Nagyanyám udvarán mindig a kiscsibékkel játszottunk. Még most is érzem a tenyeremben, ahogy kapargatnak apró lábacskáikkal, érzem kis szívük dobbanását, selymes, pihés testüket...

Azóta – majd negyven éve – nem tartottam a kezemben kiscsi­bét, csak most, Ildikó tanya­si udvarán, Kulcsodon. Régen minden falusi portán természe­tes volt a tyúk, a kacsa és az egyéb szárnyas jószág, nem beszélve a disznóról. A gazdasszonyoknak eszükbe sem jutott másból főz­ni a vasárnapi aranyló tyúkhúslevest, mint az előző nap még vígan kapirgáló tyúkocskából. Minden van, ha tojás van az éléskamrában – tartja a mondás. Erről beszélgetünk a kulcso­di Halgas Ildikóval.

tojasos-kezdo.jpg

Közben megcsodálom az „ameddig a szem ellát“ nagyságú, gondozott veteményest, az ép­pen letermő meggyfát... A tyúkok észlelik jelenlétünket, sietnek felénk, hátha dob nekik valami magot a gazdasszony.

– Nálunk mindig is volt állattartás – kezdi Ildikó. – Ha kinézünk a nagy udvarra, látni lehet a négy egymás melletti udvart – az egész a mi családunké. 16-17 ember lakott jól a tejből, a hús­ból, köztük ott volt a hét unoka. Majd tizenkét évvel ezelőtt hirtelen meghalt az édesapám. Addig ő etette, gondozta az állatokat... A teheneket viszont az édesanyám fejte reggel és este, minden áldott nap. Édesapám éppen akkor távozott, amikor a tehenek vemhesek voltak, és a legtöbb munka várt ránk. Ezután özvegy édesanyám már nem is vállalt annyi álla­tot. Disznók voltak csak, és megmaradt a nagy tyúkház. Ám 40-45 tyúkunk mindig volt a tyúkházban! Ugye, kora tavasszal kikelnek a kiscsibék...

ha-tojas-van-minden-van-halga-ildiko.jpg
Halgas Ildikó

– A kotlós teste felforrósodik, elhagyja a tojástermelést, megül, mi pedig alá rakjuk a tojásokat. Így tör­ténik ez az idők kezdete óta! A háziasszony odafigyel, milyen tojást rak a kotlós alá. Kiválogatja, hogy ne legyen túl nagy, de túl kicsi se. Túl hegyes se legyen, mert abból a kiscsirke nehe­zen bújik ki. Mikor a kis­csibék kikelnek a tojás­ból, kicsit nedvesek, de a kotlós alatt megszárad­nak. Utána szedem csak ki őket a dobozba. Soha­sem kelnek ki egyszerre, az egyik nap kettő, a má­sik nap három és így to­vább. Ezért kell mindig odafigyelni. Olyan is előfordul, hogy „loppal” vannak kiscsibék.

Ez azt jelenti, amikor a tyúk eltűnik, máshol megtojja a tojásokat, megüli, és három hét múlva már a kiscsibékkel jön elő. Pár éve a szomszéd fia­talember szólt, hogy az udvarában van a tyúkom, és úgy hall­ja, vannak kiscsibék is...

A kakas a tyúkudvar királya!

– 14 darab tyúkra lehet számolni egy kakast, de anyukám mindig kevesebb, de eleven, életerős „kokast“ választott ki: attól az­tán lehetett jó szaporulatot várni. Sok kakast nem érdemes tar­tani, mert akkor megy a harc, elhajtják a gyengébbet. Jobb a békesség. Édesanyám két éve halt meg, az ő udvarában van­nak a tyúkok. Én lakom a legközelebb – így rám maradt a tyúkudvar gondozása. Reggel kiengedem őket, adok nekik enni-inni, aztán munkába megyek. (A testvérem patikájában dolgozom.) Mikor kiscsibék vannak, akkor több a munka: a legkisebbek egy ládában vannak, a nagyobbakat meg csibe­dróttal elkerítjük. Ha kinőtték a ládát és a drótot, mehetnek a többiek közé. Addigra már elhagyja őket az anyjuk, és újból elkezd tojni...

tojasos-kert.jpg
Az igazi buli fűnyírás után van, mert akkor a tyúkok megkapják a zöldet...

– Úgy tartják, hogy az a jó tyúk, amelyik minél tovább van a csibéivel. A tyúkoknak srótot adunk meg zöldet. Sokan nem is tudják már, milyen a srót. Kukorica, búza és ár­pa keveréke. Ezt kapnak a kiscsibék is. Édesanyám anno tojást szokott főzni, azt lereszelte, és rizst is adott hozzá, amit nem főzött meg. A felnőtt tyúkok is kapnak srótot, de ők inkább a zöldön nőnek.

A gazt is elcsipegetik, de az igazi buli a tyúkudvaron zajlik, mikor fűnyírás van, mert utána megkapják a zöldet. Ettől szép, élénk színű ám a házi tojás sárgája! A házi­asszonyok is örülnek, mert szebb tőle a tészta... Hiába, a há­zi tojással készült süteménynek nincs párja!

– És ha tojás van, minden van! A kisebb tojásokat megfőzöm a kiscsibéknek, attól gyorsabban nőnek. Így már karácsonyra tojnak... Persze, egy idő után kiöregednek a tyúkok. Naponta 18-20 tojást ad­nak, ha nagyon meleg az idő, akkor azért visszaesik a szám; de nekünk ez elég. Mikor a csibe elkezd tojni, akkor már jérce – és még kicsik a tojásai... Amikor kiöregedik egy tyúk, akkor meg érdes lesz a tojás felülete. Elmondok egy trükköt, amit még az anyukámtól tanultam.

ha-tojas-van-minden-van-kezdo.jpg

– Ha behozok egy tojást, s nem tudom, mennyire régi, de gyanús, mindig lan­gyos vízbe teszem. Ha lesüllyed az aljára, akkor még jó. Vagy megrázom, és ha löttyenést hallok, akkor az a tojás rossz, ki kell dobni. És sose mossuk meg a tojást, mert akkor gyorsab­ban romlik!

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Novák Zita
Cookies