Vannak párok, akik együtt fekszenek, együtt ébrednek. Azután vannak olyanok, akik külön szobában alszanak. Mit tartsunk erről? Az elhidegülés jele lenne? Vagy egyszerűen csak szeretnék kialudni magukat, esetleg a férfi horkol, s a nő nem bírja? Milyen hatása van a szexuális életre a külön szobának?

Egyes becslések szerint ma a párok egynegyede nem egy szobában alszik. Ez jó vagy rossz? Van, mikor a párnak homlokegyenest eltérő napirendje van, például a férfi késő éjszakába nyúlóan dolgozik, és ezért választják a külön szobát.

kulon-agyban-kezdo.jpg
(© morysetta)

Lehet, hogy az egyik hajnali kettőig dokumentumfilmeket néz a tévében, a másik pedig kilenckor elalszik, és ötkor kel, vagyis reggeli pacsirta... A nő még szoptat, a férfi pedig korán kel a reggeli műszak miatt. Sokfajta, a párokat külön ágyba kényszerítő élethelyzettel találkozhatunk. (Egy biztos: a kimutatások szerint a reggeli pacsirták egészségesebbek, mint az éjjeli baglyok, mert szervezetünk számára hallatlanul fontos az éjfél előtti pihentető alvás.)

Régen sok asszony tűrt: összeszorította a fogát, s inkább elviselte, hogy a férje horkol, de akkor sem költözött ki a konyhai priccsre (ilyen a női sors, mondogatták beletörődve). Ez főleg az idősebb házaspárokra érvényes. A fiatalok már lázonganak – a barátnőm egyik volt osztálytársnője például vízporlasztót tart az ágy mellett, és lespricceli a horkoló férje arcát, hogy legyen már végre csend. Most akkor: együtt vagy külön?

Aludni szeretnék!

A külön hálószoba leggyakoribb oka az, hogy egymás mellett a pár nem tud nyugodtan aludni. David Bennett szerint – aki egy neves oxfordi házassági tanácsadó, a külön alvás híve – az együtt alvó párok minden éjjel legalább hatszor felébrednek. Ilyen esetben pihentető alvásról szó sem lehet – mondja. (Nem tudni, honnan veszi ezt a furcsa statisztikát, mi például a párommal nem ébredünk fel, de a barátnőim se...)

Igazság szerint már a viktoriánus angol orvosok is azt állították, hogy nem jó egy ágyban hálni, mert a rossz alvó elszívja a jó alvó életenergiáját. Az viszont igaz, hogy nappal fáradtak, rosszkedvűek vagyunk, ha rosszul aludtunk; nehezen összpontosítunk, sőt még hízunk is.

A kipihent ember jókedvű, sok munkát képes elvégezni – jóval többet, mint az, aki csak pár órát aludt, és álma felületes volt. A Surrey Egyetem tanulmánya szerint a külön szobában alvó emberek alvása egyértelműen jobb minőségű. A kutatások ugyanis kimutatták, hogy ha a pár együtt alszik, és az egyik megmozdul, akkor megmozdul a másik is, ami megzavarja a mély alvási fázist. Kockázatot jelent az is, ami igen gyakran előfordul, hogy a pár a hálószobában is folytatja az ebédlőasztalnál elkezdett vitát.

„Sok esetben jobb megoldás a külön hálószoba, amennyiben ezt a lakásviszonyok megengedik” – mondja erre hivatkozva David Bennett. A „borsószem kisasszonyok” most biztos bólogatnak, hisz ők tengernyi dunnaréteg alatt is megérzik a borsószemet, s másnap aztán arról panaszkodnak, hogy nem tudtak az éjjel aludni. Ám igazság szerint a világban kevés borsószem kisasszony van – inkább azok az emberek gyakoribbak, akik képtelenek biztonságosan kötődni, s végtelenül zavarja őket a másik ember ágybeli közelsége. (Az ilyenek azonban jobb, ha meglátogatják a pszichológust.)

Mások azt mondják, hogy azért alszanak külön, mert így nem laposodik el a kapcsolatuk, hisz nem látják egymást kócosan, nem követik végig egymás anyagcseréjét, ami kellemetlen szagokkal járhat. Sőt, némely párocskák szerint jobb a kapcsolatuk, mióta külön ágyban térnek nyugovóra – ezért mindenkinek a külön ágyat ajánlják, mint Bennett, az oxfordi pszichológus.

elofizetes_uj_no_0.png

A pszichoterapeuták zöme nem ért egyet ezzel, sőt azt állítja, hogy a végsőkig próbálkozzunk az együtt alvással. Ha a pár elégedett, és szeret egy szobában aludni, akkor ne változtasson. Ha valami miatt mégis borul az együtt alvás – a férj például éjjeli bagoly, s az ágyban néz filmet, de a kékes fény zavarja a nő álmát, aki reggeli pacsirta –, akkor beszéljék meg a dolgot. Keressenek valamiféle megoldást, főleg akkor, ha érzelmileg igénylik egymás fizikai közelségét, és fontos számukra a jó és gyakori szexuális élet.

Másrészt, ha az egyik félt valami nagyon zavarja a közös szobában, például a férj hangosan horkol, vagy késő éjszakába nyúlóan dolgozik, el kell gondolkodni a külön hálószobán. Mindig tegyük fel a kérdést, hogy mi a kényelmesebb számunkra. A nyugalom nagyon fontos – s egy idő után bizony fontosabb lesz, mint a másik bőrének, lágy testének a tapintása...

Királyok és királynők

A külön hálószoba nem új keletű divat. Királyi várak látogatásakor az idegenvezetők gyakran megemlítik, hogy a királynak és a királynénak külön hálószobája volt, és csak alkalomadtán (vagyis csak a szex miatt) látogatta a férj a feleségét. A külön alvás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a pár elhidegül egymástól. Viszont számításba kell venni, hogy ez is megtörténhet. Ma már az ember kényelmes, s ha csak nem heves vérmérsékletű, nem mindig kel ki az ágyból, hogy meglátogassa a párját. Arról nem is szólva, hogy nem egy férfi ma már megelégszik a pornóval, kiszolgálja magát; addig, míg egy idő után már nem is kívánja a feleségét.

Amikor eltűnik a bensőséges meghittség, amit éppen a közös ágy biztosít, kiürül a kapcsolat, és ritkul az alkalom a szexuális együttlétre. Ezt a külön hálószoba nagyban elősegíti, ahogyan az is, ha az anya együtt alszik a kisebb gyerekekkel, vagy – horribile dictu – egyenesen kitiltja a szobából a férjet.

Azon kell lenni mindenképpen, hogy az intim alkalmak bepótlására jusson idő. Nem baj, ha az együttlétekre ritkábban kerül sor – a meghittséget azonban őrizni kell, ahogy egy jó pásztor őrzi a nyájat. A meghittség azt jelzi, hogy eleven a kapcsolatunk. Érdekes módon nem a gyakori szex a fokmérője kapcsolatunk elevenségének. Legalábbis a szakértők ezt mondják.

Gyerek jön, férj megy

Gyakran a közös gyerek megszületése után a pár külön szobában alszik. Ez egyre gyakoribb. A gyerek állandó figyelmet és gondoskodást igényel, ami azt jelent, hogy éjjel fel kell kelni hozzá. Az apák panaszkodnak, hogy nekik aludniuk kell, mert másnap nem tudnak teljesíteni a munkahelyen, ezért kiköltöznek a hálószobából. Gond akkor lesz ebből, ha a külön alvós rendszer azután is fennmarad, hogy a gyerek megnő. Más példa az, amikor a férj éjjeli műszakban dolgozik, esetleg idős szülőkről gondoskodik az asszony, s éjjel fel kell hozzájuk kelnie. Ám minden esetben rendkívül fontos, hogy ezekben a nehéz időszakokban is fenntartsuk a szexuális kapcsolatot.

Nagyon fontos, hogy legyen idő arra, hogy megöleljük a párunkat, hozzábújjunk, séta közben elmondjuk neki, mennyire fontos, ő a mi vezérlő csillagunk, védelmezőnk, szükségünk van rá... A külön alvás csakis akkor jó megoldás, ha a pár közösen dönt róla. Nem egy neves ember, az írók, újságírók zöme például azt állítja, hogy jobb rendszer számukra a külön szoba, mert éjszakába nyúlóan dolgoznak... Természetesen itt is az a legjobb, ha a pár közösen határozza el, hogy külön hálószobájuk lesz, mert így egyik sem fogja úgy érezni, hogy elutasították, illetve kiutasították a közös ágyból (s átvitt értelemben a közös fészekből). De azért figyeljünk, s amint lehetőség van rá, költözzünk ismét egy ágyba.

Varga Klára
Cookies