhetnek meg a bőrön. Ilyenkor ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni!

Faragó-Méry Hajnalka bőrgyógyásszal (30, Csenke) a leggyakoribb bőrpanaszokat vesszük sorra.

anyajegy-indito.jpg

Ma azt mondjuk, a nap gyilkos sugarai okozzák a bőröregedést. Vagyis még télen is használjunk fényvédőt a smink alá, s időnként kenjük újra: így akár húsz évvel fiatalabbnak látszunk majd a valódi korunknál. Ez mennyire igaz? Vagy csak marketingfogás, hiszen így tonnányi naptejet elhasználhatunk az arcunkra…

– Az emberek imádják az összeesküvés-elméleteket, s inkább hisznek ezeknek, mint a józan észnek. Mindannyian tudjuk, hogy az ózonréteg elvékonyodott – és hogy a bőrrák legagresszívabb fajtája, a melanoma a napsugárzáshoz köthető. Akkor miért kérdés még mindig, hogy védekezni kell az erős napfény ellen? A bőrgyógyászati rendelőmben látom, hogy milyen roncsolásokra képes a nap. Ha megvizsgálok például két ötvenéves asszonyt – az egyikük egész életében napozott, míg a másik alig töltött időt a tűző napon –, a napimádó tíz évvel idősebbnek néz ki. Vagy ott van apukám példája: világéletében ellenezte a fényvédőt, a napot az élet forrásának tartotta. Én magam diagnosztizáltam nála bőrrákot. Hála Istennek, nagyon korai stádiumban észlelt lelet volt, s időben ki lett vágva. Azóta persze minden apró kiütést megmutat! A 30 faktoros fényvédő használata tehát alapvetés, de akinek sok az anyajegye, esetleg a veszélyeztetett (fehér bőrű, kék szemű, szőke vagy vörös hajú, szeplős) kategóriába tartozik, annak 50 faktoros az ajánlott. A gyerekeket hároméves korig nem szabad tűző napsugárzásnak kitenni, mert náluk még nincs kifejlődve a bőr védekezőmechanizmusa.

– A bőrgyógyász napozik?

– Én már évek óta lemondok a nyári bronzszínemről, mert tudom, hogy a bőröm idősebb koromban meghálálja majd a nagy óvatosságot. Illetve télen-nyáron felkenem az 50 faktoros naptejet – és csakis fényvédővel ellátott púdert használok.

A szoláriumozást nagyon ellenzem: sokkal károsabb, mint a napsugárzás! Ma már minden öngondoskodó ember vigyáz vele. Gondoljunk csak bele: mekkora sokkhatásnak lehet kitéve a bőrünk, ha egy szerkezetből tíz perc után bronzbarnán tudunk kijönni?

– Milyen gyakorisággal lenne tanácsos kivizsgáltatni az anyajegyeket?

– Legalább évi rendszerességgel. A legjobb télen vagy még nyár előtt beiktatni egy kontrollt, mikor már fehérebb a bőr. A lesült bőrön az anyajegy pigmentációja hasonlít a bőr pigmentációjához, s a kezdetleges elváltozásokat sokkal nehezebb észrevenni a dermatoszkóppal. A vizsgálat során tetőtől talpig levetkőztetjük a pácienst, és minden anyajegyet egyesével átnézünk. Ha valakinek rengeteg anyajegye van, akkor mindig azokat keressük, amelyek eltérnek a többitől. Elváltozást egyébként bárhol felfedezhetünk – még a fejbőrön és a talpon is! Nagyon fontos, hogy otthon is figyeljük az anyajegyeket, főleg az újakat, mert a melanoma 60%-ban az új anyajegyekből alakul ki. Ha elváltozást veszünk észre színben, formában; esetleg az anyajegy viszket, vérzik, mindenképp orvoshoz kell fordulni!

Mi történik, ha elváltozás van az anyajegyen?

– Ha csak apró elváltozást észlelünk, akkor elkezdjük megfigyelni az anyajegyet – vagyis negyed év múlva visszahívjuk a pácienst kontrollra. Ha viszont egyértelmű, hogy rosszindulatú elváltozással állunk szemben, akkor irány a sebészet. A sebész nem csupán magát az anyajegyet távolítja el, hanem az egészséges részből is kimetsz egy darabkát. Majd a mintát elküldi szövettani kivizsgálásra, s ennek eredményével jön vissza hozzánk a beteg. Ha a szövettanról az érkezik, hogy a kivágott részben is vannak rosszindulatú sejtek, akkor még egyszer vágni kell. Hogy mi történik ezután, az a további diagnózistól függ. Előrehaladottabb rák esetében onkológiai kezelésre is szükség lehet. A melanoma, sajnos, nagyon gyors lefolyású, szinte azonnal áttéteket képez az agyban. Jó hír viszont, hogy mostanra az emberek már felvilágosultabbak: főként a fiatal generáció. Szóval a többség felelősségteljesen eljár kontrollra.

borgyogyasz-kez.jpg

– Mivel foglalkozik még a bőrgyógyász? Melyek a legelterjedtebb bőrbetegségek?

– Az egyik legyakoribb bőrbetegség a pikkelysömör. Sajnos, végérvényesen nem gyógyítható, csak kezelhető. Ma már nagyon jó tablettás és biológiai terápiák vannak, amelyekkel a páciens életminőségén lehet javítani. A pikkelysömörösöket ugyanis nemegyszer megbélyegezi a társadalom: az emberek azt hiszik, hogy valamiféle fertőző betegségről van szó. Ezért is fontos a felvilágosítás. Gyakoriak az alsó végtag fekélyes betegségei, például a lábszárfekély: ennek az a veszélye, hogy a seb felszínén elhal a szövet, ami az egész szervezet számára fertőzésforrás lehet. A fekélyek nehezen gyógyulnak, s ha begyógyulnak, hamar kiújulnak. Szintén gyakori az atópiás (nagyon száraz, irritált, viszkető) bőrkép, amely összefügg az asztmával, és főleg gyerekeknél fordul elő.

Sokan a tinikori pattanásokkal is bőrgyógyászhoz fordulnak. Tudnak rajtuk segíteni?

– Igen! Sokan csak legyintenek, hogy ez a pubertáskor velejárója, meg hogy majd kinövik a gyerekek. Ám némely pattanásos bőrképnél olyan mértékű hegesedés alakulhat ki, hogy annak felnőttkorban is nyoma marad. Ma már rengeteg jó szer és sav létezik, amelyekkel enyhíteni tudjuk a gyulladásos állapotokat. Nem szükséges rögtön antibiotikumhoz nyúlni!

Vannak olyan krémek és vényre kapható gyógyszerek, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van. A tinikor amúgy is nehéz időszak az életünkben, könnyítsük meg a gyerekeinknek, és baj esetén forduljunk szakemberhez.

– Egy barátnőm durva felnőttkori pattanásokkal küzdött: a beállított kúra mellékhatásaként vérezni kezdett az orra…

– Valószínűleg retinoiddal kezelték: ez egy feldolgozott mega-A-vitaminos készítmény. Nagyon kiszárítja a bőrt és a nyálkahártyát, s ez akár orrvérzéssel is járhat. Agresszív gyógymód, de ez az egyetlen, amelyik szebb bőrt eredményez, és nyolc hónap alatt képes rendbe hozni az arcot. Nőknél gondoskodni kell a fogamzásgátlásról, mert a kúraszerű használat esetén teljesen ki kell zárni a teherbe esés esélyét, mivel fejlődési rendellenességet okozhat a magzatban.

– Manapság rengeteg kozmetikai termék áll az emberek rendelkezésére. Rosszul is elsülhet, ha ennyi hatóanyagot juttatunk a bőrünkbe?

– Ezek a szerek csak akkor a barátaink, ha jól alkalmazzuk őket, s tudunk mértéket tartani. A túlzott tisztítással, tonizálással és főleg savazással például teljesen tönkrevághatjuk a bőr védekezőképességét. Fordultak már hozzám olyan égési tünetekkel, melyeket a rosszul elvégzett otthoni hámlasztás okozott. A túlzott hidratálás szintén vissza tud ütni, hiszen a bőrfelszínen elhalt sejtek találhatók, amelyek védik az alattuk lévő sejteket. Ha mértéktelenül kenjük magunkra a hidratáló krémeket, akkor az elhalt hámsejtek megszívják magukat, és átjutnak köztük a szennyeződések. Ezt csak nullterápiával lehet visszafordítani, azaz minden kozmetikai terméket ki kell hagyni!

hirlevel_web_banner_1_46.jpg

Olláry Ildikó
Kapcsolódó írásunk