L’art de vivre: ahogy a franciák élnek. Az egész világ őket csodálja, főleg a francia nőket. Nem híznak el, pedig sokfogásos ebédeket és vacsorákat esznek.

Marianna egy cseh lány, még az egyetemen barátkoztunk össze. Szépen beszélt franciául, mert a jó cseh gimnáziumokban franciát tanítottak. A cége kiküldte Franciaországba. Reimsben dolgozott, a kollégája egyszer meghívta magához vacsorára. Marianna egész nap nem evett, korgó gyomorral várta a francia lakomát. Az előétel olyan pici adag volt, hogy azt gondolta, kolléganője spórol rajta. Azután jött a második fogás: két szeletke (!) sült paradicsom. Majd a többi: a főétel szarvasgerinc volt, áfonyamártással, de az sem volt nagy adag. Összesen hat fogást tálalt fel a kolléga, desszertként fekete csokoládéból készült gyufaskatulyányi tortát. Mégis két óra hosszat ettek, és a végére Marianna úgy jóllakott, mint a duda. A francia vacsorát anno jól elraktározta az emlékezetében, és azontúl soha többet nem evett nagy adagokat. 
Mireille Guiliano a francia nők nagykövete. Olyan mondásokat népszerűsít könyvcímként, mint „a francia nők nem híznak, a francia nők karriert csinálnak, a francia nők télen-nyáron stílusosak, a francia nők nem számolnak kalóriát“. A könyvek jól fogynak (a New York Times bestsellerlistáján 1. hely), és nem derül ki látványosan, hogy Mireille a Veuve Clicquot pezsgőgyár szóvivője, s első könyvét igazából megbízásból írta, hogy megtanítsa más nációknak, hogyan bontsák ki életük első (francia) pezsgőspalackját. Körítésként felvonultat ezer praktikát, melyek segítségével „francia módra“ élvezhetjük az életet, kiszürcsölve minden gyönyörűségét. Lássuk a legjobb tanácsokat!
Két óra hosszat ettek, és a végére Marianna úgy jóllakott, mint a duda.
Valódi ételeket esznek
Egy francia orvosnő egy orvoskongresszuson megvető pillantást vetett amerikai kollégái kávéjára. Miért nem tejjel vagy valódi tejszínnel isszák a kávéjukat? – kérdezte megvetően. Mert a tejszín zsíros? Ez igaz, de hiszen csak pár cseppnyi kell a kávéba. Sokkal jobb egy pici csésze erős kávé, mint három deci édes lötty, ami kávészemet alig, vegyszert annál többet látott…
 
A franciák nem szeretik a „diétás” ételeket
Tudják, hogy szervezetünknek szüksége van zsírokra is, mert az évezredek során megszokta a természetes ételeket. Ezért nem tudja megemészteni a félkész műételeket. Fogyasszuk azt, ami a kertben terem, és a mezőn szaladgál – tartják a franciák. (Hozzáteszik még, hogy a legtöbb hasznos vitamin mindig azokban a terményekben van, amelyek nem utazták körül a világot.)
 
Borban az igazság, az egészség, na meg a karcsú élet titka
A franciák okosak, ebéd után mindig elkortyolnak egy pohár borocskát. Még az apácák is megisszák a pohárka borukat a kolostorokban. 
 
Naponta háromszor, ne többször!
A legtöbb ember napközben bekap még „ezt-azt”. Ezek a kis adagok estére egy pótebédet is kitesznek. A franciák két étkezés között soha nem esznek. Megreggeliznek, de azután már csak ebédet esznek, közben semmit. Még egy almát sem! Délben megebédelnek, és este nyolckor vacsoráznak. 
Még az apácák is megisszák a pohárka borukat a kolostorokban.
A varázsszó: babaadagok
Az orvosok szerint az utóbbi ötven évben a duplájára, sőt, háromszorosára növekedtek az ételadagok. A menüs kifőzdéket ma eszerint kategorizáljuk: minél több, annál jobb! A franciák egyszerű trükköt ajánlanak: használjunk kisebb tányérokat. A kicsi tányéron a kevés étel többnek látszik. Vagy csak az adag felét vegyük a tányérunkra... Együnk lassan, és amikor befejeztük, tegyük le a villát, kanalat, és beszélgessünk. Majd 15 perc múlva, ha még éhesek vagyunk, vehetünk megint egy keveset. Ám valószínű, hogy már nem leszünk éhesek, a teltségérzet evés után húsz perccel már jelentkezik, és agyunk megálljt parancsol a gyomornak. 
 
A táplálékkiegészítők nem sokat érnek
A művitaminokat sem pártolják a franciák, mert csak az „igazit“ tudjuk igazán megemészteni. Ráadásul becsapnak bennünket – reggel bevettem a multivitaminomat, nem kell már törődnöm azzal, hogy eszem-e aznap zöldséget…
 
Edzőterem helyett kerékpár
A francia kormány a városokban támogatja a gyaloglást és a kerékpározást, az országot járva gondozott sétálóutakat találunk. A legtöbb francia nem autóval közlekedik, hanem vonattal, autóbusszal, és nem restellnek elbiciklizni egyik faluból a másikba vagy gyalog felmenni az emeletre.
 
famous-little-black-dresses1.jpg
Hollywood is dobott egyet a kis fekete népszerűsítésén: Audrey Hepburn Givenchy-ben. A ruha végül 410 ezer fontért kelt el egy aukción
 
Vissza a fehér asztalhoz! Lelki wellness
Aki a szeretteivel vagy barátaival kényelmes lassúsággal eszik, az nem csak az emésztésének kedvez. Egyes tanulmányok szerint hosszabb ideig tartanak a beszélgetős házasságok, mint a „hűtőszekrényesek”, ahol mindenki akkor eszik, amikor ideje van, és maga szolgálja ki magát.
 
Legyen egy „kis feketéd“!
A ruhát Coco Chanel és Jean Patou találta fel 1920-ban. Akinek van stílusa, annak a nőnek vörös rúzsa és kis feketéje is van. Nem nagy cucc, mégis megőrülnek érte a franciák, mert nyáron felvehetik az utcára, télen pedig trikóval aláöltözhetnek, s este kis gyöngysorral elegánsabb vacsorára is megfelel. A Vogue úgy hívta annak idején, hogy „a Chanel Fordja“ (vagyis népautója). 
 
Varga Klára

Kapcsolódó írásunk: Fények és árnyak
 
web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg
Új Nő csapata
Mit esznek a francia nők?
Cookies