A francia nő azt tartja: a nagy szerelmek általában rosszul végződnek. Statisztikailag (sokkal) több esélyed van szakítani álmaid pasijával, mint életed végéig szeretni őt. És ha nem hív vissza, az azért van, mert nem érdemel meg téged. Annál jobb mindkettőtöknek.

Ám az élet MÉGis csupa kivételből áll. Soha nem lehetsz tökéletesen biztos semmiben (se a szerelemben, se semmi másban) – és ideális férfi nem létezik. Mindegyik pasidnak rossznak kell lennie hozzád, hogy felismerd az EGYETLEN JÓT, mikor felbukkan. A szerelemben nincs választás. Ez teszi elévülhetetlen csodává és varázzsá. A jó hír az, hogy a KUDARCAID ÁLTAL jobban megismered önmagadat, és erősebbé, függetlenné válsz: megtanulsz egyedül boldogulni. Ám együtt jobb, ez is igaz. A francia nő ezért keresi mindig az igazit.

nevtelen_terv_9.jpg

A francia nők valódi fegyverei szerelmi konfliktus esetén: KÖNNYEK

A nők azt gondolják, hogy a könnyek meghatják a férfiakat. (Talán, mert gyermekkorukban még zsarolási eszközként működtek a szülőkkel szemben.) Csalódnod kell, ha azt hitted, a könny a törékenység jele. A sírás nem fegyver, hanem zaj, takony és feleslegesen elpazarolt energia. Kivéve, ha soha nem sírsz. Ha soha nem szoktál sírni, az egyetlen esetben, amikor megesik veled, biztos lehetsz benne, hogy a földre teríted vele a nagy őt. Ám figyelem: csak „egyetlen” lövésed van. Gondosan válaszd meg a pillanatot, nem lesz második esélyed.

FÉLTÉKENYSÉG

A féltékenység mindenkit borzasztóan lefáraszt: azt is, aki az alanya, és azt is, aki a tárgya. Ebben a játékban csak vesztesek vannak.

Nevetséges jelenetek helyett a francia nő visszahúzza a karmait. És inkább kioltja a képzelődés lángját – nem táplálja. Így lelkendezik: „Ez a lány nemcsak gyönyörű, de annyira szimpatikus és okos is!” Amennyiben a helyzet komolyabb, mint gondoltuk, hívjuk meg ellenfelünket vacsorázni a hitvesi otthonba. „Ha a farkast beteszed a juhakolba, maga is báránnyá válik.” Maximum lesz egy új barátnőnk.

BECSMÉRLÉS

Kisebbíteni a másikat csak azért, hogy jobban ki legyen szolgáltatva nekünk: ostobaság. Azt magyarázni a pasinknak, hogy bunkóbb egy kocsmatölteléknél: értelmetlen. Ám ha ezzel szemben agyba-főbe dicsérjük, gőgösre dagasztjuk, csak egy dologra vágyik majd: hogy minél inkább hasonlítson arra a képre, amelyet festettünk róla.

AZ ANYÓS SZIDÁSA

Soha ne szidjuk a férfi családját. Mondjuk azt, hogy anyósunk tökéletes asszony. Többször nem kerül majd szóba.

DUZZOGÁS

Van egy francia kifejezés, „l’auberge du cul tourné”, azaz „Fogadó az elfordított fenékhez”. Vagyis: visszautasítjuk a férfit, hátat fordítunk neki, csak a fenekünket mutatjuk. A francia nő tudja: a duzzogással csak magát bünteti. Merő időpocsékolás. Ezért ahelyett, hogy megsértődnénk, játsszuk el francia mintára „a tökéletes asszonyt”. Ezzel csak elbizonytalanítjuk a másikat. Nevessünk sokat, sziporkázzunk, legyünk érzékiek. Induljunk el a rosszkedvvel ellentétes úton. Kedvesünk, látván, hogy mit (kit) veszíthet, visszakozni fog. A megbánás hamarabb érkezik, mint gondoltuk.

nevtelen_terv_1_2.jpg

A SZERELEM SZERELMESE

Képzeljünk el egy közönséges fadarabot. Dobjuk bele egy fagyos tóba. Várjunk kicsit. Napról napra mind vastagabb jégréteg fog képződni körülötte. A fadarabunk csillámlani fog, mint egy drágakő. Kristályosodási folyamat zajlik le rajta. A szerelem is hasonlóan működik. Találkozáskor a szerelem tárgyát a tökéletesség olyan máza fedi, amely egészen különlegessé teszi őt. Legalábbis így írja le a XIX. században Stendhal a szerelmi állapotot A szerelemről című könyvében. Szerinte a kristályosodás múló állapot, a mániákus őrülethez hasonlít, amikor a másikat idealizáljuk. Ez az állapot hamar elmúlik.

A francia nők a „kristályosodás” hatására különös dolgokat cselekednek:

*Leveleket írnak, amelyeket végül soha nem küldenek el.

* Vagyonokat költenek fehérneműre, amit aztán senki nem lát majd.

* Ugyanazzal a szenvedéllyel szeretnek három különböző férfit, három hónapon belül.

* Lemondanak egy üzleti találkozót egy telefonhívás miatt, ami nem érkezik meg.

* Gondolatban együtt élnek valakivel, aki még a keresztnevüket se tudja.

Íme, a francia nők titka. Az egyiket egyik nap szereti, a másikat másik nap. A francia nő hűséges, ám nem feltétlenül ugyanahhoz a férfihoz.

A francia anyák tanácsai:

*Légy mindig készen, itt lehet a közelben.

* A szerelem önmagában nem elég. Erőfeszítéseket is kell tenni.

* A kor soha nem lehet indoka a korai lefekvésnek.

* Légy anyagilag független, és akkor csak szerelmi kapcsolataid lesznek.

* Ha többé nem szeretnéd, hogy szeressétek egymást, akkor még mindig szerelmes vagy. Ha még mindig azt szeretnéd, hogy szeressétek egymást, nem vagy szerelmes többé.

* Ha ez a jó ló, vissza fog galoppozni.

* Attól még, hogy egy életünk van, nem kell félnünk tőle, hogy elrontjuk.

ÖNGYILKOSSÁGGAL FENYEGETŐZÉS

Az érzelmi zsarolás semmire nem jó. Ami az öngyilkosságot illeti, úgysem fogja senki elhinni, hogy valóban megteszed (felesleges lenyelned a homeopátiás gyógyszeres doboz tartalmát). Az egyetlen dolog, amit bizonyítasz vele: nem tartod be az ígéreteidet. Ahelyett, hogy ígérgetnéd, hogy eltűnsz örökre, tűnj el IGAZIBÓL. Fogd meg nyugodtan a táskád, szó nélkül vedd a kulcsod, csapd be az ajtót. Menj el valamerre, akár egy órára, akár egy hétre. Teremts légüres teret magad körül, csendet, kapcsold ki a telefonodat. Lélegezz mélyeket, és érezd, milyen jó dolog élni.

Varga Klára
Cookies