Ha az ember figyel arra a bizonyos benső hangra, sok mindent megérthet. Ez a benső hang először csak baráti javaslatot tesz. Az ember azonban azt mondja: ő aztán nem hallgat rá. Amennyiben tanulási feladatról van szó, bizony nem ússza meg: jön annak a minőségnek egy másik síkja. Mondjuk egy szigorú tanár képében. Vagy elé lép egy rendőr. De őt sem kell meghallgatnia. És ha az embert még mindig nem érdekli élete üzenete, akkor következik a lábtörés. Vagy egy baleset.

A szakemberek azt mondják, nagyon is érthető oka van annak, miért fordulnak ma annyian a jósláshoz. A tudomány ugyanis mára megbukott. A humanizmus nyomán életre kelt az a hit, hogy majd a tudomány meg fog minket váltani mindenféle bajainktól.

joslas-fele-fordulas-kezdo.jpg
(© morysetta)

A világháborúktól kezdődően azonban ez a hit összeomlott, mert kiderült, hogy a tudomány nagyon is kétéltű dolog. Mert egyrészt segít életben maradni, másrészt segít meghalni is. A tudomány kiszolgálta a fasizmust, az emberirtás nagyüzemi módjait, áttörte a kozmikus sugárzástól védő ózonpajzsot, tönkreteszi a természetet... A tudomány megbukott, az emberiség pedig nem tudja elviselni a Messiás elvesztését. Ezért kapaszkodik a csodákba, fordul szektákhoz, hisz a kézrátételben, a fényátadásban – ami már nem hit, inkább hiszékenység. Az ember nem tudja elviselni a semmit, az ürességet, ki ide kapaszkodik, ki oda. Az ember eszmény, ideál, erkölcs nélkül maradt, halálosan egyedül. Ezért fordul a jósokhoz, az ezotériához, hátha megmutatják neki, hogyan kell élni.

Imádkozzunk többet az új évben!

Életünk folyamán előfordulnak olyan helyzetek, amikor a lét értelmét veszti. Elmegy az, akit szerettünk. Elhagy a szerelmünk. Elveszítjük az állásunkat. Mit tegyünk, ha minden reményünk veszve? Nem marad más hátra –  imádkozunk. Az ésszerű megoldásoknak ésszerű helyzetekben van értelmük. Az imának minden más esetben. Az interneten egy orvosnő  azt írja: „Az ima csökkenti a vérnyomást.“ Az imába merült ember nemcsak a lelki békéjét találja meg, hanem az egészségének is használ. Az imádkozás a depresszióra is jó. „Az ima az egyik legősibb terápia –  hangsúlyozza a tudós. – Jó hatással van a vérkeringésre, és erősíti az immunrendszert.” Az ima hatással van az egészségre –  nos, ez igazi bombahír. Csakhogy nem mindenki vallásos. De mindenki hisz valamiben.

Osho mester, az eklektikus meditáció oktatója, akinek már több könyve jelent meg az emberi lélek nemesítéséről, ezt mondja: „Isten csak hozzásegít az imádkozáshoz. Ha megtanultunk imádkozni, el is feledkezhetünk istenről.“

Ima Isten nélkül?

Kiskorunktól arra tanítottak bennünket, hogy az ima beszélgetés Istennel. Ez azonban csak annyira hatásos, mintha a szomszéd bácsit kérnénk meg, intézze el, hogy első díjat nyerjünk a lottón. A hatásos imádság nem kérés, hanem programozás. Sokan próbálták magyarázni azt a paradoxont, hogyan lehet imával megváltoztatni Isten megváltoztathatatlan akaratát. Mire jöttek rá? Arra, hogy Isten akaratát nem lehet megváltoztatni –  az ember akaratát lehet megedzeni. Aki aztán mindent megtesz azért, hogy terveit, álmait valóra váltsa.

Egy szemléltető példa: a moziban láthatjuk, amint egy cyborgnak csodálatos gyorsasággal begyógyulnak a sebei. És ez nem fantázia, nem a jövő zenéje. Az emberi test is képes hasonlóra, csak valamivel több időre van szüksége hozzá... A cyborgok mindig be vannak programozva valamire. S azt, amire be vannak programozva, tökéletesen teljesítik. Most képzeljen el egy olyan cyborgot, amelyik maga be tudja programozni magát. Az ember erre képes. Szavakkal programozza be magát. Imával. Minden vezető  tudja, hogy az ember szavakkal beprogramozható. Manapság a csúcsmenedzserek és a sportolók hatalmas összegeket keresnek azzal, hogy programozni tudják magukat és másokat.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Tudatosan kiemelkedő  teljesítményekre programozzák be magukat. Már neve is van ennek a tudományágnak: neurolingvisztikai programozás. Krízishelyzetben mindenki ehhez folyamodik.Kár, hogy csak olyankor. Hozzáállásunkat menedzsernyelven fókuszálásnak nevezik. Fókuszálunk a problémára. Mindig igyekszünk megoldani valamit, csak sokszor nem tudjuk, miért... Tehát a cél a fontos.

Összpontosítsunk a célra. Itt segít az ima. Imádkozás közben kikapcsoljuk magunk körül a külvilágot, és megkérdezzük magunktól, megtettünk-e mindent azért, hogy elérjük a kitűzött célt.

P. S.: Vigyázzunk a vírusokra!

Megfontoltan tűzzük ki céljainkat. Az ima olyan, mint egy PC-program, és ha nem vigyázunk, könnyen vírussá válik. Legyünk körültekintőek, mint az az asszony, aki így imádkozott: „Adj bölcsességet, Istenem, hogy meg tudjam érteni a férjemet... Adj szeretetet, hogy meg tudjak bocsátani neki... Adj türelmet, hogy el tudjam viselni a hangulatait... Mert máskülönben azért imádkoznék, adj erőt, hogy agyonverjem a gazembert!“

Varga Klára
Cookies