Itt már teljesen más a folyamat, itt a színtelenítéses eljárást nem tudják alkalmazni, mivel az csak a mesterséges pigmenteket távolítja el a hajból. Ezért a világosítást festéssel oldják meg; persze vannak esetek, ahol szőkítő porhoz nyúlnak.

Szomszédnőm a balayage technikát szereti, mert itt nem hajtőtől festik a hajat, ott megmarad az eredeti szín. Hosszú átmenetekkel dolgoznak, ezért rendkívül naturális, természetes hatást kelt. Kéthavonta elég meglátogatni a fodrászt, mert akkor már sárgulni kezd az árnyalat.

eredeti-sotetbol-vilagosat-kezdo.jpg
(© yureskol_photo)

A Covid alatt az otthoni, s. k. festések hatására sokaknak tönkrement a haja, az enyém például menthetetlenül besötétedett, s legalább nyolcféle színe volt. A Subrina termékét használtam végül: festett hajra ajánlott, kétkomponensű, de nagyon kell vele vigyázni, mert pár perc után „leszedi a színt“.

eredeti-sotetbol-vilagosat-termek.jpg

Egy alkalommal szőkéből feketét?

Lehetetlen, a haj nem bírja ki. Veszélyes, ha túl sokáig hagyjuk rajta a hajon a vegyszert.  Számolni kell a haj hosszúságával is, ugyanis a haj végében van a legtöbb pigment, így azt a legnehezebb felvilágosítani.

Vigyázz!

A felvilágosításnál a szőkítő por csak a haj pigmentjeit bontja le, de nem ad színt. A hajat utána még festeni kell – ha szőkét akarunk, akkor szőkére (ha vöröset, akkor vörösre). Ha ez a lépés kimarad, akkor szokott megtörténni, főleg az eredetileg sötét hajnál, hogy a melír a szőke besárgul. A krémes állagú termékek nem tudnak olyan sok árnyalatot világosítani, mint a por állagúak (mert kíméletesebbek).

Két-három havonta mindenképpen érdemes vágatni a hajvégből, mert a szőkítés azért roncsolja a hajszerkezetet.

A vaníliaszőke Reese Witherspoon

Reese Witherspoon egykor barna hajjal tűnt fel a The Morning Show című sorozatban, ma azonban vaníliaszőke színésznőként szeretjük. Hajszíne a Doktor Szöszi óta változatlan maradt. „A vaníliaszőke árnyalat fantasztikusan áll a középkorú nőknek, mert ragyogóvá varázsolja az arcot. Viszont a rózsaszín vagy pirospozsgás arcbőrű hölgyek legyenek óvatosak vele, mert a vanília felerősítheti a színeiket” – figyelmeztet a szakértő.

eredeti-sotetbol-vilagosat-reese-witherspoon.jpg
Reese Witherspoon

Rosie Huntington-Whiteley rézszőke haja

Az angol modell pazar stílusát nők ezrei másolják szerte a világon. A meleg rézszínű árnyalat jobban áll neki, mint a szőke hideg változata. „A meleg rézszín istennőt varázsol azokból a nőkből, akiknek őszibarackszerű, meleg árnyalatú a bőrük” – árulja el a szakértő. Minden nőnek ajánljuk ezt a színt, aki hasonló típus, mint Rosie.

eredeti-sotetbol-vilagosat-rosie-huntington.jpg
Rosie Huntington-Whiteley

minden_reggel_ujno.sk.png

NE FÉLJÜNK A SZŐKÍTÉSTŐL!

Ne féljünk a szőkítéstől! A szőke haj elragadó, a szőke haj megbabonáz. Mikor szőke voltam, a férfiak felkapták a fejüket, amikor beléptem egy terembe. Nem véletlen, hogy ha kis változásra vágyunk, gyakran a szőke hajfesték után nyúlunk. Ám jó, ha előbb megismerjük a hozzánk illő árnyalatokat – nehogy mellényúljunk...

szokites-kezdo.jpg

Jegyezzük meg egyszer s mindenkorra: a szőke minden nőnek jól áll! Valamelyik árnyalata biztosan, csak nem mindegy, hogy melyik. Ha az összkép mégis sántít, ott valószínűleg a választásban van a hiba. Nem jól választottunk. Fontos a bőr színét és az életkort is szem előtt tartani – 45 éves kor után vigyázzunk a tejfölszőkével. Éppen ezért célszerű szakavatott kezekre bízni hajkoronánk megkomponálását. Mindig! Egyszóval, nem járható út, amit több fórumon lehet olvasni, hogy otthon C-vitaminnal (sima aszkorbinsavval) felvilágosítjuk a hajat. Ez olyan „olcsón megússzuk” verzió, kíméletesebb, de meglesz a böjtje. Sajnos.

Az én szőkeségem

Világéletemben kacérkodtam a szőkével, a környezetem azonban rendszerint lebeszélt a tervemről. „Ennyire sötét hajszín mellett kizárt, hogy jól állna a szőke” – mondogatták, én pedig sokáig hittem nekik. Aztán egyszer, egy magánéleti válság közepén felszívtam magam, s az egyik leghamvasabb árnyalatra bökve huppantam bele a fodrászszékbe.

A szőkítéshez igazi színspecialistát kerestem, akivel végül „természetes“ szőke hajszínben egyeztünk ki: a szőkítésre a balayage technikát használta. A hajtövemet természetes színűnek hagyta, a hajhossz azonban fokozatosan simult át a gyönyörű hamvasszőkébe. A teljes procedúra néhány alkalmat igényelt, utána azonban úgy éreztem, mintha egy teljesen másik nő nézne vissza rám a tükörből. S a végeredményt nemcsak én imádtam, de szinte nem volt, akitől ne zsebeltem volna be egy-két dicséretet az új hajszínemre! 

Persze hamar megtapasztaltam azt is, hogy ha huzamosabb időn át szeretném fenntartani az összhatást, bizony komoly utóápolásra van szükség. Színvédő sampon, olaj, ilyen-olyan balzsam és pakolás: festett szőkéknek ezek jelentik a mindennapi hajápolási rutint. Ám soha, egyetlen percre sem bántam meg a szőkítést!

Sőt, minden nőnek, aki kacérkodik az ötlettel, azt ajánlom: életében egyszer engedjen a szőke csábításának! Csak előbb a fodrászával alaposan vitassa meg, melyik a neki leginkább passzoló árnyalat. (Bár az a tapasztalatom, hogy az élet ad hozzá sorvezetőt.) Barátnőmnek eltörött a lába, sokat üldögélt az udvaron, s festett haját kiszívta a nap. Kiderült, hogy ő szőkeként a legjobb nő – persze, később megelégedett a melírrel, mert vékony szálú a haja. Nekem a szülés után jött a nagy rácsodálkozás, szintén nem tudtam fodrászhoz menni a sötétvörösre festett fejemmel. S láss csodát, egy idő után szőkés tincsek kezdtek kikandikálni a fésű alól. (Ki tudja, milyen kémiai csoda folytán mentem át itt-ott a szőkébe).

Olvass tovább: Ne féljünk a szőkítéstől!

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

FEKETÉRE FESTETT HAJBÓL SZŐKÉT VARÁZSOLNI

Feketére festett hajból szőkét varázsolni: ehhez háromféle technikát lehet alkalmazni. Ne féljünk a szőkítéstől! A szőke haj elragadó, a szőke haj megbabonáz.

sotetbol-szoke-kezdo.jpg

Az első a pigmenteltávolítás reduktív módszerrel. Roppant időigényes, de megéri. Addig kell végezni, míg a pigmenteket nem távolítottuk el teljesen a hajból. A lányomnak háromszor csinálták, három hónap alatt változott át feketéből szőkésbe. Ilyenkor a jó fodrász két komponensű, krém állagú, peroxid- és ammóniamentes terméket használ. Száraz hajra viszi fel, a hatóideje 20 perc. A lenövésre nem kell használni az anyagot. A vendég sokáig ül a székben – akár három órát is –, s három-négy alkalom szükséges, hogy megkapjuk a kívánt végeredményt.

Blanche (blansolás)

Igazából ezt hívják szívatásnak. Egy felvilágosítás alatt a fodrász maximum kétszer ismétli meg az eljárást, s itt már peroxidot használ: szőkítő port hidrogén-peroxidos emulzióval összekeverve. Öt hónapba is beletelik, mire hajroncsolás nélkül sötétszőkék leszünk. Első alkalommal kb. 3 színmélységet tudnak világosítani a hajon.

Érvényes, hogy minél régebb óta van sötétre festve a haj, annál hosszabb időbe telik megszabadulni a festett színtől. S tudni kell, hogy minden vegyi kezelés hat a haj szerkezetére – emiatt érdemes kezelés utáni hajápolókat és a  professzionális pakolásokat használni, melyek szépen tudnak hidratálni.

Melírozás

Az szokta kérni, aki még nem teljesen biztos a dolgában... A vendég még nem kötelezte el magát teljesen a szőkeség mellett. Alkalmas a napszítta hatás kialakítására is, ezért sokan kedvelik. De csalni is lehet vele: ha sok hajat válogat ki a fodrász a melírozáshoz – például a haj nyolcvan százalékát –, akkor akár 4 színmélységgel világosabb hajjal távozhat a vendég.

Olvass tovább: Feketére festett hajból szőkét varázsolni

Új Nő csapata
Cookies