A magyar konyha szereti a fokhagymát, de távolról sem annyira, mint a tőlünk délebbre fekvő országok: Spanyolország, Olaszország, a Balkán vagy a Közel-Kelet. Nyári szabadságunk alkalmával hányszor találkozunk ezeken a tájakon a konyhákból, vendéglőkből kiáradó fokhagymaillattal! A déli népek gyakrabban és nagyobb mennyiségben használják ezt az aromás fűszert, mint ahogy itthon megszoktuk.

Pedig egy jó erős fokhagymás krumplileves pirospaprikával és belefőzött tojással többet ér, mint a legtöbb gyógyszer. A fokhagyma erősíti az immunrendszert, véd a megfázás ellen, csökkenti a koleszterinszintet, serkenti a vérkeringést, kitisztítja az ereket, elősegíti az emésztést, véd a béldaganatok kialakulása ellen, sőt még az élősködőket (bélférgeket, galandférget) is kihajtja a szervezetből, sőt a kullancsokat is elriasztja. 

nagyanyaink-multivitaminja-kezdo.jpg

Hazai? Kínai? 

Nem minden fokhagyma igazi jó fokhagyma. A közelmúltban csaknem lemondtunk a hazai fokhagymáról a jóval olcsóbb kínai foghagyma miatt. Pedig az itthon termett fokhagyma karakteresebb ízű, aromásabb, erősebb, finomabb, mint a behozatali (Kínából, Spanyolországból, Lengyelországból), sőt az elemzések szerint több és jobb minőségű hatóanyag van benne. Erre rájöhetünk szakemberek nélkül is, hiszen hogyne volna jobb a friss, közelben termett fokhagyma, mint az, amit repülővel szállítanak a fél világon keresztül! Ráadásul a hazai fajták kiválóak.

Mostanában szerencsére már jobban odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. Már nem sikk a hipermarketekben vásárolni, sokkal nagyobb becsülete van annak a zöldségnek, amit őstermelőktől szerzünk be. Hogyan ismerhetjük fel, hogy melyik fokhagyma hazai, és melyik származik a világ másik végéről? A hazai fajták legtöbbje olyan, hogy a fokhagymafej közepén keskeny szár van, és e köré sorakoznak fel a fokhagymagerezdek. Ha tehát ilyen fokhagymafejet látunk, remélhetjük, hogy hazai termés.

Persze, már itthon is megtalálhatók a szár nélküli fajták, tehát lehet, hogy a szár nélküli fokhagyma is itthon termett. A másik irányadó az íz. Bár ha erős, aromás fokhagymát találunk, akár figyelmen kívül is hagyhatjuk, honnan származik, hiszen szerepét nagyszerűen betölti.

Fokhagymavarázs 

Anyáink a fokhagymát többnyire szétnyomva tették az ételekbe. A konyhaművészek (és persze a gyakorló háziasszonyok is) tudják, hogy a fokhagyma íze nyersen a legerősebb. Tehát ha intenzív ízt szeretnénk, a főzés-sütés utolsó fázisában adjuk hozzá az ételhez, majd rövid ideig forraljuk vagy süssük át. De ha valaki randevúra készül a családban, inkább főzzük át alaposan a fokhagymát.   

Egész más ízt kap a fokhagyma, ha megsütjük. A déli országokban maréknyi gerezdet raknak a zöldséges és húsételekbe – a sült fokhagyma a hús szaftjával tálalva külön is felséges csemege. Magunkat is megajándékozhatjuk ezzel az élvezettel, ha héjában, sütőben sütjük meg a fokhagymagerezdeket. A fokhagymafejről eltávolítjuk a külső, száraz leveleket, a fejet gerezdekre szedjük, és tepsire rakva héjukban megsütjük. Az így megsütött fokhagyma megőrzi minden ízét, aromáját, édes is lesz, sós is, ráadásul pikáns, és aki egyszer megkóstolta, örökre megkedveli. Akinek igazi tűzhelye van, a platnira rakva is megsütheti héjában a gerezdeket.

A fokhagymából házilag fokhagymaolajat is készíthetünk, ami a saláták kitűnő alkotórésze. Serpenyőben forrósítsunk fel némi olívaolajat. Öt gerezd fokhagymát vágjunk fel vékony szeletekre, dobjuk a forró olajba, és kevergetve kissé pirítsuk meg, majd a langyosra hűlt olajat szűrjük jól zárható üvegbe. A szitán maradt fokhagymát salátába téve használjuk fel. Főleg férfiaknak tálaljuk – a minden sarkon rájuk leselkedő kísértés inkább más sarkokon fogja kísérteni őket…

elofizetes_uj_no_0.png

SÜTŐBEN SÜLT FOKHAGYMAGEREZDEK

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Alufóliából vágjunk 4 db 15 x 15 cm-es négyzetet. Ha van muffinformánk, azt is használhatjuk a fólia helyett, stabilabban áll.
  2. Két fej fokhagymát szedjünk gerezdekre, de ne hámozzuk meg. Minden gerezd végéből vágjunk le 2 mm-nyit, és ezzel a levágott résszel lefelé állítsuk a gerezdeket az alufóliára (muffinformába). Ezután kiskanállal minden gerezdre öntsünk egy kevés olívaolajat. A gerezdek levágott vége szépen beissza az olajat. Ezután az alufóliát fent fogjuk össze, és zárjuk be a csomagokat.
  3. Rakjuk bele mind a négyet tepsibe, süssük 30 percig, majd vegyük ki a sütőből, és kicsit hagyjuk kihűlni, annyira, hogy a gerezdek hámozás közben ne égessék meg a kezünket. (A gerezdek könnyen lehámozhatók.) A sült fokhagyma egészben is fogyasztható, vagy villával szétnyomkodva különféle olívaolajas vagy vajas kenők alkotórésze lehet.
Varga Klára
Kapcsolódó írásunk 
Cookies