Egy vancouveri orvos házaspár, dr. Alastair és Jean Carruthers szemészeti kezelések során eszméltek rá, hogy a szemek közti mérges ráncokra jótékony hatással van a botoxkezelés. Így került a kozmetikai ipar látókörébe a botulotoxin: a méreg, ami egyszerre szépít és gyógyít…

A botulotoxin hirtelen vált az orvostudomány legfigyelemreméltóbb újdonságává: ez volt az első, betegségek kezelésére használt mikrobiális injekció. 1989-ben kezdték alkalmazni kancsalságra és szemhéjgörcsre, később a méhnyak izomgörcseire, s a glabelláris vonalak (mérges ráncok) enyhítésére is használni kezdték.  Hatásos továbbá a túlzott izzadás, a krónikus migrén, az inkontinencia ellen, ráncok kezelésére pedig 2013 óta alkalmazzák.

botox.jpg

Az érsekújvári Adriana Majorová tizenegy éve, az elsők között kezdett botulotox-kezelést végezni. A doktornő a körzeti orvoslás mellett dermaesztétikával is aktívan foglalkozik.

Hogyan működik a botox?

– A botox elnevezés a botulinum toxin nevű bakteriális fehérje nevéből alakult ki. Ezt juttatom be a bőr alá, pontosan a ráncokat képző izmokba. A botox gátolja az idegvégződések és az izom közti ingerületátvitelt. Az izomműködés jelentősen csökken, így a ráncok kisimulnak. Főként a két szemöldök közötti ún. „mérges ráncokra”, azaz a glabellákra, a homlok horizontális ráncaira, illetve a szemkörnyéki szarkalábakra alkalmazom. Manapság már az arc más részeit is kezelni lehet vele. Mivel természetes hatást akarok elérni, csak az arc felső részén használom. Az orcára és a szájkörnyékre hialuronsavas kezelést ajánlok. Mivel a kezeléshez nagyon pontosan kell ismerni az anatómiát – méreggel dolgozunk! –, kizárólag orvosi diplomával, valamint külön botoxkezelési tanúsítvánnyal rendelkező személy adhatja be. Egészségügyi nővér vagy kozmetikus semmiképp. Ha valaki mégis jogtalanul alkalmazza, több mint 33 ezer eurós büntetést kaphat.

Mennyire hat a botox a mimikára?

– Blokkolja a homlok és a szemöldök körüli mimikát, mivel az idegvégződésekhez juttatott botoxnak izomlazító hatása van. Ha a botulotoxinnal kezelt vendég csodálkozó arcot vág, akkor nem ráncolja a homlokát, a hatást a tekintetével és a szemöldökével tudja elérni. Nagyon fontos, hogy szakértelemmel szúrjam be a hatóanyagot, hogy az arc ne torzuljon, illetve a kezelés ne tűnjön fel. Egyszerűen csak egy fiatalos, pihent, kisimult arcot kapjunk.

A botulinum toxint (röviden: botulotoxin, botox vagy BTX) a Clostridium botulinum baktérium termeli. A természetben a baktérium mérge a legerősebbek közé tartozik, izomgörcsöket, perifériás izombénulást, légzésbénulást okoz, ami gyors és szakszerű beavatkozás híján halálos.

Meddig tart ez a varázslat?

– Az első alkalmat követően 4-6 hónapig, majd a toxin fokozatosan felszívódik, és kiürül a szervezetből. A második kezelés hatása akár egy évig is eltarthat, ha a vendég megfelelő mennyiségű és jó minőségű hatóanyagot kap. A minőség mellett több tényező is befolyásolja a botulotoxin tartósságát a szervezetben. Nem mindegy, hogy a kezelt személynek vannak-e egészségügyi problémái, milyen gyógyszereket szed, milyen az életformája, mennyi folyadékot fogyaszt és milyen körülmények között dolgozik. Ha valakinél mindössze két-három hónapig tart a kezelés hatása, az joggal gyaníthatja, hogy nem kapott elég hatóanyagot, illetve azt hígították, esetleg öreg vagy fagyasztott volt a szérum. Ne dőljünk be a reklámnak, ha valamelyik szalon sokkal olcsóbban kínálja a kezelést. Olcsó húsnak híg a leve…

Van, akinek nem ajánlott ez a kezelés?

– A várandós nőknek, illetve szoptató édesanyáknak semmiképp sem ajánlom az alkalmazását. Illetve – nagyon fontos – az izomsorvadásban szenvedő betegeknek is el kell felejteniük ezt a kezelést. A botoxkezelésre minden esetben egészségesen kell vállalkozni. Nem szabad botoxot alkalmazni akkor sem, ha gyulladás van a szervezetben. Nem ajánlott a kezelés antibiotikum szedése alatt, s akkor sem, ha a vendég bőrproblémával küzd vagy kiütéses az arcbőre.

botox_2.jpg

Lehet-e túlzásba vinni a mennyiséget vagy a kezelést?

– Komoly problémát okozhat, ha az orvos kozmetikus nem ismeri a pontos adagolást. A botulotoxin alkalmazásakor a homlok alsó részén milliméternyi pontossággal megvannak azok az anatómiai pontok, ahová a szert beadhatjuk. A homlok felső részén a ráncoktól függően egyénileg járok el. A mennyiség a ránc mélységétől függően van megadva. Ha valaki többet ad be a kelleténél, akkor a kliensnek nehézszemhéj-érzete lehet. Súlyosabb esetben a szemhéj akár le is eshet, az arc eltorzulhat, mintha szélütés érte volna. A botulotoxinnak csak egy ellenszere van: az idő. Meg kell várni, míg elmúlik a hatása, és kiürül a szervezetből. Akkor visszaáll az arc eredeti állapota. Arra is nagyon ügyelni kell, hogy egyforma adagot kapjon az arc mindkét oldala. Ha tévedünk, megeshet, hogy az egyik szemöldök feljebb lesz, mint a másik. Vannak kliensek, aki szeretnék túlzásba vinni a kezelést. Ha nem fogadják el az orvosi tanácsot, egyszerűen elutasítom a kezelést. Nem jó a túl gyakori alkalmazás, ugyanis a szúrás helye pigmentálódik, barna folt keletkezik a bőrön. A kezelés során megeshet, hogy egy hajszálér elpattan, de a vér pár nap alatt felszívódik. A menstruáció alatt alkalmazott kezelés folyamán előfordulhat, hogy a szúrás helyén haematoma, azaz kis vérdaganat keletkezik. Ettől nem kell megijedni, szintén gyorsan eltűnik.

A botox – ha nem szakértő kezek adják be – drasztikus esetben vakságot is okozhat. Ezért az eljárást végző orvos mindig összeköttetésben áll a szemorvosokkal.

Hogyan képzeljük el a kezelést? Nem fájdalmas?

– Maga a kezelés 15-20 percig tart, akár egy ebédszünetben is meg lehet oldani. Lefertőtlenítem az adott területet, ha szükséges, akkor érzéstelenítem, és kis diabetikus tűvel beszúrom a szükséges adagot. Ügyes, precíz kezek kellenek hozzá, és tapasztalat, akkor a vendég nem érzi annyira a fájdalmat. A méhcsípés is fájdalmasabb, mint ez a kezelés. Utána négy órát nem szabad hajlongani sem előre, sem hátra, illetve aludni, szundikálni sem. Továbbá ebben a négy órában a megadott grimaszokat minél többször el kell végezni, sok vizet kell inni, hogy a hatóanyag minél hamarabb szétterjedjen. Két napig nem szabad megerőltető fizikai munkát végezni, sem sportolni. És végül két hétig nem szabad masszírozni a kezelt arcrészt. A kezelést követő 24-36 órában a botox elkezdi kifejteni a hatását, és 14 napig dolgozik. Ezt követően szépen beállnak az izmok, és a ráncok kisimulnak. Sok nő beesett szemét is kinyitja a kezelés, és ragyogni kezdenek.

Nem válik érzékennyé a bőr?

– Nem lesz érzékenyebb. Mellékhatásként előfordulhat, hogy ideig-óráig nehezebbnek tűnik a szemhéj, esetleg fejfájást, illetve rossz közérzetet érez a vendég, de ez elmúlik.

Mely korosztálynak ajánlja a kezelést?

– Vendégeim között vannak harmincasok, negyvenesek, ötvenesek, de 65 éves hölgy is jár hozzám. A kezdeti finom ráncoknál is érdemes alkalmazni, ugyanis a botox nem engedi elmélyülni a ráncokat. A kezelés érettebb bőrön is hatásos, sőt látványos eredményt érhetünk el, viszont már több hatóanyagra van szükség. A kezelés előtt mindig felmérem a vendég bőrének állapotát, megbeszéljük a részleteket, csak ezután látok munkához. Hozzá kell tennem, hogy manapság egyre több férfi vendégem van, akik számára szintén fontos az ápolt megjelenés.

Ha valaki több botoxot ad be a kelleténél, akkor a kliensnek nehézszemhéj-érzete lehet. Súlyosabb esetben a szemhéj akár le is eshet, az arc eltorzulhat, mintha szélütés érte volna.

Vannak botoxból készült krémek és szérumok. Ezek mennyire hatásosak?

– A ráncokat hiába krémezzük, a hatóanyag csak a bőr felső részébe kerül bele. A bőr hét rétege alá csak tűvel lehet bejutni, jelentős és tartós hatást csak így tudunk elérni. Hozzátenném, hogy ezek az esztétikai kezelések ma már mindenki számára elérhetőek, és anyagilag sem megterhelők. Egy kezelés a botulotoxin mennyiségétől függően 50-250 euró között mozog. Természetesen az árak szalononként változhatnak. De úgy gondolom, hogy évente egy kezelés minden nőnek kijár, aki szeretne fiatalos, ápolt külsőt. A 21. század technikai és orvostudományi vívmányai mellett ne hanyagoljuk el magunkat. A szép, fiatalos külső nemcsak kellemes közérzetet, hanem magabiztosságot is ad nekünk, nőknek. Erre pedig szükségünk van a mindennapokban.

M. Ando Krisztina

 

Kapcsolódó írásunk: Fotót viszek: ezt az arcot szeretném!

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

Új Nő csapata
Cookies