Az ázsiai nők tökéletes arcbőre irigyelnivaló. Egyes esetekben annyira szép, hogy azt hisszük, minden róluk készült kép retusált. Pedig dehogy! A gyönyörű bőrre a kozmetikai világcégek is felfigyeltek, reklámarcaikat keletről választják.

Ázsiában a minél világosabb arcbőrt tartják szépnek (a napégette bőr azt jelenti, hogy tulajdonosa a földeken dolgozik, azaz a szegényebb réteghez tartozik), nálunk, nyugaton viszont a napbarnított bőr a divat (nagyanyáink is a világos arcbőrt tartották szépnek, akárcsak a keleti nők). Egyvalami mégis közös a keleti és nyugati szépségideálban: a bőr legyen egészséges, hibátlan, ragyogó. Az ázsiai nők ismernek néhány szépségápolási fortélyt, amelyeket érdemes megtanulni.

keleti-nok-kezdo.jpg

Védik arcukat a naptól

A bőr akkor szép, ha fehér. Ez az alapszabály. Az ázsiai nők nemcsak kalappal és napernyővel védekeznek a napsugárzás ellen, hanem – bár ez kissé nevetséges – kámzsaszerű maszkkal is védik arcukat és vállukat a napsugaraktól. Csak a szemük és a szájuk részére hagynak ki kis nyílást. A vietnami nő nem megy ki az utcára magas, legalább 30-as faktorszámú arckrém nélkül.

Az ázsiai nők tudják, hogy UV-sugárzás elleni védelemre nemcsak nyáron, hanem télen is szükség van. És nagyon jól teszik, mert a napsugárzás hatására a bőr kiszárad, idő előtt ráncosodik, és pigmentfoltok keletkeznek rajta. Aki nem akar UV-szűrős krémet használni, legalább védő arckikészítést alkalmazzon az arcán és a nyakán, vagy ha nem, akkor a keleten közkedvelt BB vagy CC krémeket használja, amelyek egyöntetűvé varázsolják a bőrt, miközben ápolják is, sőt, védik a napsugárzástól.

Ázsiában nagyon keresettek a „fehérítő” kozmetikumok, amelyek hatással vannak a bőrszínre, simává teszik a bőrt, és eltávolítják a pigmentfoltokat. Igényeseknek a japán Shiseido kozmetikumait ajánljuk, amelyek méltán világhírűek.

Nem sietnek sehová

Szemben a szüntelenül rohanó európai nőkkel, az ázsiai nők megadják a módját a szépségápolásnak – és időt szánnak rá. Fontos rituálénak tartják. A japán nők például mindig szakítanak időt szépségük karbantartására, reggel és este is legalább 10-10 percet. Ezalatt nemcsak a bőrükkel foglalkoznak, hanem testüket is lenyugtatják, és lazítanak is. Különleges, ritka, jellegzetes illatú készítményeket használnak, amelyeket megadott sorrendben raknak fel a bőrükre, és hagyományos japán masszázzsal segítik elő felszívódásukat. Ez a gondoskodás nemcsak a bőrre gyakorol jó hatást, hanem a testet is megnyugtatja.

hirlevel_web_banner_2_106.jpg

Tudják, hogy a legfontosabb a tisztítás

A tökéletesen tiszta bőr könnyebben befogadja az ápolószereket, ezáltal azok hatása erőteljesebb, és a bőr is szebb lesz. Az ázsiai nők kedvelik a különleges trükköket. Ilyen a konjac mélytisztító szivacs (képünkön), amelyet a keleti nők már több mint 1500 éve használnak. A konjac szivacs természetes, kígyópálmarostból áll, antibakteriális. Körkörös mozdulatokkal végigdörzsölik vele az arc problémás részeit (homlok, orr, áll), ezáltal nemcsak megtisztul a bőr, hanem a vérkeringés is felpezsdül.

konjac-szivacs.jpg

A szivacsot használat előtt vízbe áztatják, majd gyengéden kicsavarják. Víz helyett különféle gyógynövényfőzetekkel, gyantával vagy más hatóanyagokkal, arctejjel, tonikkal, géllel is át lehet itatni. A konjac szivacs tökéletesen megtisztítja a bőrt, és a felületre kiütközött faggyút is eltünteti. Egy-egy szivacs három hónapig használható, minden használat után ki kell mosni, és meg kell szárítani.

Rétegezik a kozmetikumokat

Az ázsiai nők négy réteg hatóanyagot raknak fel az arcukra. Olyan készítményeket válogatnak össze, amelyek illenek egymáshoz, és egymás hatását erősítik. Az együttes hatás nem terheli a bőrt. Ezt a kezelést otthon is elvégezhetjük. Kezdjük a bőrápolást arctonikkal (lotion), erre vigyük fel a szérumot, a nappali krémet, majd a sminket. Mind a négy elem szervesen illeszkedik egymáshoz: a tonik nedvességgel itatja át a felső és mély rétegeket, a szérum táplálja, a nappali krém hidratálja az arcbőrt, a smink pedig védi a külső hatásoktól, és elsimítja egyenetlenségeit.

Varga Klára
Cookies