Linda evangelista a szupermodellek királynője volt, s miközben a többieket – Cindyt vagy Naomit – továbbra is fotózzák, ő eltűnt a süllyesztőben. Nemrég közhírré tette, mi történt: félresikerült a zsírfagyasztása.

A zsírsejtek az arcán és a testén nem összezsugorodtak, hanem megdagadtak. Nyolc évvel ezelőtt esett át egy hétalkalmas coolsculpting-kezelésen. A beavatkozás nálunk is nagyon népszerű.

kepernyofoto_2023-09-11_-_10.18.05.png

A nő kis kora óta tudja, mert százszor elmondják neki, hogy a külseje a mindene. Hát még egy modellnek!

Amikor Karl Lagerfeld Diort fényképezett, Lindát hívta. Amikor Thierry Mugler bemutatót tervezett, Lindát hívta. Amikor a szakma a káprázatos kanadai szupermodellt alkalmazta, mélyen a zsebébe kellett nyúlnia. Hiszen Linda a kilencvenes években a Big Five tagja volt, olyan nagyvadak között, mint Naomi Campbell, Cindy Crawford, Tatiana Patitz és Christy Turlington. Egyszer azt nyilatkozta, hogy 10 000 dollár alatt ki sem kel az ágyából. A világ felháborodott, de Linda nyert, mert 10 000 dollár alatt valóban ki sem kelt az ágyból. Kanadában született egy olasz családban, tizenkét éves kora óta modellkedett. A híres Elite modellügynökség katapultálta a szépek közé, feleségül is ment az igazgatóhoz (a későbbi szexbotrányairól elhíresült Gerald Marie-hoz). A nyolcvanas évek végén levágatta a haját, minekután az összes fontos kifutóról törölték, de hónapok múlva már övé volt minden nagy címlap: fiús hajával divatot teremtett. A haja volt a védjegye, s a szivárvány minden színe illett a típusához. Volt szőke, barna, vörös – minden jól állt neki. Jó időben volt jó helyen, hisz abban a korban tűnt fel, a nyolcvanas évek végén, mikor még nem botsáska egyenlányok botladoztak a kifutón, hanem igazi nők, színes személyiséggel.

kepernyofoto_2023-09-11_-_10.33.15.png

A modellcsodák milliókat kerestek, híresebbek voltak, mint a filmcsillagok, a földgolyó legszexisebb és leggazdagabb férfiúival randevúztak, ők diktálták a divatot; de azok is a hatásuk alá kerültek, akiket a divat egyáltalán nem érdekelt. Vonzották a többieket, mint lepkét a fény, mert szépek voltak és sikeresek. Karakteres személyiségük révén influenszereknek számítottak – közösségi háló nélkül is. Mikor betöltötték a harmincat, útjaik szétváltak, a lányok férjhez mentek, Lindának pedig fia született. Az apa kilétét sokáig titkolta, s később derült csak ki, hogy az nem más, mint François-Henri Pinault francia milliárdos. Lindának egyébként nem volt szerencséje a szerelemmel: volt színész, labdarúgó kedvese, autóversenyző férje, de egyikük oldalán sem találta meg a boldogságát. 2006 augusztusában még terhesen pózolt a Vogue magazinban, aztán gyors snitt: s eltűnt a világ szeme elől. Nevelte a fiát, élte hétköznapi életét, majd betöltötte az ötvenet. Teste már nem volt olyan feszes, mint régen, a gravitáció is megtette a magáét, a kötőszövetek megereszkedtek. S Linda akkor azt mondta: rendben, akkor jöjjön a zsírfagyasztás! Hiszen Mariah Carey, az összes Kardashian lány, az egész világ ezt csinálja.

Ez most a fiatalság elixírje, nem az arcplasztika, mert a meghúzott bőr mindenképpen torzít az arcvonásokon.

Linda először 2015 nyarán vetette alá magát a CoolSculptingnak nevezett eljárásnak. Nem valamiféle rejtélyes beavatkozás ez, hanem a zsírleszívás alternatív formája, amelyet a szigorú FDA is jóváhagyott. Ha az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) valamit engedélyez, akkor az biztonságosnak számít világszerte. Sőt, a kezelőgép amerikai gyártója forgalmazza az összes divatos ránckisímító és bőrfeltöltő anyagot, amilyen például a botox, a Belkyra, a Juvéderm és hasonlók. Linda hét kezelést rendelt meg: az állon, a combon, a háton és a mell környékén. A kezeléseket augusztustól februárig végezték el, és a modell várta az eredményt. A zsír azonban nemhogy eltűnt volna, hanem becsomó-sodott és deformálódott. A kezelt területeken egyre vastagabb lett a hájréteg. De ez a háj nem volt lágy és képlékeny, amilyen akkor szokott lenni, amikor meghízunk; a zsírsejtek kemény csomókká verődtek össze, és érintésre érzéketlenek voltak. Linda depreszszióba esett, azt hitte, valamit rosszul csinál. Böjtölni kezdett, tornázott, és szégyellte a kinézetét – ezért nem mutatkozott az emberek előtt. Évekig nem nézett tükörbe, hiába tudta, hogy különbség van hízás és hízás között (érthető, hogy az embernek lelkifurdalása van, mikor megeszik egy képviselőfánkot). Más viszont, mikor a hízás szövődményként jelentkezik (s egyszeriben bizarr zsírcsomók jelennek meg a bőr alatt).

„Nem néztem tükörbe, mert egy idegen arc nézett vissza rám. Ma már azt kérdezem, miért van az, hogy mi, nők azt érezzük, kell valamit tennünk a testünkkel, mert nem vagyunk jók úgy, ahogy vagyunk. Mindig tudtam, hogy meg fogok öregedni, ez azonban más volt.”

A szupermodell Linda eltűnt, és alakformáló fehérnemű nélkül ki sem lépett a házból. Öt év után szedte csak össze a bátorságát, hogy beszéljen a félresikerült kezeléséről, és bátorságot öntsön azokba a nőkbe, akik hasonló cipőben járnak. Linda a szégyentől is meg szeretett volna szabadulni, mert sokáig rettegett kimenni az utcára, nehogy felismerjék.Amikor végre rászánta magát, hogy a nyilvánossághoz forduljon, 50 millió dollárra beperelte a zsírfagyasztást végző céget, mivel azóta sem tud modellmunkát vállalni. Hiszen miközben társai új meg új szerződéseket kapnak, mert a divatvilág ma már a nő száz arcát megmutatja, Linda erről a vonatról is lemaradt.

Múlt évben vonult fel először a Fendi bemutatóján, de testét akkor is talpig lepel fedte, arcát kendőbe burkolta. (Vogue címlapot is kapott, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a szépészeti beavatkozások kockázataira.)

kepernyofoto_2023-09-11_-_12.24.22.png

Linda Evangelista a brit Vogue magazin címlapján

A noninvazív nem azt jelenti, hogy kockázatmentes!

Linda zsírfagyasztását noninvazív eljárással végezték: az ilyennél nincs szükség sebek ejtésére, műtéti feltárásra. Linda azt állítja, hogy nem tájékoztatták őt a lehetséges kockázatokról, miszerint bizonyos esetekben pont az ellenkezője történik annak, amit el akarnak érni. Ennek az elváltozásnak, ami Lindánál fellépett, paradoxzsírhiperplázia (PAH) a neve: vagyis a háj nem úgy reagál a kezelésre, ahogy általában. Ez nagyon ritkán fordul elő, a szakirodalom állítólag csak egy ilyen esetről tud, az Szlovéniában történt. Ugyanakkor nem könnyű olyan szakembert találni, aki nyíltan beszél a kockázatokról vagy a mellékhatáskoról, mert minden orvos (vagy maga a cég, a Zeltiq) az előnyöket emeli ki. A cég a peres eljárás során kijelentette: lehet, hogy Lindát nem figyelmeztették hangsúlyosan a kockázatokra. Ezt nem vonják kétségbe, de valahol az agyunk csücskében el van raktározva a gondolat, hogy minden beavatkozásnak – a botoxnak, a hialuronsavnak, a fogorvosnál kapott injekciónak – lehet mellékhatása. Ennek ellenére aláírjuk a beleegyezést tartalmazó nyilatkozatot.

Ugyan ki olvassa el ezeket az ijesztő figyelmeztetéseket?

Mi csak azt akarjuk, hogy ne legyen ráncos a homlokunk. „Amikor baj van, az a rutineljárás, hogy a klinika fényképeket készít, megállapítja, hogy komplikáció lépett fel, majd megfizetnek egy ügyes sebészt, aki leszívja a zsírt: és ezzel vége. Emiatt kerül olyan sokba ez a fajta kezelés” – mondja egy plasztikai sebész, akit megkérdeztünk az ügyről (és aki a kollégái iránti szolidaritásból nem vállalta a nevét). Lindánál persze nem ment ilyen könnyen, mert a zsírleszívás után is jelentkeztek a félelmetes zsírdudorok. A zsírfagyasztást igazság szerint kilenc testfelületen lehet elvégezni: a tokán, a karon, a mell környékén, a csípőn, a háton, a comb belső, külső és hátsó részén és a térden. Ideális „súlycsökkentő” lehet azokon a testrészeinken, amelyekre nincs hatással a torna. Nagyszerű eredmény érhető el vele a csípőn és a háton. Elég egy, legfeljebb két kezelés. „Az a fő, hogy reális elvárásaink legyenek, s az orvos is az igazat mondja. Mert a zsírpárna azért ott marad, csak vékonyabb lesz, mondjuk 30 százalékkal” – mondja a sebész.

Milyen a valóságban a CoolSculpting?

Az orvos a kiválasztott területre ráhelyezi a vákuumos kezelőfejet, amely szorosan rátapad a bőrre. Öt perc után a kliens már nem érez semmi kellemetlent. A kezelőfej mínusz 11 fokkal működik, a hűtés öt lépcsőfokban történik. A kezelés 40-50 percig tart. (A képzett szakember tudja, hogy speciális esetben a kezelés kétszer olyan erős is lehet, ha letakarja a kezelőfejet. Ilyenkor a zsírpárna dupla adag fagyasztást kap.) Amikor a kezelőfejet leveszik a testről, a zsírpárna olyan tapintású, mint egy lehűtött kocka vaj. A zsírsejtek kristályosodtak, aminek következtében egyharmaduk elpusztul (és soha többé nem újul meg). Kivétel, amikor ennek éppen az ellenkezője történik: olykor a hideg hatására a zsírsejtek megzavarodnak és megszaporodnak. Ez általában a hason szokott előfordulni. Olyan esetek is vannak, amikor több kezelt terület közül csak egy helyen következik be zsírgyarapodás. Sose felejtsük el, hogy a test élő szervezet. Használhatják a legjobb kezelőfejet a beavatkozáshoz, s végezheti azt a legjobb orvos, a kezelésnek akkor is van kockázata – nulla kockázat ugyanis nem létezik.

 

Új Nő csapata
Cookies