A mai harmincas-negyvenes korosztály csak nézi, ahogy a fiatalok elhúznak mellettük. Mennyivel érdekesebbek, mennyivel szabadabb életet élnek, mint ők annak idején, s milyen elengánsan öltözködnek! És még a technikai dolgokhoz is konyítanak... Ők miért nem képesek erre?

Pedig nem csak bámulni érdemes a mai húszévesek kirobbanó energiáit és minden nap tökéletes sminkjét. Lássuk mit lehet könnyedén ellesni tőlük!

huszas-generaciok.jpg

Öreg a fiataltól?

Első pillanatban úgy tűnik, inkább a húszévesek tanulhatnának a bölcsebb idősebbektől. Ugyanakkor a húszévesek sok olyan trükköt tudnak, amelyekkel lepipálják az idősebbeket. Milyen egy mai húszéves lány? Először is blogot vezet, ahol leírja az élete eseményeit, sokszor a nagy semmit persze – utána közhírré teszi, hogy lássa, mennyi lájkolója, tisztelője, imádója van. Következik utazásainak felsorolása, meg hogy hány hírességet ismer személyesen. Mobiljával – csak úgy mellékesen – lefényképezi a tányérját, rajta az ebéddel, és elküldi a barátnőjének snapchatben – ami, ugye, pár másodperc után magától törlődik. „Erotikus üzenetek küldésére ez a legjobb”, jelenti ki. Meg van győződve róla, hogy neki áll a világ. És a világ ezt vissza is igazolja neki...

A mai világ a huszonévesekre fókuszál – az előre gyártott álmokkal, és persze az internettel, a közösségi hálókkal. Az idősebb generációk jó esetben elnézően tekintenek a gátlástalan, vad, önbizalommal teli huszonévesekre. Elképesztik őket a felgyűrt pólóban fényképezett lapos hasak, kirakott mellek, vérvörös ajkak, feketére lakkozott zselés körmök, a belőtt frizurák, az s.k. sütött torták és magvakkal-gyümölcsökkel megrakott zabpelyhes reggelik. Sokan rájöttek már, hogy több olyan dolog van, amit jó lenne megtanulni tőlük.

Az étel legyen szép és finom

A főzés – Jamie Oliver óta – szexis. Az idősek háztartása megelégedett a liszttel, a sárgarépával, a hagymával. A mai „huszasok” zabpehelyből készítik fantasztikus reggelijüket – ja és a zöldségből és gyümölcsből kevert smoothie sem hiányozhat a pohár szélére illesztett banán- és uborkakarikákkal. A szendvics sem képzelhető el teljes kiőrlésű kenyér és avokádó nélkül, a salátába pedig legalább háromféle zöld, továbbá zellerszár és quinoa dukál.

Igenis nem kell Nigella Lawsonnak lenni, hogy ételcsodákat rittyentsünk. A sonkás-sajtos kiflire elég pár szál rukkolát szórni, és kész az „ultraszendvics”.

Fontos a self promo

A mai huszonéveseknek nem kell magyarázni sem a self promotion szó jelentését (önreklámozás), sem azt, amit a szó takar. Szonya újságíró. Facebookos profilképeit sűrűn váltogatja, az egyiken interjút készít valamelyik hírességgel, a másikon a számítógépénél ül és ír... Cikkeiből hosszú részleteket közöl a Facebookon. A mai negyvenesek mindig ódzkodtak az önreklámozástól, mert kivagyiságnak tartották. Most meg csodálják azokat, akik meg merik tenni! Ugyanis tudják: olyan korban élünk, amikor az emberek egyre többet szeretnének tudni – és tudnak is – a másik emberről. Felismerte ezt Tímea is, aki íméljeihez rendszeresen csatolja facebookos profiljait, néha tízet is. Hadd lássa mindenki, ki ő, mi ő. Hiszen: olykor-olykor nem árt, ha az ember lánya eldicsekszik azzal, amit tud. Ma már ez némely cégnél kifejezetten professzionális hozzáállásnak minősül.

Rikító rúzs hétköznap?

Vagy égővörös körömlakk a kézen. Trendi frizura. Feszes kisfekete. Egyszóval olyasmik, amik az ötvenesek fejében csak ünnepi alkalomra valók (csak ezek az ünnepek ma már nincsenek is). A mai húszévesek tudnak minden titkot, amit eddig a francia nőknek tulajdonítottunk. Vörös rúzst kennek az ajkukra, és mégsem közönségesek, tudnak kontyot készíteni (lásd: Takács Nóra: Hogyan legyek jó nő? a Youtube-on). Mert tudnak örülni az apróságoknak, tudnak élni!

hirlevel_web_banner_1_54.jpg

A cigaretta nem divat

A mai húszévesek nem restelkednek, ha a péntek estét kötögetve otthon töltik. Nem kötelező stílusos kávéházba menni, itallal a kézben, cigarettával a szájban szórakozni. Sőt, a cigi és a kávé már nem akkora nagy divat. Sárga lesz tőle a (drága pénzen) kifehérített fogsor.

Munka nélkül nincs eredmény

A mai negyvenesek huszonöt évesen tornáztak. Hetente ... egyszer. Vagy havonta – kétszer. Aztán jöttek a terhességek, a plusz húsz kilók, a kialvatlanság, a rövid séták csigatempóban (nem mint régen, gyalogkakkuk-tempóban)... Pedig anno éppen a rohanás és a bicikli tartotta karban őket. A mai húszévesek azért tornáznak, hogy lefogyjanak – és azért is, hogy legyen állóképességük. Taylor Swift, az énekesnő naponta jár edzőterembe, holott olyan törékeny, mint egy balerina. De kell a kondi a színpadra. A huszonévesek azért edzenek a gépeken, hogy csücsörítős, „izomkidomborítós” szelfiket tehessenek fel magukról a Facebookra. És azért is, hogy erősek, egészségesek és elégedettek legyenek. A sport ugyanis energetizál.

A divat egy nagy szórakozás

A szaporodó évtizedek egyik legnagyobb hátránya, hogy az ember egyre közömbösebb, mármint ami a divatot illeti. A felnőttség jelének tekintjük, ha nem figyeljük a divattrendeket, mert végre megtaláltuk saját, „időtlen” stílusunkat. Ami azt jelenti, hogy farmert és pulóvert hordunk, és télen három hónapig ugyanazt a tolldzsekit.

Nem játszunk, nem próbálgatunk, pedig csak így fejlődhetünk, fedezhetünk fel új utakat (új, „jé, nem is tudtam, hogy illik!” ruhadarabokat)! Bezzeg a huszonévesek mindig tudják, hogy éppen mi a trendi, a ceruzanadrág-e vagy a rövid top színes melltartóval.

Kifizetődő törtetés

A mai negyvenévesek abban a hitben élnek, hogy sorban, mint a kislibák, haladnak majd előre a ranglétrán. Azaz néhány év gyakorlat, s mindig egy lépés feljebb. Linda azzal sokkolta harmincas kolléganőit, hogy stylist létére egy huszárvágással egyenesen a menedzseri székbe repült, pedig még a huszonkilencet sem töltötte be. „Egyszerű – pofátlan voltam.” Valójában nem volt szemtelen, csak össze tudta szedni a bátorságát, hogy fölvegye a telefont, és jelentkezzen a meghirdetett pályázatra. Aztán felkészült a beszélgetésre, gyilkos tempóban felfrissítette angoltudását, és a felvételi megbeszélésen úgy lépett fel, hogy mindenkit meggyőzött: ő a legalkalmasabb.

Linda lehet a példa, hogy az arcátlanság egy jó adag bátorsággal karöltve garantáltan meghozza az eredményt. Teljesen mindegy, hogy csak megjátsszuk a magabiztost. Mert ilyen ez a szép új világ, amelyet a huszonévesek uralnak. Bátor és csak előre néz. S nem gondolkozik azon, mi lesz tovább. Mindenesetre: tanuljunk tőlük, s közben tanítsuk őket, mert övék a jövő.

Varga Klára