A nő és a divat. Az egyik nő úgy divatozik, hogy divatot teremt, a másik másol, a harmadikon meg minden olyan furin hat.

Mórocz Szilvia írásában azokat a nőtípusokat vette górcső alá, akiknek a kreálmányaira oda kell figyelni. Vagy mert eszméletlenül jópofák, vagy mert elképesztően elrettentőek. Mindenesetre hangsúlyosan valamilyenek!

noi-sitlusok-kezdo.jpg
(Kép forrása: wsimag.com)

A plázacica

Az örök antinő! Tévedés ne essék, nem a bevásárlóközpontokban „született”. Már a hagyományos utcai butiksorok és szépségszalonok közt is ott tipegett ultramagas talpú és sarkú, csótánycsappantó cipellőjében. Ő az a nő, aki csak a külsőségeknek él. Mindent bevet, felvarrat, feltöltet, hogy extrakarcsú, extraszőke vagy extrafekete, extrán dekoltált és csücsöri legyen. Az „extra” minősítés azért is helyénvaló, mert a plázanő minden részletet eltúloz magán, ami a szupernőség védjegye. A smink erős, a száj puffadt, csakúgy, mint a kebel és a popó. A vasalt haj derékig ér, az alsó tincsek vendéghajak, a köröm karom, a kreol bőr szolis, a ruha mindent egyszerre villant, a sarok 12 centis. Feliratos póló, csőfarmer és sok más karakteres darab lóg gardróbjában.

Fontos ismertetője, hogy mindig minden szigorúan testhez simul és feszes rajta. Gyakorta képes alulöltözni vagy túlöltözni környezetét. Ő az örök partilány. Azt hiszi, a cuppanós, elasztikus koktélruha ugyanúgy megfelel a dolgos hétköznapokra, mint nagyilátogatóba, szakorvosi ellenőrzéshez… Szettjei centire átgondoltak, ám pont emiatt mesterkéltnek tűnnek. Egy példa: piros, elasztikus, mini tubusruha, hozzá piros platform lakkcipő, piros kézitáska, vörös rúzs és karmok, valamint aranyozott bizsuk. Ilyen partiszettben közönségesnek látja a világ. Olyan lánynak, akinek még nem érett az ízlése!

Bocsánatos bűn üdén és fiatalon bakizni, ám itt vannak nekünk a 40-es, 50-es „barbinénik”, akik a (még mindig formás) virgácsaikra felhúzzák a hiperminit, hajukat derékig növesztik, és elfeledkeznek arról, hogy pofijuk már rég nem Lolita-hamvasságot sugároz. Na, ők a karikatúrakategória!

Summázva

Nem az a kérdés, hogy követendő-e a plázacicastílus, hanem, hogy meddig áll jól valakinek – és mikortól közröhej. A bombanő-imázsnak is van helye a nap (akarom mondani) a hold alatt, hiszen randi- és partiképes. Dívának lenni csak erőből, csak külsőségekben – kevés. Most Kim Kardashian a prototípus, aki hol ügyesen, hol bakit bakira halmozva üldözi saját alfanőségét. Még nem érte utol, mert kéne hozzá némi intellektus. Többet ésszel, mint hiúsággal!

Vintage lány

 A vintage kifejezés a fotóművészetben és a borászatban bukkant fel először. Így nevezték az első, negatívról készült másolatot, illetve a legkiválóbb évjáratú bort. A divatban a 20-as évektől a 70-es évek derekáig számít vintage-nak a módi. (1975-től 1990-ig már retró a címke.) Nos, a vintage divatjának hódoló hölgyek elutasítanak mindent, amiből a plázakórosok bespájzolnának. Kinézetük dióhéjban: kalap, furi szemüvegek, cuki, állatmintás kardigán, pöttyös, esetleg virágos, ráncolt szoknya, bokazokni, Oxford cipő, vörös rúzs, analóg fényképezőgép a nyakban, a gép táskája meg a vállon, retikül gyanánt. Ilyen egy vintage lány vagy valami hasonló. A hipszter fiú méltó társa! 

minden_reggel_ujno.sk_55.png

Sajátos „alfaja” a vadító Pin-up-girl-utánzat. Ő a 40-es és 50-es évek rockabilly életérzését imádja: személyes tárgyait és kellékeit eszerint válogatja. Ruhatára tele van pörgős, loknis szoknyákkal, pöttyös, abroszkockás, leopárdmintás kiegészítőkkel. A magas derekú sort, a halászgatyó, a megkötős blúz alapdarab. Frizkója „Cleósra” vagy copfosra belőve, kendőcskével megspékelve. A 40-es évek besütött frizurái is nagy népszerűségnek örvendenek köreiben. A bevállalósabb lányok színes tetkói szintúgy a szubkultúra grafikáiból merítenek: a csajos, rockos, rajzfilmes figuratervekből. 

A vintage lány népszerűségét a játékos és kreatív öltözékek, no meg az egyediség szavatolják. Mesterien és ízlésesen párosítja a régit az újjal. És nehogy már szembejöjjön vele az utcán a saját kedvence! Az ki van zárva! Mivel jártas a kézműves technikákban, a „Csináld magad!” mozgalomból származó ékszerek, táskák, sálak, ruhák prototípusát a neten is forgalmazza. Amikor épp nem saját cuccot visel, akkor meg kedvenc Ludovika shopjában, illetve még a Szputnyikban, a Retrockban, az Öltözőben vadászgat és lazít kedvére. Ezt a bohém trendet követi Keira Knightley (képen), vagy a különc modell, Agyness Deyn. A pin-up vonal üdvöskéje pedig mindenképpen a végzet nagyasszonya, Dita Von Teese sztriptíztáncosnő.

keira-knightley-noi-stilus.jpg
Keira Knightley (Kép forrása: pinterest.com)

Swag: pasinő, nőpasi?

Ezek a lányok a férfi rapperek öltözködési és viselkedési kliséit követik. Baseballsapka, szakadt farmer, feszes atlétatrikó, tornacipő az alapfelszerelésük. Azaz: uniszexben utaznak. Konditeremben izzadnak, tetkót varratnak, ámde a fiúmásolás ezzel korántsem ér véget. Ezek a csajok vagányak, csak valahogy rosszul vagányak. A harsány, gátlástalan és trágár macsóstílust népszerűsítik. Pont azokét, akiket alpári viselkedésükért faragatlan tahónak titulálunk.

Azt viszont nem állíthatjuk, hogy felszínesek volnának. Megvan a véleményük a technikáról, a politikáról, az egyenjogúságról éppúgy, mint a szexről. A lázadást is fiúsan cselekszik, fiús kiváltságokat követelve... Szabadjon nekik is, amit a fiúknak. Ha majd a képzavar elmúlik, és felhagynak az „alacsony színvonalú” beszédstílussal, van esély, hogy a fiúk komolyan vegyék őket.

Addig a virágcsokrot a „nőcis”, csacsogó lányok kapják. A stílus hordozója a fiússá változott modell, Ruby Rose, de privát életében Rihanna is.

A kifinomult

Már messziről megismerszik angolos vagy franciás eleganciájáról, amibe okvetlen egy kis játékosságot csempész. Úgy nőies, hogy ruházata egyszerre kényelmes, letisztult és újszerű. Poénból hol keleties, hol meg fiúsan csibészes alakot ölt. Érti és ismeri a divat boszorkánykonyháját! A fekete-fehér, éjkék, homok-, grafit- és olívaszínű alapruhatárát élénkebb, ám krémes árnyalatokkal egészíti ki.

Szívesen visel a szokványostól eltérő ruhadarabot. Jöhet a kupolaszabású midiszoknya, férfias szabású inggel, esetleg övig érő toppal. A picit jellegtelen nadrágkosztüm sem fog ki rajta: karakteres táskával, kendővel vagy övvel dobja fel. Naná, hogy birtokol egy matrózpulcsit! Ha akarja, lazára, ha kell, elegánsra idomítja.

ferfias-elegans-noi-stilus.jpg
(Kép forrása: pinterest.com)

Az oversize fazonok is jelen vannak repertoárjában. Mi több, nála működnek az elsőre össze nem illő minták! Jöhet még a high-tech ihlette térbeli, szoborszerű kabátka, és minden, ami kellően extravagáns és nagyvilági. Úgyis tudja a szabályt: Mindent lehet, csak ne legyen túlburjánzóan színpadias! Igazi stílusmester! Lazát a klasszikussal, minimált a drámaival, régi idők darabjait napjaink hacukáival ötvözni számára nem nagy ügy. Figyelme minden apró részletre kiterjed. Táskájában mindig van pótharisnya és ragtapasz. Cleó, Pixie, vagy lófarkas frizurája mentes minden extra fuvallattól. Nincsen színes melír, satír, ombre! Az csak bezavarna az öltözködésnél. Testtartása büszke, emelt fővel jár-kel (ez szintúgy a nőiesség ismérve). 

S hogy kiket tisztelhetünk e kategória mögött? A mindig kifogástalan Amal Clooney-t, a saját divatmárkát alapító Gwen Stefanit, Victoria Beckhamet – és nem utolsósorban a stílusikon Olivia Palermót.

Mórocz Szilvia
Kapcsolódó írásunk 
Cookies