A húszas éveim elején Belgrádban éltünk, a harmincas éveimben rendre ott töltöttük a nyarat, de akárhányszor utaztunk is oda, mindig rácsodálkoztam, hogy az ottani nők mennyire másképpen viszonyulnak a korukhoz, mint mi itt, a Csallóközben.

Ötven pluszosan is úgy sminkelték magukat, úgy öltözködnek, mintha náluk a csapból az örök ifjúság vize folyna. Mentalitásukból eredően kortalannak érzik magukat, és annak is szeretnének látszani. És ezért meg is tesznek mindent.

piros-szemek-kezdo.jpg

Akkoriban még nagyon nem értettem, miért nem lehet elfogadni, hogy az ember felett múlik az idő. Ma már, amikor reggelente a tükörbe nézve azt látom – legalábbis én –, hogy éjszaka megint turbó üzemmódba kapcsolt a testemre ható gravitáció, nagyon is értem. Tény, hogy a lógó szemhéjnak is megvan a maga előnye, mivel nem látszik rajta, ha nem egyformán viszem fel a szemfestéket, vagy nem satírozom szépen egybe a szemhéjpúder négy-öt árnyalatát. Bár most már ott tartok, hogy az sem lenne feltűnő, ha szórakozottságomban nem egyforma színeket használnék.

A megoldás a plasztika!

Álmos, fáradt, megviselt így is, úgy is a tekintetem. Mit lehetne ezzel kezdeni?! Egyre gyakrabban törtem a fejemet. Mindig vallottam és hittem, hogy véletlenek márpedig nincsenek. Pár napja összefutottam egy régi barátnőmmel, aki boldogan újságolta, hogy még a télen rászánta magát, és megműttette a felső szemhéját. Ettől aztán visszakapta az önbizalmát – és újfent fiatalos tekintetének hála, végre le mert mondani az önként vállalt szinglilétről. És vírus ide, vírus oda, ő bizony élvezte a nyár minden pillanatát. A (de ez köztünk maradjon) nála jóval fiatalabb nagy Ő-vel.

– Nem féltél? – kérdeztem gyanakodva. – Vagyis nem fájt?

– Nem. És még nyugtató bogyót sem kértem. Nem akartam kótyagos lenni! A műtét alig egy órácskát tartott, helyi érzéstelenítésben végezte a doki. Véraláfutások azért jócskán voltak, de tudod mit? Csak azt bánom, hogy nem szántam rá magam már korábban.

De vajon tényleg ennyire egyszerű lenne a szemhéjplasztika? Utánajártunk.

A felsőszemhéj-plasztika ma már az egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb rutinműtét. Van, aki esztétikai, és van, aki funkcionális (már zavarja a látásban) okokból vállalja. Ez utóbbi esetben az egészségügyi biztosító téríti a műtét költségeit.

Népszerűségét nagyrészt annak köszönheti, hogy, mivel helyi érzéstelenítéssel végzik, viszonylag kockázatmentes. (Plasztikai műtéteknél az altatás miatt lehetnek szövődmények, nem a vágás miatt.) Ha valaki egy megbízható klinikát és nagy tapasztalattal rendelkező plasztikai sebészt választ, akkor minimális a szövődmények (utóvérzés, gyulladás, fertőzés, aszimmetria) kialakulásának veszélye.

Merj választani!

Műtétre állami klinikát nehezebben találunk, magánpraxisban dolgozó plasztikai sebészt könnyebben. A biztosító indokolt esetben téríti a műtét árát (rálóg a szemhéj a szemre). Bár ilyenkor is ajánlatos megkeresni a legjobb – amúgy hosszú várólistás – állami kórházban tevékenykedő sebészt. Ma már a vidéki városkákban is vannak magánműtők (így az én városomban, Komáromban is), ahova a fővárosból lejárnak a tapasztalt sebészek. Ilyenkor persze a cechet mi álljuk. Informálódjunk, érdeklődjünk: csak ezt tanácsolhatjuk.

A kockázatos keloidok

A plasztikai műtéteknél általában a legnagyobb kockázatot a keloidos heggyógyulás jelentheti – erre azonban csak kevesen hajlamosak. (Bizonyos, például A vércsoportú embereknél ugyanis csúnyán hegedhet a seb.) Ezt a jelenséget kisebb sebek gyógyulásánál is észlelhetjük. Ilyenkor túlburjánzott hegszövet képződik, amire egyelőre nincs megfelelő terápia.

A műtét

A műtétet helyi érzéstelenítésben – a legtöbb klinikán van mód kérni az altatást is!  – mindkét szemen úgy jó egy óra alatt elvégzik. A páciensek közben semmiféle fájdalmat nem éreznek. Még aznap hazamehetünk.

szemhejplasztika-kezdo.jpg
A vágás mindig rejtetten, a felső szemhéj természetes, anatómiailag is meglévő redőjében történik. A felső szemhéj bőrfeleslegének kivágandó mennyiségéről az előzetes kivizsgálás és konzultáció során születik döntés. A konzultáció során a páciens elmondhatja, pontosan mit vár a beavatkozástól – és elképzeléseit egyeztetheti az orvosával.

Műtét után a szemhéjakat vékony ragasztócsíkkal leragasztják. Az első nap ajánlott pihenni, és még pár napig nem ajánlott hajolgatni, illetve olyan mozdulatokat végezni, amelyek a fejben vérbőséget okoznak. Az első két hétben ajánlatos a napszemüveg viselése. A kontaktlencsét a fertőzésveszély miatt jobb hanyagolni. Két-három hét múlva már lehet sminkelni és sportolni is. A napozás, szolárium viszont legalább három hónapig kerülendő!

Megnyílik a tekintet!

Varratszedésre és a ragasztócsík eltávolítására (ami sokak szerint az egész történetben a legkellemetlenebb, mert nem lehet tőle rendesen pislogni, és a gyógyuló seb néha viszket alatta) egy hét múlva kerül sor.

Ekkor még csodára semmiképpen ne számítsunk, az eredmény három hét múlva 90%-ban látszik. A végleges állapot 2-3 hónap múlva lesz csak látható.

A teljes gyógyulás után a hegek elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe, de sohasem lesznek teljesen láthatatlanok. A végeredmény pedig nyitott, fiatalos tekintet és legalább egy évtized mínusz.

Kapccsolódó írásunk: Te milyennek látod a melledet?

Janković Nóra