A nő miért szeret szőke lenni? Mert kiragyog a környezetéből. S jobban felfigyelnek rá – ez tény, tény. 

Most a nő „szőkeségét” vesszük górcső alá.

miert-szeret-szoke-lenni-a-no-kezdo.jpg
(© Photo/Retouch/Style: @yureskol_photo⁠; Model: @crystal.viktoria⁠; Mua: @viktorias_makeup_hair⁠; Hair: @natashakravchenko)

Van, ugye, a fáma: miszerint a szőke nő butácska cicababa. A hajszín kihat a személyiségre?

Mert mit mond a sztereotípia: Okos barna, egzotikus fekete, szépséges szőke, és vadóc vörös. Ehhez hasonló jelzőkkel illetik a nőket. Mi az igazság?

A szőke hajra jobban kell figyelni – mert a szőkítés igénybe veszi a hajat.

Barbie baba effektus

A szőke nőknek nem kell küzdeniük azért, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek. Hisz kiragyognak a környezetükből. (Aki volt már barna, s utána szőke, az tudja, miről beszélünk: a szőke nőt jobban észreveszik. A nő szőkén vonzza a tekinteteket.) Ám annál inkább harcba kell szállnia, ha el akarja érni, hogy arra is figyeljenek, amit mond. Hogy komolyan vegyék a mondanivalóját. A történelem szexszimbólumai között rengeteg a szőke nő. A férfiak elhalmozzák őket a figyelmükkel, ők pedig angyali bájukkal és kislányos bujaságukkal térdre kényszerítik az erősebb nemet.

Mivel külsőségekben minden szempontból uralják a terepet, küzdelmet kell folytatniuk, hogy belső értékeikre is figyeljenek. Talán ebből merít a butácska szőkék sztereotípiája?

minden_reggel_ujno.sk_0.png

A szelíd személyiség varázsa

A gyengéd, kedves hozzáállás olykor megtévesztő. A szőke nők játszi könnyedséggel érik el, amit a fejükbe vettek – és nem is kell harcolniuk érte. A többi nő ezért is irigyli őket.

A szőkék különös kiváltsága, hogy egyik pillanatról a másikra képesek angyali megjelenésüket kívánatos vadmacskára váltani. Kettős arcuk személyiségük része, így a szendeséget bármikor képesek szexistennő szerepre cserélni. Ezek után nem lepődünk meg, ha a szőkéket gyakran minden baj forrásaként emlegetik.

SZŐKÉN NYÁRON

A világos haj roppant illik a nyári napbarnított bőrhöz. Mikor kellene kísérletezni a szőkítéssel, ha nem nyáron, mikor a nap úgyis kiszívja a haj színét... Jól tudjuk, hogy a férfiak szeretik a szőke nőket. Tudta ezt Marilyn Monroe is (eredetileg barna haja volt), akinek stílusát Madonna és Gwen Stefani viszi tovább. A szőke haj még mindig divat – csak ma kicsit másképp. A ma divatos szőke hajzuhatag nem egynemű, hanem több árnyalat elegyedik benne: ezáltal úgy hat, mintha a nyári nap és a sós tenger elvégezte volna rajta a maga munkáját. A többféle árnyalat a természetesség benyomását kelti. Hogyan lehet trendi szőkévé varázsolni a hajat, és hogyan kell ápolni?

szoken-nyaron-kezdo.jpg
(© Photographer @norbertkniat_official⁠; Model @lilyakotsur⁠; Hair & Makeup @christopher_koller⁠; Photo Assist Benny⁠; Production @georgkhittl⁠; Production Assist - Lia Marie⁠)

Otthon vagy fodrásznál?

A hajszőkítéssel ne kísérletezzen otthon még akkor se, ha évek óta maga festi a haját. A festés a legnehezebb – a szőkítéshez pontosan fel kell mérni a haj minőségét és pillanatnyi állapotát, meg kell nézni, mennyi festék maradt rajta az előző színezések után.

Mit kell tenni, hogy ragyogjon a haj?

A szőke hajra tervezett samponok gyakran lila színűek, amit talán furcsállunk – de gyakorlati oka van. Azért a lila szín, mert a lila pigmentanyagok semlegesítik a sárga és narancsos árnyalatokat, ami által a szőke szín hidegebb, ezáltal elegánsabb árnyalatot mutat. Ha úgy látja, hogy hajának színárnyalata frissítést kíván, akkor próbálkozzon olyan, speciális pigmenteket tartalmazó árnyalatokkal, mint a saját hajszíne (ezek élénkítik a haj korábbi árnyalatát). A haj fényességéhez a fodrász is hozzájárul a saját fényesítő „szereivel”, melyek csillogóvá teszik a hajat, táplálják és erősítik.

Szabadság előtt vagy után kell hajat festeni?

Semmiképp sem ajánljuk, hogy szabadság előtt fesse be a haját, főleg akkor nem, ha tengerhez megy nyaralni. A tenger sós vize, a nap és a szállodák medencéjének klórozott vize gyorsan kimossa a színes pigmentet a hajszálakból. Ez a hármas hatás nagyon igénybe veszi a hajat, ráadásul a víz és a napsütés hatására változik a szín. Ezért jobb a szabadság utánra halasztani a hajfestést.

A szőke hajon igen jól mutat a messy styl, azaz a kócosság. Olyan hatást kelt, mintha most jönne a tengerpartról, ahol a szél összezilálta a haját. Ilyen stylinghez jól használhatók az ún. sea salt permetek, amelyet hajmosás után fújunk rá a hajra, azután ujjainkkal összeziláljuk a tincseket, majd hagyjuk megszáradni, esetleg diffúzorral beszárítjuk.

Milyen hajápoló szereket kell használni?

Kímélőket, és még egyszer: kímélőket! A hajszálak a hasonlóan igényes hajszőkítés után érzékenyebbek, hajlamosak a töredezésre és a kiszáradásra. A szőkítés után a hajszálak kutikulái nyitva maradnak (képzeljünk el egy fenyőtobozt és rajta a szétnyílt pikkelyeket), ezért tapintásra érdesebbek. Erősen hidratáló hajápolót vagy kifejezetten szőkített hajra való balzsamot kell használni, a hajvégekre pedig hajolajat vagy nappali hajtápláló krémet. (Nekem például a hajolaj vált be: hihetetlen mennyiséget képes magába szívni a hajam, bedörgölés után szinte életre kelnek a hajszálaim. Ma már napi használatos olajok is kaphatóak: én a L’Oreal termékeit használom.) Ezenkívül hetente egyszer rakjunk regeneráló hajpakolást a hajunkra, és védjük a hő ellen: főnözés, hajkiegyenesítés vagy kulmizás alkalmával „termo” készítményeket használjunk.

Olvass tovább: Szőkén nyáron

–néva–
Cookies