Pozsonyeperjestől 9 km hosszan tisztította az ágvizeket fotósunk, Dömötör Ede a Kis-Duna civil szervezet önkénteseivel.

Hidegben, télies tavaszban indult el a kis csapat szemetet gyűjteni. A kampányt a Kukkonia társulás hirdetette meg Tisztítsuk meg vizeinket! címmel.

szemetszedes_11.jpg

Amúgy a Kis-Duna civil szervezet nem kezdő, tizedik éve szedi mások szemetjét. Munkájukat felülről az első gólya figyelte, s nagyokat verdesett a szárnyával, amikor sikerült egy nagyobb darabot – autóülést, autógumit – csónakra rakni.

szemetszedes-kezdo_0.jpg

Fél óra elteltével már teli csónakokkal utaztak a szemétszedők, s tovább gyűlt a szállítmány. Bár elmondásuk szerint a nyári szemét a több, akkor hegyekben áll a vízen a műanyag, jelezvén, hogy az ember megint jól érezte magát a természetben.

Amikor feltettük a kérdést, hogy mi könnyebb: szemetelni vagy szemetet szedni, a válasz előre borítékolható volt.

Bár... Számunkra nem elképzelhető, hogy kerül a hűtőszekrény az alig megközelíthető, világvégi bozótos legközepére. Nem lett volna egyszerűbb a begyűjtőbe elügyeskedni?

szemetszedes_4.jpg

Végszó

Mikor aztán szárazra került a szemét, kérdezősködésünkre kiderült, hogy a közeli szemétdombot ősszel bezárják, tehát sok pénzért kell majd messzire szállítani a szemetet, ha egyáltalán lesz, aki fogadja...

szemetszedes_6.jpg

Egyszóval: ebben is rendetlenség van, mert kevés a szemétdomb, hiányoznak a begyűjtőudvarok, az égetők, de még az út menti szemetesek is. Így aztán az ember szemetel, amíg bele nem fullad a saját szemetébe.

szemetszedes_9.jpg

Felsővámoson szállt partra a kis csapat. Ezt sem lehet akárhol, a szemetet ugyanis biztonságos körülmények között kell száraz helyre juttatni, majd ott teherautóra pakolni...

szemetszedes_5.jpg

A siketnéma csapat hengerrel összekötött két csónakot, úgynevezett katamaránt készített.

szemetszedes_7.jpg

Ennek széles alakja miatt biztonságosabb a hajózás.

szemetszedes_1.jpg

Ők voltak a legelszántabbak: mivel stabilan álltak a vízen, bátran kiszálltak a hordalékra...

szemetszedes_8.jpg

szemetszedes_2.jpg

szemetszedes_10.jpg

szemetszedes_12.jpg

szemetszedes_3.jpg

elofizetes_uj_no_276.png

–nagyvendégi–
Cookies