Ma mindenki a csodatévő kollagénről beszél. Árulják is drágán, olcsóbban, különféle készítményekben. Tényleg olyan hatásos, mint ahogyan állítják?

Egyelőre nincs bizonyítva, hogy az étrend-kiegészítők segítenek a ráncokon. Ha a test kollagénhiányban szenved, akkor az ízületeknél használja fel a bejuttatott anyagot. Így logikus! Ezért kozmetikai célból nem biztos, hogy étrend-kiegészítőkre van szükségünk...

kollagen-kezdo.jpg

Ha a bőr víztartalmát nem vesszük figyelembe, akkor bőrünk 95 százaléka kollagén. A kollagén biztosítja a bőr rugalmasságát, sűrűségét, úgy működik, mint egy tartófal. A kollagén igazából az egyik legfontosabb fehérjénk. Persze, minősége romolhat, károsítja a sok cigaretta, a sok napozás, a légszennyezés, a stressz. Kérdezhetnénk, hogyan keletkeznek a ráncok? A válasz: a kollagén rostjai a sok ártalom hatására megrepedeznek és szétesnek, a bőr petyhüdtté és ráncossá válik. A fiatalkor elmúltával pedig a kollagén termelődése is lelassul. A tudnivalókról Ruff Angélát kérdeztük (Derm-A Stúdiókozmetika).

Már nincs fénye

A hámsejtjeink cseréjéhez hasonlóan, a kollagéntermelésnek is megvan a maga ciklusa. Hámsejtjeink 28 nap alatt újulnak meg, de a kollagénnek ez két hónapba telik; és a lebomlása hetekig tart. Ám 30 éves kor fölött a bőrünk évente egy százalékkal kevesebb kollagént termel. Ha a bőrben kevés a kollagén, akkor a felszíne egyenetlen lesz, kevésbé veri vissza a fényt. Magyarán: nem lesz fényes és sima, elveszíti a ragyogását. Az ép kollagénrostok gyöngyházfényűek, ám később barnásra színeződnek és összenőnek. Idővel megjelennek a barna pigmentfoltok, melyeknek azonban semmi közük a napsugárzás okozta foltokhoz. Azt jelzik csak – tudományosan szólva –, hogy az oxidálódott sejtmaradékok nem lettek elszállítva.

Proteindarabka! Az aminosavak a fehérjék építőkövei, sok-sok aminosav együttese hozza létre a fehérjét, vagyis a proteint. Ilyen protein a kollagén is. A peptid pedig proteindarabkát jelent. Ezek az aminosavak rövid láncai, melyek állítólag képesek újból elindítani a kollagéntermelést.

Ma nagy a piaca az étrend-kiegészítőként árult kollagénitaloknak és poroknak. Igen, a táplálékunk valóban lehet kollagénforrás! Ám kollagént csak az állatok termelnek – a vegánok hiába keresnek növényi kollagént, olyan nincs, az csak szemfényvesztés. A hús – s azon belül is elsősorban a bőr és a porcok tartalmaznak kollagént. Ezekből nyerik ki az étrendkiegészítőket, vagyis a marhák bőréből vagy a halak pikkelyeiből és szálkáiból. A molekulasúlyuk a feldolgozás során kicsi lesz, hogy könnyen fel tudjanak szívódni.

Vannak tanulmányok, amelyek azt bizonygatják, hogy a naponta szedett, hidrolizált kollagén igenis javítja az idősödő nők bőrének rugalmasságát. (A kollagén hosszú aminosavlánc, hidrolizálás nélkül bevihetetlen és emészthetetlen. Ezért kisebb molekulákra bontják, így rövidebb aminosavláncot nyernek, ami aztán vízben oldódik.)

minden_reggel_ujno.sk_239.png

Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt állítják, hogy nincs rá biztosíték, hogy a kollagénpeptid úgy fog beépülni, hogy épp a ráncainkat tünteti el. Ám minden esetben energetizál, tehát aki hisz benne, azoknak ajánljuk a kollagénes étrend-kiegészítőket. Kúraszerűen, 4-8 héten keresztül fogyasszuk őket. Általuk olyan mennyiségű kollagénhez tudunk hozzájutni, amit napi egy liter marhahúsalaplével vagy 14 dekagramm velőscsonttal tudnánk csak kiváltani... (De ki tud ennyi porcot megenni?!)

A kollagénnel végzett kutatások zömével van kis bökkenő: ugyanis azok végezték őket, akik a kollagénkészítményeket gyártják.

Óriásmolekula! Kívülről nem bevihető!

A kozmetikai termékekben főleg a halbőrt használják, mert a szarvasmarha-származékokat a kozmetikában betiltották. Ám van itt egy nagyobb bibi! Kozmetikával, krémekkel és szérumokkal nem igazán bevihető a kollagén a bőrbe.

– A kollagén óriásmolekula, ezért kívülről nem tudjuk bejuttatni a bőrbe – kezdi házi kozmetikusunk a legfontosabbal. – Hatalmas marketingje van az olyan termékeknek, amelyeken feltüntetik, hogy „külső használattal bevihető kollagén“. Ilyen nincs. Ha a termék tartalmaz is kollagént, az csak a bőr felső rétegéig jut el. Csak a bőr felszínét hidratálja; ámde ne várjunk tőle csodát, mert nincs hatással a szarkalábakra, nem bír ránctalanító hatással.

kollagen-gal.jpg
A magyar Gal kollagén jó eredményekkel dicsekedhet, étrend-kiegészítőként ezt ajánljuk

A kozmetikus tehát nem tud kollagént juttatni a bőr alá, pont a molekula mérete miatt – gépi kezelésekkel viszont képes stimulálni a bőrt, hogy serkentse annak kollagéntermelését. A külsőleg bevitt peptidek segítségével például felgyorsíthatjuk a folyamatot.

A cseles peptidek

A kozmetikában alkalmazott peptidek sokféleképp hathatnak: van, amelyik a kollagéntermelést serkenti. Egy másik – a botoxhoz hasonlóan – a mimikai izmokkal veszi fel a harcot, hogy ne lazuljanak el, ne alakuljanak ki a ráncok; de olyan is van, ami épp a bőr rugalmasságát növeli, vagy épp a barna foltokat halványítja. Mint már írtuk: a kollagén fehérje – a peptidek pedig fehérjedarabkák. A bőrünkben természetesen lebomló kollagén után ugyanis kollagéndarabkák maradnak fenn, s ezek a darabkák a peptidek.

A peptidek jelzést adnak a bőrnek, hogy a kollagén lebomlott, újat kell termelni. Pontosan ezt használja ki ma a kozmetika: vagyis cselhez folyamodik! Peptideket, azaz kollagéndarabkákat juttat kívülről a bőrbe, miáltal a bőr azt az infót kapja, hogy vigyázz, lebomlott a kollagén, újat kell termelni.

– A kozmetikában ezeket a hatóanyagokat a tű nélküli mezoterápia segítségével tudjuk mélyebbre juttatni, illetve az ultrahangos gépekkel – folytatja házi kozmetikusunk. Ezek a szérumok úgy vannak formulázva, hogy a bőr megfelelő előkészítése után (arctisztítás, hámlasztás) maguktól is fel tudnak szívódni. Így otthoni használatra is alkalmasak. A peptideknek eredetileg nagyon hosszú nevük van, ezért – hogy megjegyezhetővé tegyék őket – fantázianeveket adnak nekik, vagy a kollagén szócskát alkalmazzák a megnevezésben.

– Ezeket a szérumokat érdemes bevinni a napi bőrápolási rutinunkba, de csodát azért ne várjunk tőlük. Inkább csak állagmegőrzésre szolgálnak. Ma már minden nagyobb kozmetikai gyártónak vannak peptides termékei (Paula’s Choice, Geek & Gorgeous 101, Skintegra, Niod, The Ordinary).

kollagen-vichy-peptid.jpg
Vichy Peptide-C ampullakúra a szép bőrért

A peptideket alkalmazhatjuk a reggeli és az esti rutinunkban is. Érdemes mindenképp figyelni a bőrt, hogyan reagál rájuk; ugyanis a leginaktívabb anyag is képes rosszat csinálni. Ha bajt észlelünk, akkor vegyünk vissza a kenekedés gyakoriságából, és fokozatosan építsük be a szérumokat a rutinunkba. Sőt, kúraszerűen is használhatjuk őket. Kérdés persze, honnan nyeri a kozmetika ezeket a peptideket? Hát például felaprítják a halbőrből nyert kollagént (hisz óriásmolekulaként használhatatlan), s így frakcionálva próbálják mélyebbre juttatni. Vagy prokollagénokat kivonatolnak algából, szójából, gabonából; ezek persze nem kollagének, csak kollagénszerű anyagok.

Serkentő kezelések

A kozmetikus célzottan tudja kezelni a bőrt, és jobban fel tudja mérni, mi a bőr problémája. A kollagéntermelésre a legújabb technológiát használják.

– Mivel a bőr védőfunkcióval van ellátva, nem elég csak felkenni a szérumot, mert az nem jut messzire – magyarázza Ruff Angéla, akit megkértünk, listázza be a serkentő kozmetikai kezeléseket. A kollagéntermelést serkentő kezelések tehát a következők: a leghatékonyabb a thermage, azaz a tűs rádiófrekvencia, ami két technológiát ötvöz, pont ezért igen hatékony. Ezt követi a rádiófrekvencia, a villanófényes kezelések, mint az IPL, IL; a tűs kezelések, ilyen a mezopen és a mezoroller. A legvégén a LED-terápiás kezeléseket említi.

Szervezetünk fő proteinje, vagyis fehérjéje a kollagén. Mindenütt megtalálható: a csontokban, a fogakban, az izmokban, az ízületekben. Bőrünk nagy részét kollagén és víz alkotja. Számtalan kollagénfajta van, csak a bőrben 30 körüli a számuk. Szervezetünk naponta előállítja, de a kor előrehaladtával lassul a kollagéntermelés.

– Ez utóbbitól nagy eredményt nem várhatunk, csak ha rendszeresen alkalmazzuk. A tűs kezelések kiválóak, de értő kezet kívánnak! Nagyon nem mindegy, mely arcterületen, milyen mélységben használjuk a tűket. Bár van egy általános leírás erről, de a jó kozmetikus inkább felméri a vendég bőrét, és a kezelést személyre szabja. A dermapent és dermarollert semmiképp se használjuk otthon! – figyelmeztet Angéla.

– Lehet, hogy otthon jóval kisebb tűmélységgel dolgozunk majd, hogy ne fájjon; de így nem lesz meg a kellő hatása. Akkor pedig minek kínozzuk a bőrünket! A kollagéntermelést szakszerű arcmasszázzsal is serkenthetjük. Ellenben, ha a szakembernek nincs meg a kellő tudása, még kárt is okozhat, szó szerint meg tudja törni a kötőszövetet, aminek lógó arc lesz a következménye. Mindenképp csak megbízható kozmetikushoz érdemes fordulni, aki modern gépekkel dolgozik. Továbbá a serkentő kezeléseket többször érdemes alkalmazni: kúraszerűen vagy ciklikusan, félévente. Egy alkalom nem elég!

kollagen-gold-minerva.jpg
A Gold Collagen online rendelhető, kipróbáltuk: Nő tőle a köröm, és a haj nem hull tovább... (Minerva)

Fontos a hámlasztás is!

A felhám idővel megvastagodik, emiatt a hatóanyagok nem jutnak át rajta. Ezért jók a különböző kezelések, melyek hámlasztják a bőrt. A kozmetikusok gyümölcssavas készítményeket használnak hámlasztásra, a bőrgyógyászok pedig triklórecetsavat. Ha valaki sosem hámlasztja vagy radírozza a bőrét (a kémiai anyagokra érzékenyeknek a radírozás a jó megoldás!), akkor a krémek hatóanyagai nem tudnak bejutni a bőrbe.

Mik azok a peptidek?

A szépészetben használt kollagén esetében a fehérjét kisebb egységekre – peptidekre – bontják. Tehát itt nem az történik, hogy a kollagén átmegy a bőrbe, hanem az, hogy a szervezet az alkotóelemeiből maga próbálja felépíteni. A szépészeti kollagénkészítményekbe C-vitamint és cinket is tesznek, amelyek visszafogják a gyulladást. A manapság oly közkedvelt dermarollerrel (ami tűs megoldásnak számít) sérülést okoznak a bőrben: a tűvel felsértik a bőrt, hogy a kollagénképződés meginduljon. A lézeres vagy rádiofrekvenciás kezelések pedig a hőhatást használják ugyanerre.

kollagen-helia-d.jpg
Helia-D Cell Firming Roll On Serum az öregedésgátlásért

Mit tud a húsleves?

A húsleves remek kollagénforrás – igazából minden igazi csontleves, ha sokáig főzzük, és sok csontot teszünk bele. A kocsonya és a bőr is kiváló lelőhely. Az effajta  kollagén jótékony hatású lehet az ízületi panaszokra, izmokra, mert részben aminosavakra bomlik le, azokból pedig fehérjék (izomfehérjék) épülnek a szervezetben. A bőr öregedésének gátlására is kiváló a kollagén, ám vigyázzunk! Ráncosodás ellen nem ugyanaz a kollagéntípus való, mint a porckárosodások mérséklésére vagy izomépítésre. Így a két hatás, a szépülés és izomépülés egyszerre nem várható.

Mint írtuk, a kozmetikában a hidrolizált kollagént használják, akár nagyobb dózisokban is. Ám a reumatológiában alkalmazott 2-es típusú kollagént csak tíz milligrammos nagyságrendben szokták szedni; abból nem lehet olyan sokat, mint a hidrolizált kollagénből. Ilyenkor a hatás célzott, a porcok miatt írja fel a kollagént az orvos, a kezelés az ízületi panaszok enyhítésére irányul. Ez a 2-es típusú kollagén kapcsolatba kerül az immunrendszer sejtjeivel, majd azokon keresztül hat. Ennek köszönhetően az ízületi gyulladások csökkennek. Viszont ami az ízületben tönkrement, az visszaépülni már nem fog, csak a gyulladás mérséklődik. A szépészeti célból ajánlott hidrolizált kollagénnak nincs ilyen hatása.

–ando, nagyvendégi–
Cookies