Egy vicces videóban láthatjuk, hogy mit csinál egy anya. Az anyuka és pici babája békésen pihennek a kanapén, amikor anya meglátja, hogy már öt óra. Nosza, mindent szétdobál a nappaliban: ruhákat, játékokat. A kicsi meg jól összekeni magát. A férj együttérzőn bólogat, milyen nehéz dolga is van egy anyának, és gyorsan átveszi tőle a gyereket, hadd pihenjen már egy kicsit...

Az élet azonban nem olyan vicces, mint a videó, az anyuka a nap végére valóban elfárad. A család olyan, mint egy erőmű. Minél több fűtőanyagot adunk neki, annál több energiát termel. Csakhogy minden családtagnak fűteni kell benne.

nincs-szex-kezdo.jpg

Apa vagy anya a kimerültebb?

A gyermekek hihetetlen mennyiségű energiát igényelnek. Sokszor a nő itt rontja el: az elején nem kéri a férj segítségét, s később aztán nem győzi egyedül. A férj pedig csodálkozik: mi a baj? Hiszen eddig semmi baj nem volt.

Miért nem szeretkezik anyu apuval?

Eddig azt hittük, hogy a házasság legnagyobb ellensége a hűtlenség. Tévedés: van ennél veszélyesebb ellenfél is! Ez a másik szinte észrevétlenül kúszik be a mindennapjainkba, hogy sivárrá tegyen mindent körülöttünk. Ez az örökös fáradtság és kimerültség.

Gyerek született, és az anyuka azt meséli, az egyetlen szex, amelyre lefekvés előtt vágyik, éppen a Szex és New York – és megy is aludni.

Zsuzsáék tízéves házasok, még egészen kicsi gyerekeik vannak. Amikor a férje este hazajön a munkából, Zsuzsa mindig úgy érzi, végre itt a segítség, végre nem kell robotolni. De nem így van. Sanyi mintha meg sem hallaná, mit beszél élete szerelme. Egyenesen a tévé vagy a számítógép felé veszi az irányt, és a focit vagy a Trónok harcát bámulja. Semmit sem hall abból, amit Zsuzsa sikít: „Ma megfürdetnéd, drágám, a gyerekeket?“ Vagy: „Pakolj el, kérlek, az asztalról!“ Legfeljebb ennyit szól: „Ne nyüzsögj már annyit, menj aludni!“

Majd máskor!

Egyes kutatások szerint a fiatal házasok többet szexelnek, mint a szinglik. Hát ebben Zsuzsa egyáltalán nem hisz! Szerinte a szinglik szexuális élete sokkal izgalmasabb. Igaz, ezt ő csak a Szex és New Yorkból szedi. Mert hiába él házasságban, mindig van valami fontosabb teendője, munkája, elvégeznivalója, mint az éjszakai összebújás. Amikor meg végre sor kerülhetne az aktusra, amikor már végképp nincs semmi kibúvó, mikor már végképp nincs mire hivatkozni – Zsuzsa annyira fáradt, hogy elalszik. És a férj is fáradt. Azzal telnek az estéik, hogy egymást tromfolva sorolják, ki dolgozott többet aznap. Zsuzsa otthon van a két gyerekkel, csak részmunkaidőben dolgozik. (Besegít a családi könyvelésbe.) Kimeríti az egész napos mókuskerék. Azt mondja, az egyetlen szex, amelyre lefekvés előtt vágyik, éppen a Szex és New York – és már megy is aludni. 

hirlevel_web_banner_2_191.jpg

Anett, Zsuzsa legjobb barátnője pár éve bizalmasan elárulta, hogy hét év házasság után úgy élnek a férjével egymás mellett, mint két testvér. Ezen akkoriban Zsuzsa igencsak megütközött. S lám, most meg ő jár ugyanebben a cipőben. Az a legfurcsább, hogy ha végre történik köztük valami, aminek férfi és nő közt történnie kell, mindketten úgy találják, hogy milyen jó volt, és nem értik, miért nem csinálják gyakrabban. Ki tehet róla? Zsuzsa mindig fáradtnak érzi magát, állandóan kávét inna, vagy megenne egy süteményt, csak hogy pótolja az elvesztett energiákat. Úgy érzi, ő mindig csak ad, ad magából, a testéből, a lelkéből, de nem kap vissza semmit. 

És szinte szünet nélkül csak ez a fáradtság jár az eszében. Arra jóval kevesebbet gondol: de jó, hogy ilyen szép családja van! Persze, tudja, hogy a kimerültségnek komoly lelki okai vannak. Lám, a pszichológusok is azt tanácsolják: tartsunk olyan napot, amikor összeírjuk, milyen a napi rutin, mit ettünk, mit tettünk aznap. Egy átlagos nap leírása... Ebből aztán kiderül, hogy miért vagyunk fáradtak. Hiába az egészséges étrend, a jóga, ha szinte senki sem alszik napi nyolc órát (márpedig ennyi a legtöbb ember alvásigénye). Alvásmegvonásban szenvedünk. Zsuzsa belátta, hogy ő nemcsak, hogy keveset alszik, de már jó ideje nem is tornázik. Hiszen ha tornázna (ezzel győzködi magát), másnap olyan kimerült lenne, hogy egy szalmaszálat sem tudna keresztbe tenni. Az egészséges étkezés sem a legjellemzőbb rá: csoki nélkül életképtelen lenne...

 A szakértők szerint ahhoz, hogy kipihentnek érezzük magunkat, arra van szükségünk, hogy az agyunk sokféle ingert kapjon. A gyermekével otthon maradt anya élete eléggé ingerszegény, mi tagadás, unalmas. Mindig ugyanaz a lakás, ugyanaz a munka, s egy egyéves gyermek szintjén kell gügyörészni naphosszat. 

Zsuzsa ezért végül orvoshoz ment! Vashiánya volt, és az orvosa azt tanácsolta neki, hogy este tízkor feküdjön le aludni. Nagyon fontos a mély alvás és a sok alvás! Aki túl keveset alszik, stresszes lesz, rosszul tűri a konfliktusokat. Az ilyen nők esténként gyakran számítógépes játékokat játszanak, hogy kikapcsolódjanak. A kiégés fázisában meg túl sokat alszanak. A megoldás: az lesz a legjobb, ha időben eljárunk aludni.

Varga Klára
Kapcsolódó írásunk 
Cookies